Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Met de kracht van de natuur

28-08-2013 De volle kracht van de natuur voelen: In veel hotels leeft de bio-idee – in de gastronomie, in het spa-aanbod, in de architectuur. We hebben enkele biohotels voor u uitgezocht.

 © Chesa Valisa
© Chesa Valisa
 © Rogner Bad Blumau
© Rogner Bad Blumau
 © Lichtlinien.at
© Lichtlinien.at
 © Hotel Daberer
© Hotel Daberer
 © Hotel und Villa Auersperg
© Hotel und Villa Auersperg

Karinthië: Vakantie bij de bio-pionier in het Gailtal
Hotel Daberer in St. Daniel in het Gailtal is de Karinthische pionier als het gaat om bio-hotellerie. Al meer dan 30 jaar volgt familie Daberer een holistische filosofie op het gebied van bio, die als rode draad door het hele vakantieaanbod loopt.
Rondom het huis ligt een weids natuurlandschap met visvijvers, bos en weiden, kruidentuin, zwemvijver, ligweiden en een hoteleigen bron die een ruim zwembad met panoramisch uitzicht vult. De hamam-oase met eucalyptusstoombad, de dennensauna en het “farblaconium” geven een zalige warmte af. Enkele stappen naast de indoor-spa bevindt zich de woudsauna, verwarmd met een knetterende houtkachel. Om af te koelen na de sauna nemen de gasten een duik in het bergbeekje.
In de hotelkeuken, die met een “Grünen Haube“ (groene koksmuts) bekroond is, verwerkt chef-kok en kookboekauteur Walter Schmitz uitsluitend verse producten, die hoofdzakelijk afkomstig zijn van regionale, agrarische leveranciers. Bij de vormgeving van de ruimtes werden overwegend natuurlijke materialen van hout tot linnen en “loden” (dikke stof) gebruikt, die bijdragen tot een weldoende sfeer. Op vlak van energievoorziening zet “der daberer. das biohotel“ in op zon en hout, die voor verwarming en warm water zorgen. Elke gast kan zien hoeveel energie verbruikt wordt op het energiekijkbord op de benedenverdieping.
Meer informatie: www.biohotel-daberer.at

Salzburg: in Hotel en Villa Auersperg
Weg van de toeristenstromen, aan het eind van de Salzburgse voetgangerszone Linzergasse, liggen het hotel en - vlak ernaast - de villa Auersperg. In het huis dat op het einde van de 19e eeuw gebouwd werd, vullen historische flair en jong design elkaar stijlvol aan.
De gasten starten de dag met een ontbijtbuffet in de stadsherberg met bio-certificaat. De producten en ingrediënten zijn afkomstig van biologische en grotendeels ook regionale teelt. Het team van de hotelkeuken levert ook een bijdrage aan het biologisch genot. Gebak, sappen, smeersels en kruiden uit de hoteltuin en de warme ayurvedische muesli, compote en ghee (geklaarde boter) voor bakken en braden worden in het huis zelf geproduceerd. Hotel en Villa Auersperg zijn lid van de coöperatie „Bioparadies Österreich“ (Bio-paradijs Oostenrijk). De gasten vinden ontspanning tijdens een yogasessie op het dakterras bijvoorbeeld. Hier is er ook – met zicht over de daken van Salzburg – een sauna, stoombad, zonneterras en theebar.
De bio-filosofie van Auersperg stopt niet bij gastronomie en wellness. Het hotel engageert zich ook op sociaal vlak: per overnachting gaat er 50 cent naar mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. En de Auersperg-huismeester doet ook reparaties in woningen van mensen die door Caritas begeleid worden.
Meer informatie: www.auersperg.at

Vorarlberg: Chesa Valisa in het Kleinwalsertal
Het natuurhotel Chesa Valisa in het Kleinwalstertal in Vorarlberg zet in op holistische ontspanning: Het hoofdgebouw werd gebouwd toen er nog uitsluitend natuurlijke grondstoffen waren – vooral hout en stenen. De nieuwbouw is ontstaan uit bouwbiologisch opzicht in de traditie van de Vorarlbergse houtbouw en werd verbonden met het 500 jaar oude stamhuis. Het onthaal met de hoge lobby die van boven tot onder uit glas bestaat, vormt het centrum van de Chesa Valisa De naam is afgeleid van het reto-Romaans en betekent “Walserhaus“ (soort blokhut).
Bij het ontbijt geniet de gast in deze glazen aanbouw van het zicht over het hele dal en wanneer hij na een wandeling in de vroege schemering naar huis komt, ziet hij al van ver de gedekte tafels in het warme licht. Wat voor de meeste gasten geldt: voor het innerlijke genot komt de lichamelijke ontspanning in de Alpin Spa van het hotel. In de panoramasauna zweeft de blik over de bergwereld, om te rusten zijn er hangbedden op het zonnebalkon.
In de gezellige Walserstube krijgen de gasten een viergangenmenu met bio-kwaliteit. Sinds 2007 is Chesa Valisa lid van de groep van biohotels die strenge criteria verlangen zoals het gebruik van uitsluitend biologische levensmiddelen.
Meer informatie: www.naturhotel.at

Steiermark: in Rogner Bad Blumau
In Rogner Bad Blumau in het Thermenland Steiermark ondernemen gasten een ontdekkingsreis door een wereld van water, warmte en buitengewone architectuur. Groene daken, ronde vormen, kleurrijke gevels en gouden koepels vormen hier samen een kunstwerk, waarmee architect Friedensreich Hundertwasser zijn visie van natuurvriendelijk leven – en de kracht van geneeskrachtige bronnen werkelijk maakte.
Ontelbare plaatsen in en aan het water van de warmwaterbaden nodigen uit tot dromen en genieten, alleen of met zijn twee, op het groene dak, in galerijen, onder hemels of bij het lezen in de „stille ruimte“. In de spa laten de gasten zich verwennen door verleidelijke geurende massages met biologische oliën. Bijvoorbeeld amandelolie met essence van damascene-rozen en zonnebloemolie met goudsbloemen die in de streek gekweekt worden. In de restaurants van het thermenresort, dat beschikt over een certificaat van Bio Austria Garantie, proeven de gasten van de specialiteiten en producten uit overwegend biologische landbouw.
Eveneens maken de gasten zich vertrouwd met de streekproducten bij de zogenaamde “huisgewoonte”. Na het inchecken introduceren de medewerkers de gasten in het ritueel van het handenwassen met huisgemaakte zepen. Deze verzorgingsproducten werden gecreëerd door Barbara Freyberger met water van de huiseigen “Vulkania-Heilquelle”, een geneeskrachtige bron en zijn vrij van kunstmatige geur- en kleurstoffen en bewaarmiddelen. Ze bevatten etherische oliën die met bijzondere kruiden van gecontroleerde biologische teelt verfijnd worden.
Meer informatie: www.blumau.com

Oberösterreich: in Hotel Guglwald in het Mühlviertel
Het wellnesshotel Guglwald in het Mühlviertel draagt zijn biologisch aanbod op aan de grote ruimte. Om de daaraan verbonden filosofie dichter bij de gasten te brengen, riepen de hoteluitbaters, de familie Pilsl en Hehenberger, het “biologisch dorp” in het leven. Het netwerk met verschillende bedrijven uit het Mühlviertel die hun producten onder strikte biologische principes winnen of produceren, moet enerzijds de kwaliteit van de levensmiddelen die hotel Guglwald gebruikt, doen stijgen en anderzijds de gasten sensibiliseren over het gebruik van hoogwaardige, biologische voedingsmiddelen.
In het midden van het park dat het hotel omgeeft, is er een 3 500 m² grote thee- en geneeskrachtige kruidentuin. Daar worden de natuurlijke kruiden voor de Beauty- & Massageafdeling en de huiseigen theesoorten geplant. De kok en zijn team plukken in de tuin de kruiden die hun gerechten die bijzondere toets geven.
Planten die bijna niemand meer kent, verwerken de hotelmedewerkers in biologische zalven, crèmes, theeën en natuurlijke cosmetica. Naast het gebruik in het hotel zelf, kunnen de natuur- en cosmeticaproducten ook in de tuinwinkel voor thuisgebruik gekocht worden. Het uitgebreid aanbod reikt van natuurlijke zepen, maskers, crèmes, peelings tot kaarsen en bio-levensmiddelen zoals confituur, thee, azijn, spek of kruiden.
Meer informatie: www.guglwald.at

________________________________________________________________________________________
Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijkse Dienst voor Toerisme
David Schoffers
PR & Marketing
T. : +32 (0)2 642 22 17
david.schoffers@austria.info