Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Architectuur om van te genieten

18-04-2013 Omgeven door nieuw en oud design volop genieten – bijvoorbeeld van een diner in het museum, een uitzicht over de bergwereld of in een kaaskelder. Hieronder geven we u enkele voorproefjes.

Tafelen in een wijngaard © Österreich Werbung / Peter Burgstaller

In Wenen nodigt de kunst – en het natuurhistorisch museum - uit voor een elegant diner onder historische koepels. Bezoekers beleven culinaire hoogstandjes in de moderne hallen van Hangar-7 in Salzburg. Op de panoramaplatformen “Adlerhorst” en “SunOrama” in Imst, Tirol, kunnen zonliefhebbers genieten van het Gurgltal in vogelperspectief. Je kan dineren in het historische badhuis aan de Karinthische Wörthersee. In de kaaskelder langs de KäseStrasse in Bregenzerwald, Vorarlberg, smullen de gasten van de geurende kaasbollen. En wanneer in juni de hoogste hangbrug van Oostenrijk opent, is de Dachsteinzuidwand in Steiermark nog een attractie rijker.

Karinthië: dineren in het historische badhuis
Aan de Karinthische Wörthersee wachten architectonische juwelen uit de periode tussen 1864 en 1938 erop ontdekt te worden van hun culinaire kant: In de stijl van de klassieke Wörtherseearchitectuur – waarop vooral de architecten Franz Baumgartner en Josef Viktor Fuchs hun stempel hebben gedrukt– is het badhuis in Werzer’s Hotel Resort Pörtschach geopend. Het rond 1900 gebouwde huis werd volgens de richtlijnen van de bescherming van monumenten gerenoveerd en is fris witgeverfd met een gigantische glazen voorgevel en speelse torentjes. Na een weldoend verblijf in het spa-gedeelte met verschillende meersauna’s, relaxzones en een verwarmd zwembad in het meer, laten de bezoekers zich de huisgemaakte Karinthische keuken of fijne mediterraanse lekkernijen smaken in de Beach Club.
Het voormalige badhuis van de Schlossvilla Miralago in Velden, dat in 1903 werd gebouwd, kan exclusief door groepen van twee tot tien personen gehuurd worden. De gasten smullen er ’s middags van een champagnebrunch of ’s avonds van een elegant diner, terwijl ze van de zonsondergang genieten vanop hun privéloge.
Meer informatie: www.woerthersee.com, www.karinthie.com

SalzburgerLand: exclusief tafelen in Hangar-7
Ontmoetingsplaats van kunst, techniek en gastronomie: Hangar-7, een indrukwekkend gebouw van glas en staal aan de luchthaven van Salzburg, is niet alleen de thuis van een bijzondere vliegtuigverzameling en een gerenommeerde expositieruimte voor hedendaagse kunst, maar ook een trefpunt voor topgastronomen van over de hele wereld. In het restaurant “Ikarus” brengen wisselende gastchefs hun culinaire ideeën op tafel: onder leiding van chef-kok Roland Trettl creëert elke maand een andere internationale keukenster een menu. In april staat Frans-Britse verfijning van Claude Bosi, chef van het Londense restaurant Hibiscus, op de menukaart – de gasten genieten van brandnetel-ricottagnocchi met granaatappelsap, tarbot met selderrisotto, pomelo en morille en aspergetaart met kokosijs en olijven. In november kunnen de gasten genieten van een menu van de Belgische keukenster Bart de Pooter, chef van het tweesterrenrestaurant De Pastorale in Reet.
Na een bezoek aan Ikarus loont het de moeite de avond in de Threesixty Bar door te brengen, die dankzij haar glazen vloer en haar ligging een indrukwekkend uitzicht op de vliegtuigen biedt. De bar zweeft namelijk een paar meter onder het dak van de hangar.
Openingsuren: Het restaurant Ikarus houdt zijn deuren dagelijks van 12.00u. tot 14.00u. en van 19.00u. tot 22.00u. open. Elke eerste dag van de maand is het restaurant ’s middags gesloten. De keukenteam heeft dan tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe gastchef.
Meer informatie: www.hangar-7.com, www.salzburgerland.com, www.salzburg.info

Steiermark: Hangbrug over de wolken
De hoogste berg van Steiermark, de Dachstein, is vanaf juli een attractie rijker: langs de Zuidwand van het gebergte nodigt een nieuwe hangbrug met een lengte van 100 meter en een helling van 12 procent – naast Sky Walk en Eispalast – uit tot een nieuwe spectaculaire Dachsteinbelevenis met natuurgenot. De hangbrug, die rechtstreeks verbonden is met het Dachstein Eispalast, biedt uitzicht over de bergtoppen van Oostenrijk tot het aan Triglavgebergte in Slovenië. De brug “zweeft” boven een zeeniveau van 2 700 meter en is zo ook de hoogste constructie van die soort in Oostenrijk.
Een compleet nieuw rijgevoel staat de gasten te wachten in de nieuwe Cabrio Gondel van de Dachsteinkabelbaan die op 18 mei in het zomerseizoen start. Op het dak van de kabine nemen maximaal tien bezoekers plaats op een balkon dat het Dachsteinmassief van dichtbij laat verschijnen. Ook nieuw vanaf het voorjaar: een glazen gondel met nog meer uitzicht op de bergwereld. Videoschermen aan de binnenkant van beide cabines informeren de gasten over alle Dachsteinhighlights.
Meer informatie: www.derdachstein.at, www.steiermark.com

Tirol: zon en adrenaline in Imst
Op de Alpjoch in Imst, Tirol, laten de bezoekers zich betoveren door zon en adrenaline: Dicht bij het bergstation Alpjoch kan je op het “SunOrama”, een terras van 110 m2, uitgerust met feel-goodligzetels, volop genieten van de zon. De attractie is volledig opgetrokken uit hout en past perfect in het berglandschap, dat idyllische coulissen biedt bij het alpiene zonnebad – zowel voor wintersporters als voor wandelaars in de zomer.
Slechts een paar stappen verder kijken de bezoekers opnieuw in vogelperspectief en beleven ze pure sensatie op de “Adlerhorst”: Hoog boven de steile rotsen, zweeft een uitzichtplatform boven de afgrond. Aangekomen op het plateau verschijnt voor de bezoekers een panorama van de omliggende bergwereld. Het adembenemende dieptezicht door de roosters is alleen aan te bevelen aan bezoekers zonder hoogtevrees.
Meer informatie: www.imster-bergbahnen.at, www.tirol.at

Vorarlberg: mooie kelders in het Bregenzerwald
De kaaskelder aan de KäseStrasse in het Bregenzerwald toont zich als zelfbewuste bouw uit zichtbeton, gecreëerd door een van de meest geprofileerde vertegenwoordigers van het Vorarlbergse architectuurbeeld, Oskar Leo Kaufmann. Het gebouw werd door kaasmakerijen uit de regio gebouwd aan de rand van Lingenau, als gemeenschappelijke kelder voor de stockering van alpen- en bergkaas gemaakt van rauwe melk. Vandaag bergt de kelder 90 procent van de bergkaasproductie van het Bregenzerwald.
De bezoekers wacht daar een belevenis die traditie en toekomst, handwerk en technologie, kunst en natuur inhoudt. Ze worden geïnformeerd door een korte film over de KäseStrasse en de regio voor ze naar de presentatie- en bezoekersruimte in de foyer gaan, met uitzicht op een van de drie rijpingskelders. Van daaruit kan je door een gigantische glaswand zien hoe robots bezig zijn met de verzorging van meer dan 32.000 bollen kaas: zorgzaam heft de machine elke kaasbol van de vurenhouten planken, schrobt ze met zoutwater en legt ze terug op hun plaats. Bovendien kan je in de foyer de kleurenfoto’s van de Vorarlbergse kunstenaar Edgard Leissing in groot formaat bezichtigen, die poëtisch het culturele en sociale milieu van de kaas- en melkproductie in het Bregenzerwald thematiseren.
Ten slotte proeven de gasten van meer dan 60 soorten kaas uit het Bregenzerwald en nemen ze hun persoonlijke favorieten mee naar huis.
Meer informatie: www.vorarlberg.travel

Wenen: musea culinair ontdekken
Eerst het diner, dan naar het museum: binnen de historische muren van het kunst- en natuurhistorisch museum in Wenen kan je niet alleen artistieke en wetenschappelijke objecten bezichtigen maar ook culinaire genotmomenten beleven. Helemaal bovenaan in het natuurhistorisch museum onder de machtige koepel van het gebouw serveren de kelners wekelijks op woensdag om 19.00u. lekkernijen uit zee en meer, die uit duurzame visserij komen. Voor wie wil, leidt de kunsthistorische wandeling “Over de daken van Wenen” naar het dakterras van het museum, waar de gasten van een fantastisch uitzicht over Wenen kunnen genieten. Ook een verkenningstocht door het museum wordt aangeboden.
Uitgelezen specialiteiten staan ook bij de gourmetavonden in de koepelzaal van het kunsthistorisch museum klaar, waar elke woensdag van 18.30u. tot 22.00u. lekkernijen zoals schorseneren in brickdeeg, Parmesan Aigrette gevuld met mousse van gerookte zalm of “Birnen Trifle” met honinggraattopping op het menu staan. Bij de wekelijkse zondagsbrunch starten de gasten van 11.00u. tot 14.30u. de dag met Roquefort-peerpralines in notenmantel, hartige falafelballetjes en amarettomousse. Daarna begint de rondleiding in het museum.
Kaarten: Het visdiner in het natuurhistorisch museum kost 39 euro per persoon. De kaarten voor de zondagsbrunch en de gourmetavond in het kunsthistorisch museum kosten 41 euro per persoon, voor 55 euro is de toegang tot het museum inbegrepen. Tafelreserveringen zijn noodzakelijk.
Meer informatie: www.genussimmuseum.at, www.wien.info

__________________________________________________________________________________________
Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijkse Dienst voor Toerisme

David Schoffers - Marketing & PR
Tel.: +32 (0)2 642 22 17, Mail: david.schoffers@austria.info