Navigation Indhold Aktiviteter i Østrig

Højsæson for Flying Mozart

Januar står i Mozarts tegn i SalzburgerLand, og det på mere end én måde. For en af de mest kendte lifter i skiområdet ved Wagrain – nemlig den store gondollift Flying Mozart - har højsæson og Mozart har fødselsdag.

 © TVB SalzburgerLand

Januar står i Mozarts tegn i SalzburgerLand, og det på mere end én måde. For en af de mest kendte lifter i skiområdet ved Wagrain – nemlig den store gondollift Flying Mozart – er det højsæson med hensyn til at fragte skiløbere op i terrænet. Flying Mozart er delt i to etaper, og sammenlagt bringes gæsterne næsten 1.000 højdemeter op. Nok til en særdeles lang nedfart uden stop. I Mozarts fødeby, Salzburg, markerer man ligeledes januar. Mozarts fødselsdag ligger netop i årets første måned, og det fejres hvert år med en Mozart-uge, hvor der opføres opera samt arrangeres orkester-, kammer- og solistkoncerter.

Østrigs største skiområde
De fleste kommer til SalzburgerLand om vinteren på grund af skiløbet. Kun få kilometer fra Salzburg ligger Østrigs største skiområde, Ski amadé, der samtidig er et af verdens største. I alt råder området over 860 pistekilometer, 270 skilifter samt flere hundrede restauranter og hyggelige hytter i bjergene. Læs mere om Ski amade.

Med en overvægt af brede blå og røde pister er Ski amadé – og især Wagrain – det optimale familieskisportssted. Hvert år valfarter danske familier til Wagrain i så stort tal, at de udgør langt det største udenlandske segment, og der tales dansk i skiskolen, på flere restauranter og i mange butikker.  Find flere informationer om Wagrain.

Selv om hovedparten af skiløberne i Wagrain er familier, er der absolut også noget at komme efter for eksperterne. Først og fremmest har freeriderne veludstyrede parker at forlyste sig i. De mest coole kan besøge Betterpark Alpendorf, der virkelig er et besøg værd. Her har man anlagt en boardercrossbane samt opsat boxes, rails, jumps og kickers i forskellige sværhedsgrader. De alleryngste, som føler sig tiltrukket af freeridernes univers, kan besøge Wagraini’s Winterwelt. Her har man opført et stensikkert hit for de yngste, nemlig Kids’ Beginners Snowpark. Alle de kendte snowpark-elementer findes her i børnestørrelse, og det hele er indrettet, så alle bliver udfordret på en betryggende måde

I Ski amadé finder man også off piste, stejle pukkelpister og hidsige World Cup-nedfarter. I Flachau lokker man med Hermann Maier Weltcupabfahrt. Der er tale om en meget hidsig konkurrencepist på næsten to kilometers længde, og den tiltrækker skiløbere med fart i blodet.

Aktuelt i januar - slalom i månelys
En rigtig januar-tradition i Ski amadé er det årlige natteløb på slalompisten i Schladming-Dachstein. Hvert år valfarter mere end 50.000 tilskuere til det spektakulære løb, der afvikles så sent om aftenen, at kun månen ses på himlen. Når de første deltagere begiver sig ud på pisten ved Planai, bryder jubelen løs, og det er en meget speciel oplevelse at følge konkurrenceløberne, når de snor sig gennem portene ned ad den projektøroplyste pist. I år afvikles løbet den 24. januar.

Eventkalenderen byder på mange andre underholdende ting, og ser man ud over de sportslige highlights, er der både grillparties, bodypainting og masser af optræden på afterskiingstederne at se frem til.

Østrigsk vin af høj klasse
I Ski amadé holder man et højt niveau, hvis vintergæsten ønsker at kombinere skiløbet med en gastronomisk oplevelse. Som noget relativt nyt kan man i en del bjerghytter finde en mærkat med påskriften ”Genuss-Partner”. Der følger strenge kriterier med, når en hytte skal certificeres, men finder man sådan et sted, har personalet et grundigt kendskab til lokale østrigske vine.

Fra den 17.-24. marts afholdes en ”Ski- og vinuge” i Ski amadé, hvor de certificerede hytter sætter særlig fokus på vin og kulinarik. Se hvilke hytter, der deltager i ski- og vinugen

Mozart fejres i Salzburg i januar
I Salzburg fejrer man den berømte komponists fødselsdag med en Mozart-uge, der finder sted fra den 27.01.-05.02. Programmet byder på mange forskellige musikalske oplevelser, og kunstnere af høj international klasse kommer til Salzburg. Er man musikinteresseret, kan man glæde sig til masser af optræden, og det hele finder sted i Festspielhaus og Mozarteum samt på universitetet.
Mere information og billetter til Mozartugen.


Opskrifter fra Mozarts tid
Ikke blot i januar, men hele året rundt, kan man få en stor oplevelse, hvis man bestiller bord på Centraleuropas ældste restaurant – Stiftskeller St. Peter. Her går det kulinariske og det kunstneriske op i en højere enhed. Mens der serveres en treretters menu, som er baseret på opskrifter fra Mozarts tid, kommer sangere og optræder med højdepunkter fra Don Juan og Figaros Bryllup.

Kultur og shopping
En slentretur gennem Salzburgs Altstadt er en romantisk oplevelse. De velholdte gamle bygninger, hvoraf mange er lavet i barokstil, ligger side om side, og i Getreidegasse hænger smukke skilte på murene og fortæller om de forskellige håndværk, gaden repræsenterer; urmagere, bagere, skræddere og juvelérforretninger. Her kan også shoppes igennem!

Der er så mange velbevarede bygninger i Salzburg, at byen i 1996 blev optaget på UNESCOs Verdensarvliste. En af byens mest besøgte seværdigheder er Salzburger Dom fra 1628, og den, samt mange andre steder, kan man opleve på en af de guidede gåture, der gennemføres flere gange om dagen. Man kan også selv bevæge sig rundt i den spændende by, og med et Salzburg Card åbner dørene sig til alle seværdigheder, museer, offentlig transport og meget mere. Der er desuden gode rabatter at hente til koncerter, teatre og udflugter.

Rundvisning og ølsmagning

En kendt specialitet i Salzburg er øl, og det forstår byen i høj grad at gøre opmærksom på. Er man interesseret, arrangeres rundvisninger på flere af byens bryggerier, mange steder er der ølsmagning, og her bliver man af en lokal ekspert ført ind i ølkulturens spændende verden. På en rundtur kommer man forbi byens historiske værtshuse, og man kan sågar selv forsøge sig med ølbrygningens kunst.Der er ikke langt fra Salzburg til pisterne i Wagrain, og det er muligt at kombinere en storbyferie med en skiferie. Fra Salzburg kan man benytte den shuttlebus, der hver dag kører til skiområderne på en time.
Læs mere om Salzburg by.