Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Themawandelingen in Oostenrijk

18-04-2013 Wandelen ontspant niet alleen, maar is ook goed te combineren met interessante belevenissen – bijvoorbeeld op een van de themaroutes, die de Oostenrijkse natuur doorsnijden. Waar ontspannen voettochten ook kennis overdragen, laten we hier zien.

Wandelen langs de Schwarzsee, Tirol © Österreich Werbung / Peter Burgstaller

Niederösterreich: over de Gigantenweg
Franzosenstein, Wachtstein, Wiegenstein en Steinerne Backstube: deze en andere stenen reuzen begroeten de bezoekers langs de Stein-Gigantenweg in het Niederösterreichse Waldviertel bij Bad Traunstein. De oude, donkere blokken graniet, begroeid met prachtige mossen en korstmossen, drukken hun stempel op het landschap en vormen een indrukwekkend decor voor wandeltochten. Onbetwist hoogtepunt van de wandeltocht is het uitkijkpunt op de Wachtstein op 948 meter hoogte, dat een adembenemend vergezicht op het hele Waldviertel biedt. Aan de voet van de Schulberg zien de wandelaars de Opferstein. De 'offersteen' is een kuip die ongeveer het formaat van een tafel heeft en die altijd met water gevuld is – waarom, dat is nog steeds niet bekend. Het begin van de wandeltocht ligt bij de Volksschule in Bad Traunstein. Over een lengte van 2,5 kilometer loopt hij vrijwel uitsluitend over bospaden en tussen de weilanden door, tot de wandelaars na ongeveer een uur lopen weer aan het beginpunt komen.
Meer informatie: www.waldviertel.at

Oberösterreich: in het teken van Victor Kaplan
Tussen de Attersee en de Mondsee kunnen de bezoekers de ontstaansgeschiedenis ontdekken van de wereldberoemde Kaplan-turbine uit 1912. Ter ere van de beroemde technicus en uitvinder Victor Kaplan is er voor de wandelaars een themaroute met elf stations, die over het leven en het werk van deze professor gaan. De route loopt vanaf een centrale informatiepost bij het Kaplan-monument in het recreatiegebied van Unterach, waar informatieborden de ontwikkeling en de betekenis van de waterkracht beschrijven, naar zijn voormalige woonplaats, landgoed Rochuspoint. In dit huis bracht Kaplan na zijn pensionering in 1931 zijn levensavond door.
Meer informatie: www.mondsee.at

SalzburgerLand: op zoek naar het goud
In het Rauristal te midden van het nationale park Hohe Tauern in het SalzburgerLand heerste de goudkoorts nog tot 1927: meer dan 1000 jaar lang brachten mijnwerkers het edelmetaal systematisch boven de grond aan de voet van de Hohe Sonnblick. In de bloeitijd van de mijn kwam 10 procent van de wereldgoudvoorraad uit het 'gouden dal in de Alpen'. Bezoekers komen op de Tauerngold-avonturenroute in Kolm Saigurn langs traditionele mijnwerkershuizen, eeuwenoude mijngebouwen en mijngangen, en de talrijke informatieborden langs de route geven informatie over de goudwinning in de afgelopen eeuwen. Wie zijn ogen goed open houdt, vindt met een beetje geluk nog een schitterend bergkristal of een mooi stukje kwarts. Op drie goudwasplaatsen kunnen de bezoekers schatten zoeken en onder vakkundige leiding kleine goudvlokken uit het water zeven.
Meer informatie: www.raurisertal.at

Steiermark: relatie-inzichten op het 'Herzspur'
Het Herzspur is een romantische wandelroute, speciaal voor stellen, die door een bloeiend park, over zacht glooiende heuvels en naar schitterende uitkijkpunten loopt. Op deze route - in de vorm van een 8 - van Bad Gleichenberg naar Trautmannsdorf en weer terug komen de wandelaars in totaal 12 haltes tegen, waarop ze met elkaar van gedachten wisselen over hun relatie. De 'Magie van het begin' herinnert bijvoorbeeld aan het geluksgevoel in een prille relatie, 'Wat ik zo leuk vind aan jou' nodigt de bezoeker uit om waardering voor de partner uit te spreken. Ook of de 'Relatie in balans' is, is te testen bij een van de haltes, terwijl de sympathieke kanten van de ander uitgesproken worden op de 'Brug van Ik naar Jij'. Samen van de zoete vruchten proeven in de 'Snoeptuin', goed luisteren door de fluisterbuis en langzaam dichter bij elkaar komen in het doolhof. Wandelroute Herzspur geeft stellen de gelegenheid om tijd voor elkaar te nemen en brengt nieuwe vaart in de relatie. De ongeveer 8,2 kilometer lange route is in 2,5 tot 3 uur af te leggen.
Meer informatie: www.bad-gleichenberg.at

Tirol: op de 'Holzweg' het bos verkennen
Op de 'Holzweg' in Zell am Ziller in Tirol kunnen de bezoekers het bos in al zijn facetten ervaren: om het bewustzijn van de mensen over de veelzijdigheid van de eigen omgeving te vergroten, verscherpt de route de zintuigen van de wandelaars met een groot aantal interactieve stations. Men kan bijvoorbeeld luisteren naar de 'zoemsteen', snuffelen aan een enorme 'geurbes' en men hoort allerlei vogelgeluiden. Andere stations verstrekken informatie over het thema bosbeheer of beschrijven de vele boomsoorten die in dit bos voorkomen.
Het startpunt voor deze rondwandeling is de Zillerbrug in Zellbergeben. De Holzweg loopt verder over de Zellberg, waar het uitzicht over de Zillertaler en de Kitzbühler Alpen zich opent. Langs de Josef-kapel gaat de route omhoog naar de Herz-Jesu-kapel en naar Gasthof Schulhaus. Na een klein stukje van de route, lopen de wandelaars door het dichte bos naar het dal. De duur van de wandeling bedraagt ongeveer 90 minuten. Meer informatie: www.zillertalarena.com

Vorarlberg: op de educatieve wandelroute in Braz
De 'educatieve wandelroute' in Braz loopt door koele dennenbossen, langs kabbelende beekjes, de indrukwekkende Masonwaterval en een voederplaats voor de in het wild levende dieren. Bij de in totaal 40 informatieborden doen de wandelaars 'terloops' wetenswaardigheden op over de flora en fauna, de geschiedenis van de regio en de traditionele exploitatie van weiden en bossen. De educatieve wandelroute in Braz is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen en ook goed begaanbaar op warme dagen, omdat grote delen van de route in de schaduw liggen. Het is een rondwandeling, waardoor de wandelroute ook ingekort kan worden als de benen te moe worden.
Meer informatie: www.alpenregion.at

___________________________________________________________________________________________
Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijkse Dienst voor Toerisme
David Schoffers - Marketing & PR
Tel.: +32 (0)2 642 22 17, Mail: david.schoffers@austria.info