Navigation Indhold Aktiviteter i Østrig

Ad nye stier i den tyrolske sommer

Næsten ti millioner gæster strømmer hvert år til Tirol for at nyde den smukke natur og de mange kulturelle tilbud, og det placerer området som Alpernes førende feriedestination. En stor del af de mange gæster kommer for at opleve Tirols bjerge, og man finder det hele – lige fra udfordrende ruter på stejle klippesider til hyggelige vandreture med familien.

Sommer i Tirol © Tirol Werbung/Peter von Felbert

Verdens længste hængebro
I Reutte kan man prale af at opføre den længste fodgængerhængebro i verden, som bliver klar her til sommer. Den forbinder Ehrenberg-ruinen med Fort Claudia og broen spænder over 403 meter. Følger man landevejen B179 mod Fernpass, venter en flot oplevelse i højderne.
 
Ikke bare i Reutte, men også andre steder i området, hvor dybe dale skal passeres, er der opført hængebroer til vandrerne. Store vandmasser forårsagede sidste år en del ødelæggelser, men op til denne sommersæson er alt genopbygget, så rutenettet er atter intakt.
 
Udfordring og klatrefest på klippesiderne
I regionen Alpbachtal-Seenland bliver et nyt klatreomåde etableret i Kramsach nær søen Reintalersee, hvor der ud over parkeringsplads, restauranter og badefaciliteter også er information samt udlejning af klatreseler. Der er to sektioner: den ene er mellemsvær og egner sig til familier og børn fra ti-årsalderen, den anden sektion er både stejlere og vanskeligere, så den henvender sig primært mod erfarne klatrere. Begge ruter er sikret via ophængte stålwirer, og klatreruterne forventes at tiltrække masser af sommergæster. Dog er en vis erfaring nødvendig og brug af klatreudstyr er påkrævet.
 
En anden stor sommerattraktion ved Schwarzwasser- og Pardatschersee i Ischgl-Paznaun-området er Adventure Stage-Pardatscher See. Her bydes på klatring af forskellige sværhedsgrader og gæsterne kan gå løs på klatretårn- og vægge, slackline og andre balanceredskaber samt bouldering på klippe. Ønsker man at kombinere klatringen med en tur i terrænet, kan man bruge et par timer i Galtürs Silvapark og så fortsætte på klatrestien, der ligger ved siden af. Denne er især velegnet til familier.
 
Både begynderklatrere, øvede og eksperter har noget at se frem til i Erlebnisgarten Riederklamm, der ligger ved Gerlos i Zillertal. De forskellige ruters sværhedsgrad går fra let til vanskelig, så der er noget for enhver. Er man helt uerfaren, kan man starte på øvelsesruten og indlære det grundlæggende omkring teknik og sikkerhed, inden man giver sig i kast med de mere udfordrende ruter. Og har man efter klatringen yderligere energi i overskud, kan en tur med parkens Flying Fox anbefales. På en høj rebbane suser man i fuld fart tværs over Riederklamm-slugten.

Rundt om Kejserens Krone - seks dages vandring i bjergene
Tirols net af vandreruter byder ikke bare på éndagsture, men også ture af flere dages varighed. En af dem er den 65 kilometer lange vandrerute rundt om Kejserens Krone i Wilder Kaiser-bjergkæden. Her vandrer man både i højtbeliggende terræn, på klippefyldte strækninger samt gennem frodige skove, og det ene smukke sceneri afløser det andet. Men vær forberedt på at få sved på panden, for i løbet af turen skal ca.10.000 højdemeter forceres. Med start og slut i Going følger ruten de gamle bjergstier, og undervejs passerer man hyggelige bjerghytter, hvor der både kan overnattes og spises. En anden populær rundtur er Peter Habeler-runden, som i alt er på 60 kilometer. Etapedistancer på mellem 3,5 og 13 kilometer fører vandreren rundt i det smukke landskab i Zillertal Alpernes vestlige del. Undervejs passeres seks hytter, så også på denne rute er der mulighed for overnatning og proviantering.

I ørnens rige
Handler det om lange ture, ligger den tyrolske klassiker, Adlerweg, med sine 126 etaper af forskellig sværhedsgrad ligeledes og venter. Denne kongerute for vandrere byder på alt, man kan ønske sig, og man møder både udfordringer i den rå og uspolerede natur, men også spise- og overnatningsmuligheder i de små hytter, der befinder sig i højderne.

Set fra fugleperspektiv ligner Adlerwegs net af vandrerruter silhuetten af en stor ørn. De 126 etaper er opdelt i en hovedrute samt forskellige varianter og regionale afstikkere, der alle er forbundet med hovedruten. Tager man det hele med, byder terrænet på 1.480 kilometers vandring samt 87.000 højdemeter, så uanset behov og niveau, finder man det på Adlerweg.

Hovedruten kan følges af alle med en almindelig god kondition, og de fleste starter turen i St. Johann i Tirol. Via 23 etaper fører ruten forbi bjergmassiver som Wilder Kaiser, Brandenberger Alpen, Rofan- og Karwendelgebirge samt Lechtaler Alpen, inden man når til endemålet i St. Anton am Arlberg. Hovedruten byder på 280 kilometers vandring, og er man målrettet, kan turen gennemføres i løbet af en sommerferie, men man kan også nøjes med et par dage eller en enkelt uges vandring.

Afstikkerne fra hovedruten er meget forskellige. Hvor nogen byder på blide ture med fokus på flotte udsigter i dalene, er der andre, som kun anbefales til rutinerede vandrere. Ørnevejen er tilrettelagt, så vandreren både kan overnatte og proviantere undervejs, og overnatningen foregår i små bjerghytter, hvor der nogle steder er enkelt- og dobbeltværelser, mens der andre steder er fælles sovesal. Uanset indkvarteringsformen mærker man gæstfriheden overalt.

Læs mere om de mange muligheder i Tirol på vores hjemmeside www.austria.info eller www.visittirol.dk