Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

SalzburgerLand: populaire fietsbestemming

15.06.2012 - Naast wandelen is fietsen in SalzburgerLand één van de meest geliefde vrijetijdsbestedingen én een reden om net hier op vakantie te komen. Meer dan 6.000 km uitstekend bewegwijzerde fiets- en mountainbikepaden voeren je dwars doorheen alle vakantieregio's.

 © SalzburgerLand

SalzburgerLand is een waar festijn voor fietsliefhebbers, mountainbikers & Co


Naast wandelen is fietsen in SalzburgerLand één van de meest geliefde vrijetijdsbestedingen én een reden om net hier op vakantie te komen. Meer dan 6.000 km uitstekend bewegwijzerde fiets- en mountainbikepaden voeren je dwars doorheen alle vakantieregio's: zo bijvoorbeeld het prachtige Tauernfietspad of het gloednieuwe AlpenAdriapad, dat je vanuit de bergen naar het strand brengt. De uitmuntende reputatie van het SalzburgerLand als fietsregio wordt ook bevestigd door excellente mountainbike- en fietshotels, 4 geweldige bikeparks, trajecten voor wielrennen op de weg, alsook een aantal internationale events.


Wielrennen op de weg op WK-niveau

Sinds de UCI SalzburgerLand als locatie uitkoos voor het WK wielrennen van 2006, is de regio ook een begrip geworden bij enthousiaste wielrenners. Door een steeds groeiende vraag ontstond de nieuwe wielrennersregio SalzburgerLand Salzkammergut. Deze regio telt liefst 25 fietsroutes, van de Salzburgse meren tot Dachstein. Het Tauern(snel)fietspad is een nieuwe, sportievere variant van dit befaamde langeafstandsfietspad, dat hier en daar via hetzelfde traject verloopt. Waar nodig echter, wijkt het pad uit naar varianten die beter geschikt zijn voor wielrenners. Je moet op deze versie trouwens wel wat meer hoogtemeters overwinnen. In hoofdzaak verloopt de route echter voor beide versies vrij gelijkaardig, van Krimml naar Zell am See en met twee alternatieven naar Salzburg.

Toppen bestormen met de mountainbike

Met zijn 4.000 km mountainbikepaden is SalzburgerLand zonder meer een eldorado voor wie echt met de fiets de bergen in wil. Alpenweidetours, meerdaagse tours of trails: beginners, gevorderden en rasechte downhillers vinden hier allemaal hun gading, op het terrein van hun keuze of in één van de vier bikeparks. En dit alles voortreffelijk bewegwijzerd, en in de meest uiteenlopende moeilijkheidsgraden. Tot de beste trails in de hele Alpen horen zonder twijfel de "Big-5-Bike Challenge" tussen Saalbach Hinterglemm en de "Nine-Knights" bij de Wildkogel in Neukirchen. Bij de meerdaagse tours behoren de "Dachsteinronde" en de "Watzmann-Hochkönig-ronde" met meer dan 11.000 hoogtemeters tot de favorieten. Het merendeel van de routes is trouwens al beschikbaar voor GPS en kan dus perfect vooraf gepland worden.

Fietsroutes en nieuwe themapaden

Midden in de bergen op de fiets klimmen en tot aan zee rijden: het lijkt een wensdroom, maar dan wel één die vanaf dit jaar in vervulling kan gaan. Over een lengte van 395 km fiets je langs de nieuwe "AlpenAdria Radweg" vanuit de Mozartstad Salzburg naar Grado. De route met vertrek in Salzburg (425 m) voert je door het Salzachtal en het Gasteinertal tot in Böckstein. Daar neem je de trein voor een ritje van 11 min. naar Mallnitz (1.191 m) om vervolgens weer op de fiets te klimmen richting Spittal a. d. Drau, Villach en Arnoldstein bij de Oostenrijks-Italiaanse grens. Eens op Italiaanse bodem brengt deze route je naar de Adriatische Zee. Een van de meest geliefde routes - de Tauernradweg - kreeg in het voorjaar van 2012 vier sterren toegekend door de "Allgemeine Deutsche Fahrrad Club". Het is een lus die je van de hoogste watervallen van Europa, in Krimml, naar Salzburg brengt, en weer terug. De route is bezaaid met bezienswaardigheden en natuurmonumenten, zoals de wildromantische Liechtensteinklamm, en bovendien vind je er zo'n 60 fietsvriendelijke bedrijven die hun aanbod perfect hebben afgestemd op de noden van fietsers.

Alleen maar genieten op de e-bike

SalzburgerLand geldt als voortrekker inzake e-bike-vakanties in Oostenrijk, en kent met Salzburger Sportwelt, vakantieregio Nationalpark Hohe Tauern met het Gasteinertal en het Grossartltal, Zell am See-Kaprun, Saalbach Hinterglemm, Saalfelden Leogang, Tennengau, Lungau, de stad Salzburg en Salzkammergut meer dan tien schitterende e-bike-regio's.