Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Fietsen langs het water

18-04-2013 Ongerepte rivierbeemden, bruisende bergbeken en kristalheldere meren: op de fiets zijn de glasheldere waterpartijen van Oostenrijk van dichtbij te ervaren. Wij hebben een aantal fietsroutes op een rij gezet.

Donau-fietsroute Schlögener Schlinge, Oberösterreich © Österreich Werbung / Peter Burgstaller

Burgenland/Steiermark: met de wind in de rug door het Lafnitztal
Geruisloos en zonder inspanning verkennen de bezoekers een van de laatste in natuurlijke staat gebleven meanderrivieren van Oostenrijk, die tegelijkertijd een van de oudste grenzen in Europa vormt: tussen de deelstaten Burgenland en Steiermark aan de Lafnitz liggen beschermde rivierbeemden, waar zeldzame dieren en planten voorkomen, zoals de ijsvogel, de ooievaar en de zwaardlelie. Om deze bijzondere biotopen te behouden, heeft Oostenrijk het Lafnitztal in 2002 aangewezen als 'Ramsargebied' – Wie de Ramsar-conventie ondertekent, verplicht zich tot het behouden van vochtige gebieden als leefgebied voor wadden- en watervogels. Fietsers die onderweg zijn op de Lafnitztalradweg, kunnen op hun ontdekkingsreis door het rivierenlandschap genieten van een bijzondere vorm van comfort: dankzij de E-bikes, die bijvoorbeeld in Neustift aan de Lafnitz, in Heiligenkreuz in het Lafnitztal en in Rudersdorf te huur zijn, is afstappen en met de fiets aan de hand verder lopen verleden tijd. De accu van de fiets is voldoende voor een tocht van ongeveer 140 kilometer. Er is nog meer over de planten- en dierenwereld en over de regio te ontdekken onder leiding van een natuur-, cultuur- en landschapsgids, die de fietsende gasten tegen een vergoeding begeleidt. Meer informatie: www.suedburgenland.info of www.steiermark.com

Karinthië: 6-merenroute Klopeiner See – Zuid-Karinthië
Maar liefst zes warme zwemmeren zijn in het zuiden van Oostenrijk per fiets te verkennen. De '6-merenroute Klopeiner See – Zuid-Karinthië' is 54 kilometer lang en is een gemakkelijke dagtocht voor gezinnen. Omdat het water in de meren al in mei een gemiddelde temperatuur van 24 graden bereikt, en die wel tot september houdt, kan men hier heerlijk zwemmen. Het hoogteprofiel bevat 595 meter bergop en 593 meter bergaf, zonder bijzondere inspanningen. 95 procent van het traject verloopt over fietspaden en verkeersluwe secundaire wegen, twee kilometer over een steenslagweg. Zonder pauzes duurt de fietstocht vier uur. Wie eerst wil oefenen, kan kiezen voor de '3-merenroute': die is maar 18 kilometer lang, loopt langs de Kneipp-zone in Littermoos, gaat vanaf St. Kanzian naar de Kleinsee en de Turnersee en dan verder door het idyllische Jauntal.
Meer informatie: www.klopeinersee.at

Oberösterreich: langs de Enns
Door het nationale park Kalkalpen, langs veel smederijen, fietsen sportieve ontdekkers langs de langste continentale rivier van Oostenrijk naar de romantische stad Steyr. Het Oberösterreichse deel van de Ennsradweg biedt recreatiefietsers een goede gelegenheid om natuur- en cultuurervaringen te combineren met beweging in de frisse lucht. Vanaf de fiets zijn middeleeuwse gebouwen in idyllische dorpen te bewonderen, maar ook lynxen, adelaars en zeldzame sleutelbloemen.
De in totaal 252 kilometer lange Ennsradweg loopt over een traject van 93 kilometer door Oberösterreich. Het Ennstal is historisch een van de belangrijkste dalen van de deelstaat.
Talloze smederijen getuigen van de periode waarin de regio dankzij de ijzerproductie welstand en rijkdom vergaarde. De fietsroute loopt voornamelijk over rustige landwegen en fietspaden – altijd op kijkafstand van de rivier. Voor de sportieve uitdaging bevat de route hier en daar kleine stijgingen. Eventueel kunnen de bezoekers ook overstappen op elektrische fietsen.
Meer informatie: www.radfahren.at

SalzburgerLand/Steiermark: de vele kanten van de Mur
In het noorden de bergen, met Alpenweiden en meren, in het zuiden pompoenen, wijnbergen en uitgestrekte rivierbeemden: op de Murradweg door het SalzburgerLand en de Steiermark zijn veelzijdige landschappen en culturele schatten te ontdekken. De route loopt van Tamsweg in de vakantieregio Lungau in het SalzburgerLand via Bad Radkersburg in de Steiermark naar Slovenië en Kroatië – de individuele etappes zijn naar eigen smaak te combineren. De fietsroute heeft in Oostenrijk een lengte van 365 kilometer, hij ligt op een hoogte tussen 1765 meter bij de Sticklerhütte in de Lungau en 128 meter in Legrad in Kroatië. Het hele Oostenrijkse deel van de route is goed verhard en loopt vrijwel volledig bergafwaarts, alleen de eerste paar kilometer stijgt de route licht. De route is dus zowel geschikt voor recreatiefietsers als voor sporters met uithoudingsvermogen.
Meer informatie: www.lungau.at, www.steiermark.com, www.murradweg.com

Tirol: per mountainbike door het Wildgerlostal
Ambitieuze mountainbikers kunnen in het Tiroolse Zillertal zo'n 520 hoogtemeters bedwingen. Alleen al door het indrukwekkende landschap gaat hun hart sneller slaan: begeleid door een geweldig uitzicht op het Wildgerlostal – bijvoorbeeld bij de gletsjer Wildgerloskees – rijden ze vanaf Gerlos langs de spetterende Gerlosbach en de oever van het Durlassboden-stuwmeer. De middelzware tocht is in totaal 21,7 kilometer lang en het steilste deel ligt twee kilometer vanaf de oversteek over de Salzachbach terug naar de Seestüberl. Wie dit inspannende stuk wil overslaan, kan via de asfaltweg naar Königsleiten en rijdt vervolgens, eenmaal aangekomen bij de Gerlospas, links via de rijksweg terug. De Seestüberl, de Bärschlagalm en het Alpengasthaus Finkau zijn goede gelegenheden om op adem te komen en een versterking te nemen. Voor deze route moet ongeveer 2,5 uur fietstijd gerekend worden. Meer informatie: www.zillertalarena.com

Vorarlberg: fietsen rond de Bodensee
Op de fietsroute rond de Bodensee, die rond het meer loopt en bijna voortdurend vlak langs de oever leidt, gaan bezoekers gewoon de grens over naar Duitsland en Zwitserland. Zo komen ze langs bezienswaardigheden als het bloemeneiland Mainau, wereldcultuurerfgoed eiland Reichenau, de indrukwekkende waterval Rheinfall bij Schaffhausen en de kolossale Pfänder in Bregenz. Door de boot te gebruiken als fietspont, wordt de route via Konstanz en Meersburg ingekort tot 126 kilometer. Wie alleen over land reist, legt een traject van 270 km af. Meer informatie: www.bodensee-vorarlberg.com, www.bodensee-radweg.at

__________________________________________________________________________________________________
Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijkse Dienst voor Toerisme
David Schoffers - Marketing & PR
Tel.: +32 (0)2 642 22 17, Mail: david.schoffers@austria.info