Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Culturele highlights juli/augustus

01-07-2014 - In Oostenrijk valt er wat dat betreft een hoop te zien, te horen en te beleven. Opera's en operettes, comedie en tragedie, cabaret en musicals..., maar natuurlijk ook sculpturen, schilderijen en tentoonstellingen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste evenementen voor de aankomende maanden.

Uitvoering van Die Zauberflöte © Bregenzer Festspiele, Anja Köhler
JULI
 
GLATT & VERKEHRT, Niederösterreich
Het meest gerenommeerde festival van Oostenrijk voor traditionele en eigentijdse etnische muziek.
Periode: 4 t/m 27 juli
www.glattundverkehrt.at
 
HALBTURNER SCHLOSSKONZERTE, Halbturn, Burgenland
In 2014 bestaan de “Halbturner Schlosskonzerte“ alweer 40 jaar. De concertenreeks wordt op 5 juli met wereldsterren als Bo Skovhus en Robert Lehrbaumer geopend, die de beroemde liederencyclus “Die Winterreise” van Franz Schubert op hun eigen manier zullen interpreteren.
Periode: 5 juli t/m 23 augustus
www.schlosshalbturn.com
 
INTERNATIONAAL KAMERMUZIEKFESTIVAL LOCKENHAUS, Burgenland
Onder de kunstzinnige leiding van Nicolas Altstaedt krijgen de musici in Lockenhaus alle ruimte om samen te experimenteren. In 2014 vindt het kamermuziekfestival voor de 33e keer plaats en zal de titel “Fiction” dragen.
Periode: 3 t/m 12 juli
www.kammermusikfest.at
 
SCHRAMMEL.KLANG.FESTIVAL, Litschau, Niederösterreich
Het „Schrammel.Klank.Festival“ vindt in Litschau am Herrensee plaats. Hier kun je van Oostenrijkse Wereldmuziek genieten. Ook vroeger, toen de gebroeders Schrammel nog leefden, stond “Schrammelmuziek” al bekend om zijn gevoel van verbondenheid met de luisteraars. Centraal staan de thema’s gezelligheid, passie en vooral de liefde voor muziek.
Periode: 4 t/m 5 juli
www.schrammelklang.at

MID EUROPE, Schladming, Steiermark
“Mid Europe“ is een van de meest vooraanstaande internationale blaasmuziekfestivals en het grootse festival voor blaasorkesten en ensembles in Europa. Oud en nieuw, bekend en onbekend, regionaal en internationaal worden hier ten gehore gebracht.
Periode: 8 t/m 13 juli
www.mideurope.at

ATTERGAUER KULTURSOMMER, Oberösterreich
De manier waarop het programma samengesteld is en de artiesten gekozen zijn, maken de Attergauer Kultursommer tot een populier festival, dat internationaal veel aanzien geniet.
Periode: 11 juli t/m 14 augustus
www.attergauer-kultursommer.at
 
DONAUFESTWOCHEN IM STRUDENGAU, Oberösterreich
De „donauFESTWOCHEN IM STRUDENGAU“ bieden op historische plekken een podium voor oude muziek, vermengd met contrapunten uit de moderne tijd.
Periode: 25 juli t/m 15 augustus
www.donau-festwochen.at
 
TIROLER FESTSPIELE ERL, Tirol
Gustav Kuhn, oprichter en intendant van de Tiroler Festspiele, heeft in 2014 opnieuw een divers programma samengesteld. De operacyclus “Der Ring der Nibelungen” van Richard Wagner zal één van de muzikale hoogtepunten worden.
Periode: 18 juli t/m 3 augustus
www.tiroler-festspiele.at
 
FILMFESTIVAL RATHAUSPLATZ, Wenen
Muziek-, opera- en dansfilms van het allerhoogste niveau worden tijden 65 avonden voor het Weense Rathaus getoond.
Periode: 28 juni t/m 31 augustus
www.filmfestival-rathausplatz.at
 
IMPULSTANZ, Wenen
Elke zomer vindt in Wenen het grootste Europese festival voor eigentijdse dans plaats, wat de stad een maand lang in één groot danspodium verandert.
Periode: 17 juli t/m 17 augustus
www.impulstanz.com
 
SALZBURGER FESTSPIELE, Salzburg
In 2014 betuigen de Salzburger Festspiele eer aan Richard Strauss voor zijn 150e verjaardag en brengen zij zijn opera „Der Rosenkavalier“ ten gehore. Onder regie van Sven-Eric Bechtolf en onder de muzikale leiding van Christoph Eschenbach wordt bovendien de in 2013 begonnen “Mozart/da Ponte-Zyklus” voortgezet. Na de uitvoering van “Così fan tutte“ in 2013 wordt in 2014 “Don Giovanni“ opnieuw tot leven gebracht en in het “Haus für Mozart“ opgevoerd.
Periode: 18 juli t/m 13 augustus
www.salzburgerfestspiele.at
 
BREGENZER FESTSPIELE, Bregenz, Vorarlberg
"Die Zauberflöte“ van Wolfgang Amadeus Mozart wordt op de bijzondere waterbühne in de Bodensee opgevoerd.
Periode: 24 juli t/m 24 augustus
www.bregenzerfestspiele.com

OPERNFESTSPIELE ST. MARGARETHEN, Burgenland
“Aida“ van Guiseppe Verdi
Periode: 9 juli t/m 17 augustus
www.ofs.at
 
SEEFESTSPIELE MÖRBISCH, Burgenland
“Anatevka“, Musical van Sheldon Harnick
Periode: 10 juli t/m 23 augustus
www.seefestspiele-moerbisch.at
 
CARINTHISCHER SOMMER, Karinthië
Het festival “Carinthischer Sommer 2014” vindt in juli en augustus plaats en bestaat uit in totaal 45 evenementen. Elk jaar is er een overtuigend programma, waarbij er een brug wordt geslagen tussen oude en hedendaagse muziek.
Periode: 12 juli t/m 27 augustus.
www.carinthischersommer.at
 
PFLASTERSPEKTAKEL, Linz, Oberösterreich
Wat meer dan 20 jaar geleden begon als een ontmoetingsplek voor straatartiesten is nu uitgegroeid tot een van de belangrijkste en meest diverse straatkunstfestivals van Europa.
Periode: 17 t/m 19 juli
www.pflasterspektakel.at
 

AUGUSTUS
 
LA STRADA, Graz, Steiermark
Festival voor straatkunst en poppentheater
Periode: 1 t/m 9 augustus
www.lastrada.at
 
ALLEGRO VIVO, Waldviertel, Niederösterreich
Allegro Vivo viert alweer zijn 36e festivaljaar. Onder leiding van Bijan Khadem-Missagh zullen ongeveer 500 musici in totaal 52 concerten op 30 plekken geven, waaronder in mooie kloosters, kerken, kastelen en historische gebouwen. Zij maken het Waldviertal tot het centrum van de kamermuziek.
Periode: 1 augustus t/m 14 september
www.allegro-vivo.at
 
BEZAU BEATZ, Bregenzerwald, Vorarlberg
“Bezau Beatz” verrast elk jaar weer met muziek uit de hele wereld. Op het dorpsplein van het gemoedelijke dorpje Bezau im Bregenzerwald wordt popmuziek, klassieke muziek, jazz, rock, avantgardistische muziek en regionale muziek opgevoerd.
Periode: 7 t/m 9 augustus
www.bezaubeatz.at

GRAFENEGG FESTIVAL, Niederösterreich
“Waar klank en toneel samenkomt!” Onder dit motto presenteert het muziek- en festivalstadje Grafenegg zich, dat in de buurt van Krems ligt. Onder de artistieke leiding van Rudolf Buchbinder komen wereldsterren uit de klassieke muziek samen in Grafenegg.
Periode: 14 augustus t/m 7 september.
www.grafenegg.com
 
INNSBRUCKER FESTWOCHEN DER ALTEN MUSIK, Tirol
„1685“
In 1685 stonden de sterren gunstig voor de muziek: Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel en Domenico Scarlatti werden geboren. Deze drie beroemdheden uit het barokke tijdperk staan bij de “Innsbrucker Festwochen” in 2014 centraal. Inclusief meesterwerken uit de opera, kerk, concerten en kamermuziek.
Periode: 12 t/m 31 augustus
www.altemusik.at
 
VIENNA CLASSIC DAYS, Wenen
Wenen wordt stad van de oldtimers. Mer dan 250 voertuigen van meer dan 100 jaar oud presenteren zich in Wenen als ´rijdend museum´.
Periode: 22 t/m 24 augustus
www.viennaclassicdays.com
 
WALSERHERBST, Vorarlberg
Om de twee jaar vindt in het Großes Walsertal het cultuurfestival Walserherbst plaats. Ook dit jaar verrast het festival met een bijzonder kunstzinnig programma.
Periode: 29 augustus t/m 20 september
www.walserherbst.at
 
INTERNATIONAAL JAZZFESTIVAL SAALFELDEN, Salzburg
Het prominente jazzfestival in Saalfelden-Leogang laat ook dit jaar weer een grote verscheidenheid aan muziek zien, van hedendaagse jazz tot experimentele klankkunst. Veel gerenommeerde internationale artiesten zullen als gast verwelkomd worden.
Periode: 28 t/m 31 augustus
www.jazzsaalfelden.com
 
SCHUBERTIADE, Schwarzenberg, Vorarlberg
De “Schubertiade” wordt als een van de meeste vooraanstaande Schubert-festivals van de wereld gezien en ontvangt ook dit jaar weer vele gerenommeerde artiesten in Schwarzenberg in het Bregenzerwald.
Periode: 23 t/m 31 augustus
www.schubertiade.at
 

Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijkse Dienst voor Toerisme
David Schoffers
PR & Marketing
david.schoffers@austria.info
+32(0)2 642 22 17