Navigation Indhold Aktiviteter i Østrig

Foråret står i kulturens tegn i Salzburg

Det er noget helt særligt, når foråret indtager Salzburg, og dagene bliver længere. Byen er erklæret Verdenskulturarv af UNESCO, og Salzburg er måske allersmukkest netop om foråret. Langs Salzach-flodens bredder og i den pragtfulde Mirabellgarten spirer blomsterne, og der er grønt overalt. Foråret er også det tidspunkt, hvor kulturlivet blomstrer, og rækken af festspil, premierer, udstillinger og festivaler er lang.

Salzburg by © 65 Ferie

Stærk international profil
Med ansættelsen af den nye direktør, Sabine Breitwieser, er der tilført frisk inspiration til et af Salzburgs kendteste museer – Museum der Moderne. Sabine Breitwieser kommer direkte fra en stilling som leder for Medier og Performance-kunst ved Museum of Modern Art i New York, og hun har en bred international baggrund i forskellige kunstsammenhænge. Det er Sabine Breitwiesers klare mål at styrke Salzburg-museets profil, udvide samlingerne og især satse på, at flere kvindelige kunstnere bliver repræsenteret.
 
Den første større udstilling i Museum der Moderne, der tager udgangspunkt i en markant kvindelig kunstner, afvikles i foråret og forsommeren, hvor museet udstiller værker af amerikansk-cubanske Ana Mendieta. Både succes og tragedie knyttes til Ana Mendietas navn. Som barn blev hun sendt fra Cuba til USA, og her arbejdede hun som kunstner, ind til hun i 1985 omkom som følge af et styrt fra 34. etage fra en New Yorker-skyskraber. Ana Mendieta udviklede en unik kunstnerisk stil, hvor hun anvendte sin egen krop samt naturlige materialer til at skabe værker med fokus på især ild, vand og jord. I løbet af sit korte liv nåede amerikansk-cubaneren at sætte et stort kunstnerisk aftryk, og gæster i Salzburg kan opleve den spektakulære udstilling ”Ana Mendieta – Traces” mellem den 29. marts og den 6. juli 2014.
 
Rupertinum-museet, der ligger i forbindelse med Museum der Moderne, har valgt at fokusere på kunst for børn. Udstillingen ”Gennem Tykt og Tyndt” tager udgangspunkt i venskaber mellem børn og deres venner i alle aldre, og udstillingen afspejler blandt andet, hvordan venskaber opstår og hvorfor venskaber er vigtige. Forskellige kunstnere giver deres bud på venskabstemaet, og den interaktive udstilling er for hele familien. Indtil den 13. juli 2014 kan værker af Hundertwasser, Paul Flora, Alfred Kubin samt en række yngre kunstnere opleves.
 
Flot fotokunst
Sideløbende med udstillingen om børn og venskaber præsenterer Rupertinum-museet fra den 1. februar til den 13. juli 2014 udstillingen ”Jeg og de andre”. I krydsfeltet mellem individuelle fotografier og billeder af fællesskabet, vises motiver af Étienne Carjat, Ernst Haas, Inge Morath, Angus McBean, Beat Streuli og Dominik Steiger. Publikum kan opleve en blanding af selvportrætter, snapshots og andre spændende motiver.
 
Museum der Moderne i Salzburg har til huse to forskellige steder - dels i Rupertinum-bygningen, dels i Mönchberg-bygningen. Hvor Rupertinums smukke barokstil samt beliggenheden midt i den gamle bydel afslører, at bygningen har en lang og stolt historie bag sig, kendes Mönchberg på sine enkle og funktionalistiske former. Den supermoderne Mönchberg-bygning, der ligger direkte ud til en stejl klippeside i 60 meters højde og kan ses fra det meste af Salzburg, er et af byens markante vartegn. Så uanset hvilken udstilling, der besøges, kan publikum glæde sig over de flotte rammer.
 
Festspil til ære for Herbert von Karajan
Den tyske komponist og dirigent, Richard Strauss, kendes især for sine operaer ”Rosenkavaleren” og ”Arabella”. Sidstnævnte udgør den centrale del af programmet, når Salzburgs Påskespil afvikles fra den 12. til den 21. april 2014. Under ledelse af Christian Thielemann får byen besøg af Sächsische Staatskapelle Dresden, og hvor Renée Fleming synger Arabellas parti, vil Thomas Hampson fremføre Mandrykas, så der er tale om et højt niveau.
 
Niveauet holdes, når Påskespillene endvidere markerer 25-års dagen for komponisten Herbert von Karajans død. I den anledning bliver publikum præsenteret for musik af Wolfgang Amadeus Mozart, og som noget helt særligt skal et Strauss-værk uropføres.
 
Den fart- og flyveglade Herbert von Karajan var ikke bare en af Østrigs, men en af verdens betydeligste dirigenter i 1900-tallet. Han blev født i Salzburg i 1908, og havde som blot 21-årig sin debut som dirigent for Salzburgs Mozarteum-orkester. Senere fulgte stillingen som chefdirigent for Berliner Philharmonikerne samt posten som kunstnerisk leder for Wiener Staatsoper. Herbert von Karajan er et af Salzburgs berømteste bysbørn, og det har man valgt at markere denne påske.
 
En ægte evergreen – The Sound of Music
Musikelskere forbinder først og fremmest Salzburg med Wolfgang Amadeus Mozart, hvis føde- og barndomshjem hører til Salzburgs største turistattraktioner, men også den kendte musical ”The Sound of Music” er for altid knyttet til Salzburgs navn. Mange kender musicalen fra filmversionen, og der arrangeres temature rundt omkring Salzburg, hvor en række af de kendte locations besøges.
 
Men Richard Rodgers og Oscar Hammersteins udødelige musical er mindst lige så kendt fra scenen. Siden premieren på Broadway er musicalen opført utallige gange, og i sæson 2011/2012 kunne den for første gang ses i hjembyen, Salzburg. Allerede i sin første sæson trak den 25.000 tilskuere til, og den musik, der blev lanceret samtidig, blev valgt til årets musical-CD. Salzburger Landestheater, der kunne notere en af sine største succeser nogensinde, har valgt at forlænge med endnu en række forestillinger, så musicalen er på plakaten helt frem til den 27. maj 2014.
Hovedrollen som den klosteuddannede guvernante, Maria, spilles på skift af Wietske van Tongeren og Milica Jovanovic, mens Uwe Kröger spiller den populære mandlige hovedfigur, Kaptajn von Trapp.
 
Find meget mere information om Salzburg på www.salzburg.info