Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Eddy Merckx Classic Wielermarathon 2013

07-08-2013 Op de pedalen in de slipstream van Eddy Merckx - Op 8 september 2013 vindt de 7e Eddy Merckx Classic Wielermarathon in Eugendorf plaats. Deze internationaal vermaarde wielerwedstrijd voert over drie verschillende afstanden door een van de mooiste fietsgebieden van het SalzburgerLand.

 © SalzburgerLand

Ook dit jaar zullen weer rond de 1600 fietsliefhebbers aan de start verschijnen voor de 68, 118 of de 174 kilometer, samen met grote renners uit het verleden, samen met grote renners uit het verleden, waaronder Eddy Merckx, Karl Rottiers, Jozef Spruyt en Jozef De Schoenmaecker.
De Eddy Merckx Classic – de wielermarathon rond de Belgische wielerlegende Eddy Merckx – staat in zowel de nationale als de internationale wielerscene bekend als een geweldige afsluiting van een fantastisch wielerseizoen in het SalzburgerLand. De afwisselende en landschappelijk bekoorlijke ronde voert ook in 2013 weer met drie etappevarianten dwars door het merengebied van het SalzburgerLand, waarbij het ongeveer 68 kilometer lange beginnersparcours (829 hoogtemeters) zich al in het eerste seizoen heeft bewezen. Bij de korte variant moeten de deelnemers 118 kilometer en 1638 hoogtemeters overwinnen, terwijl de lange route over een afstand van 174 kilometer en 2793 hoogtemeters het uiterste van de renners zal vergen, met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de beklimming van de Gaisberg. De Eddy Merckx Classic doet zijn naam als “Wielermarathon voor iedereen“ absoluut eer aan.

Uiteraard is er weer sprake van een afwisselend bijprogramma. Naast de officiële huldiging ’s middags met talrijke eregasten en het aanslaan van het fust door Eddy Merckx, wordt het geheel afgerond met culinaire specialiteiten uit de Eugendorfer keuken, een grote expositie met diverse exposanten uit de sportwereld, een fietsententoonstelling en een nieuw wielerparcours voor kinderen.

Op de fiets voor de Salzburgse slachtoffers van overstromingen
Dit jaar in juni werden veel bedrijven en families getroffen door een zware overstroming in het SalzburgerLand. De 7e Eddy Merckx Classic staat in teken van de solidariteit met de Salzburgse overstromingsslachtoffers. Voor de wielermarathon op 8 september hebben de organisatoren een aantal liefdadigheidsacties in het leven geroepen. Op het Wielerfestival in Eugendorf bijvoorbeeld kunnen bezoekers aan de “Ergometer” geld voor de Salzburgse overstromingsslachtoffers ‘bij elkaar fietsen’.

-       Bedrijven in Salzburg betalen kilometergeld
Maar niet alleen op het Wielerfestival in Eugendorf wordt voor het goede doel samengekomen: Salzburgse bedrijven hebben tijdens het marathonweekend de mogelijkheid een bijdrage te doen bij de donatieactie door het verwerven van kilometerpakketten.

-       Kunst ontmoet wielersport
Op een bijzondere manier draagt ook de bekende kunstenaar Johann Weyringer (www.weyringer.com) bij tot de donatieactie: Hij ontwerpt speciaal voor de wielermarathon een ‘Eddy Merckx Classic Art-truitje’. Het bijzondere kunstwerk is slechts beperkt verkrijgbaar. De hele opbrengst van de verkoop gaat naar de Salzburgse overstromingsslachtoffers.

De Eddy Merckx Classic Wielermarathon vormt opnieuw de finale van de Alpencup
De Alpencup bestaat uit een serie van drie wielermarathons door Oostenrijk en Zwitserland en wordt in 2013 alweer voor de 10e keer op rij georganiseerd. Het startschot voor deze gerenommeerde wielerwedstrijd zal klinken tijdens de Amadé wielermarathon in Radstadt (26 mei 2013), gevolgd door de “Engadin Radmarathon“ in Zernez/Zwitserland (07 juli 2013). De finale van de Alpencup wordt – net als in de jaren daarvoor – opnieuw in verreden in het kader van de Eddy Merckx Classic. De huldiging vindt plaats in aansluiting op deze wielermarathon. Het klassement geldt voor de categorieën korte en lange afstand. Wie aan de Alpencategorie wil deelnemen, moet de drie marathons (kort of lang) voltooien.

Het teamklassement wordt steeds populairder
De Eddy Merckx Classic Wielermarathon is niet alleen voor individuele renners een bijzondere ervaring, maar ook zeer geliefd bij bedrijfsteams en verenigingen. Talrijke wielerploegen zijn in de afgelopen jaren aan de start verschenen voor het teamklassement. Telkens komen de drie beste finishers van een team in aanmerking voor het klassement.

Wielerlegende Eddy Merckx – beschermheer en deelnemer tegelijk
Eddy Merckx, voormalig Belgisch wielrenner en bekend liefhebber van het SalzburgerLand, geldt met meer dan 530 zeges tijdens internationale wielerwedstrijden als ‘s werelds beste wielrenner aller tijden. Tijdens zijn actieve loopbaan (1965 tot 1978) won hij naast talrijke eendagsklassiekers, zesdaagsen en sprints ook 5 x de Giro d’Italia en de Tour de France, evenals 1 x de Vuelta. Eddy Merckx droeg 96 dagen lang de gele trui, is recordhouder etappeoverwinningen bij de Tour de France (34 overwinningen) en 3 keer wereldkampioen op de weg. Behalve zijn onderscheidingen als wereldsportman van het jaar (1969, 1971, 1974) werd hij zowel in België als ook door de Internationale Wielerunie als beste wielrenner van de 20e eeuw uitgeroepen. Volgens het toonaangevende wielermagazine de “Cycle Sport Magazine” is hij de beste wielrenner ter wereld. Vandaag de dag treedt Eddy Merckx bij diverse wielerwedstrijden op als deskundige, organisator of commentator ter plaatse.

Eddy Merckx Classic-package
Voor wielerliefhebbers die met volle teugen van het Eddy Merckx Classic-weekend willen genieten, zijn er attractieve “Eddy Merckx Classic-Packages” van drie tot negen dagen. Het “instappakket” met 2 overnachtingen in een 3- of 4-sterren hotel, incl. 1x halfpension, het startgeld voor de Eddy Merckx Classic, een “pastacoupon” op de wedstrijddag en nog veel meer, is al te boeken v.a. 164 EUR p.p.
Meer informatie hierover en over alle fiets- en vakantiepakketten is te vinden op www.eddy-merckx-classic.com.

Wielerregio SalzburgerLand Salzkammergut
De gestage toename van wielrenners op de Salzburgse straten en wegen heeft bijgedragen aan de nieuwe wielerregio SalzburgerLand Salzkammergut. Voor de regio, van Salzburger Seenland tot aan Dachstein, zijn 20 gedetailleerde wielertours beschikbaar. Meer informatie hierover en over de 15 (race)fietsvriendelijke bedrijven vindt u in een speciale brochure.
http://rennrad.salzburgerland.com en www.rennrad-austria.at

Datums en feiten over de 7e Eddy-Merckx-Classic

 • Datum/Start:  8 september 2013 / 8.00 uur (alle 3 afstanden)
 • Etappes: Lange etappe - 174 km / 2793 hoogtemeters
                   Korte etappe  - 118 km / 1638 hoogtemeters
                   Beginnersparcours -  68 km / 829 hoogtemeters
 • Start/Finish: Eugendorf
 • Categorieën: Dames en heren in verschillende leeftijdsklassen
 • Inschrijfgeld: V.a. 59 euro voor alle afstanden (bij aanmelding tot 01/09/2013)
 • Organisator: TVB Eugendorf, www.eugendorf.com
 • Aanmelding: www.eddy-merckx-classic.com

_______________________________________________________________________________________________
Contactpersoon voor mediavragen:
SalzburgerLand Tourismus | presse.salzburgerland.com | www.salzburgerland.com
Waltraud Paradeiser | Tel: +43/(0)662/6688-20 | w.paradeiser@salzburgerland.com