Navigation Indhold Aktiviteter i Østrig

Bæredygtighed – et nøgleord i østrigsk turisme

Trenden er klar – fremtidens rejsende vægter bæredygtig turisme mere og mere. Det har en række turistlande for længst set, og Østrig, har lagt sig i førerfeltet med hensyn til udvikling af grøn og bæredygtig turisme.

Vandring i Obergurgl i Ötztal i Østrig © Österreich Werbung/Burgstaller

Man har for alvor gjort op med den tankegang, at turistindustrien blot skal give et hurtigt økonomisk udbytte, for der er talrige eksempler på, at denne strategi ofte medfører nedslidning og overforbrug. I stedet vægtes nærhed, bæredygtighed og engagement, og ikke bare destinationerne, men også den rejsende tager et medansvar for, at udviklingen går den rigtige vej.

Konkrete initiativer
I Østrig, hvor netop den smukke og uspolerede natur er et af landets største aktiver, har man taget en lang række konkrete initiativer til at fremme den grønne og bæredygtige turisme. Tiltagene er meget forskellige, men fællesnævneren er bæredygtighed.

Er man i Wien, kan man indlogere sig på det trestjernede boutique-hotel, Stadthalle, hvor man er meget bevidste om resurseforbruget. Mens regnvandet opsamles og bruges til vanding af blomster og krydderurter – på hotellets tag dyrkes fx lavendel – får man strøm og varme fra en række solcelleanlæg.

Søger man under ”Farmholidays”, dukker en sammenslutning af hele 2.500 landbrug op, og der kan overnattes på dem alle – en stor oplevelse for børnefamilier.

Rundt om i landet har man etableret en række Öko-hoteller, og de lever alle op til standarderne for grøn og bæredygtig turisme. Køkkenerne fremstiller maden af økologiske produkter, der ofte er hentet lige uden for døren – enten i stalden, på marken eller i urtehaven. Fødevarer, som er fremstillet ved hjælp af genteknologi, anvendes ikke, og energiforsyningen kommer ofte fra solcelleanlæg. Som gæst kan man nyde opholdet og måltiderne, der er fremstillet af rene naturprodukter, og flere steder har man selv mulighed for at tage del i arbejdet med at fremstille honning, yoghurt, brød og ost.

Også luksus og livsnydelse
Nogen forbinder måske bæredygtig turisme med politisk korrekthed, lange vandreture og asketisk livsform, men det er absolut ikke tilfældet. Masser af steder bydes på den ypperste gastronomi samt luksuriøse omgivelser, men det gøres på en måde, hvor bæredygtigheden medtænkes hele vejen igennem. Og der er ikke blot tale om et smart markedføringsstunt. Kontrollanter kommer på uanmeldte besøg for at tjekke, om Öko-hotellerne overholder de strenge forskrifter, der gælder, hvis man vil være med i ordningen.

Mange steder har sit helt eget særpræg, og det gælder især for Chesa Valisa, som ligger i Kleinwalsertal Vorarlberg. Stedet, der nu er et veletableret naturhotel, blev grundlagt i 1507, og de seneste år har man konsekvent renoveret både bygninger samt omgivelser, så Chesa Valisa i dag fremstår som et komfortabelt refugium for den ”grønne rejsende”.

Førende i EU
De flotte intentioner er ikke blot tomme ord, for en række tørre tal understreger Østrigs fornemme placering blandt lande, der satser på bæredygtig turisme. Østrig er i verdens top-5 hvad angår naturbeskyttelse og bæredygtighed, og økologiske landbrug står for dyrkningen af en femtedel af det samlede landbrugsareal, og det kan ingen andre EU-lande præstere. 7,8 % af Østrigs vinmarker drives økologisk, hvilket er rekord i Europa, så den massive satsning har givet bonus. Læs mere om østrigske vine og bæredygtighed .

Tænker på miljøet
Som turist kan man nyde ferien med god samvittighed ved at vælge det tyske biltog DB Autozug som transportløsning. Biltoget kører direkte fra Hamborg til flere destinationer i Østrig og andre dele af Europa. Med bilboget kan man få opfyldt ønsket om en bæredygtig ferie uden at skulle give afkald på friheden ved at have egen bil med sydpå. Se mere om de forskellige muligheder på www.dbautozug.dk