Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Bijzondere activiteiten in natuurparken

19-06-2013 De 47 natuurparken bieden hun gasten een uitgebreid programma, om kennis te maken met hun gevoelige ecosystemen. Om u een indruk te geven, hebben we een aantal van deze biologische reservaten voor u bezocht.

 © Tirol Werbung Lorenz Marko
© Tirol Werbung Lorenz Marko
 © Vorarlberg Tourismus Popp Hackner
© Vorarlberg Tourismus Popp Hackner
 © Naturpark Nockberge
© Naturpark Nockberge

Rijndelta, vogelparadijs in Vorarlberg
Waar de Rijn de scheidingslijn vormt tussen Vorarlberg en Zwitserland en in de Bodensee uitmondt, vormde de rivier, voordat deze gereguleerd werd, meer dan 100 jaar geleden een enorme delta, die in de jaren '40 van de vorige eeuw tot beschermd natuurgebied bestempeld werd. Het ongeveer 2000 hectare grote gebied aan de Bodensee is een van de belangrijkste vocht- en vogelbroedgebieden van Centraal-Europa. Er komen hier circa 330 zeldzame vogelsoorten voor. De ongerepte oevers en uitgebreide delen met ondiep water vormen de paargebieden en biotopen voor de vissen in de Bodensee. Door het beschermde natuurgebied lopen wandel- en fietsroutes. Op enkele plekken zijn er ook zwemgelegenheden, sommige met een zandstrand (www.rheindelta.org). Op bepaalde dagen tussen mei en oktober kun je gebruikmaken van de 'Rheinbähnle' met zijn historische rijtuigen. (www.rheinschauen.at).
Meer informatie: www.vorarlberg.travel 

 

Jodelen in Steiermark
De zeven Steiermarkse natuurparken bieden bijzondere activiteiten in hun natuurlandschappen, waaronder:

In natuurpark Zirbitzkogel-Grebenzen ontdekken de gasten samen met een gecertificeerde natuur- en landschapsgids uitvindingen van de natuur. Deze interessante wandeltocht begint in de 'NaturLeseGarten' in St. Marein en loopt via het BIONIK-NaturLesePark, door de wild-romantische Graggerschlucht met zijn cascadewaterval naar de Graslupp-Teichen in Zeutschach. Vanaf dit punt rij je met de wandelaarsbus van het natuurpark terug naar het beginpunt in St. Marein. www.naturpark-grebenzen.at

Naar de sterren kijken in het wijnland in het zuiden van Steiermark: grote telescopen onthullen melkwegstelsels op miljoenen lichtjaren afstand en de maan met zijn talloze, bizarre kraters. Samen met amateurastronoom Klaus Tschernschitz verkennen de bezoekers vanaf de Kästenburg in Ratsch aan de 'Weinstraße' de oneindige uitgestrektheid van het heelal. www.sternenabend.at

Leren Jodelen in natuurpark Sölktäler: samen met zanger Willi Mayer, die tevens een gediplomeerde wandelgids is, en zangeres Gretl Steiner wandelen de gasten over de Alpenweiden in natuurpark Sölktäler. Tijdens een rustpauze zingen de gasten samen met hun zangleraar en zanglerares een Alpenlied of gaan ze jodelen in het dal.

Meer informatie: www.naturparke-steiermark.at

 

Nieuwe paden ontdekken in Karinthië
De zacht glooiende bergtoppen zijn het boegbeeld van het nationale park Nockberge, dat zich uitstrekt over de gemeentes Krems in Karinthië, Radenthein, Bad Kleinkirchheim en Reichenau. Deze 'Nocken' kunnen sinds kort via vier nieuwe themawandelroutes worden verkend. Het educatieve natuurpad Windebensee, dat net onder de Schiestelscharte direct aan de Nockalmstraße op een hoogte van ongeveer 1900 meter langs de Windebensee loopt, maakt indruk met zijn rijkdom aan planten. De borden geven informatie over de bijzonderheden van de verschillende planten.

Op de Barbaraweg – vernoemd naar de beschermheilige van de mijnwerkers – wandelen de vakantiegangers in het spoor van de Turracher mijnbouwtraditie. De presentatieborden langs de route vertellen niet alleen interessante verhalen over de voormalige mijnbouw, maar ook over de elementaire krachten van het water, de bergweiden, de rotsformaties en de weilanden. Op het hoogste punt van de panoramaroute genieten de wandelaars van het uitzicht op drie meren.
Meer informatie: www.nationalparknockberge.at, www.erlebniswegenockberge.at
 

Fotografieworkshops in Tiroolse natuurparken
De gemzen vertonen op smalle rotspartijen hun kunsten, een adelaar cirkelt boven zijn prooi en vanuit een spleet in de rotsen komt een marmot tevoorschijn: de gasten pakken snel hun fotocamera om deze ervaring vast te leggen en mee naar huis te nemen. Opdat dit geen kiekjes maar professionele foto's worden, bieden de vijf Tiroolse natuurparken en het nationale park Hohe Tauern regelmatig fotografieworkshops aan.
De 5-daagse workshops worden begeleid door een professionele fotograaf. De deelnemers krijgen onder andere tips over de beeldcompositie en over het juiste gebruik van de camera. 's Avonds staat de theorie op het programma en overdag trekken de fotografen de natuur in – naar plekken waar 'mooie plaatjes geschoten worden' van flora en fauna. De fotografieworkshops bieden niet alleen nieuwe inzichten over het fotograferen, maar brengen de deelnemers ook in contact met unieke natuurbelevenissen.
Meer informatie: www.tirol.at en www.natur.tirol.at/foto


____________________________________________________________________________________________
Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijkse Dienst voor Toerisme

David Schoffers - Marketing & PR
Tel.: +32 (0)2 642 22 17, Mail: david.schoffers@austria.info