Navigation Indhold Aktiviteter i Østrig

På ski om formiddagen – på storbyshopping om eftermiddagen

Tirol kan byde på en spækket arrangementskalender hele vinteren

 © Tiroler Werbung

Netop nu – i midten af januar – rettes sportsverdenens opmærksomhed mod Innsbruck og skiområdet ved Axamer Lizum. Det store OL-cirkus vender nemlig tilbage til Innsbruck, og denne gang er det ungdommen, som skal kæmpe om medaljer, da der i perioden 13. januar - 22. januar afvikles Youth Olympic Games i vintersportsgrenene. Helt tæt på byens centrum - på Bergisel Stadion, der er kendt som den ene af springbakkerne i den berømte Firebakketurnering – afvikler man åbningsceremonien. Ved Nordkette skal freestylerne samt snowboarderne kæmpe om medaljer, i Seefeld afvikles de nordiske discipliner, og bob-, kælke- samt skeletoneksperterne konkurrerer på banen i Igls.

Alpine discipliner i Axamer Lizum
De alpine discipliner foregår kun 18 kilometer fra Innsbruck, nemlig i Axamer Lizum, og her er der perfekte forhold for både slalom-, Super G- og styrtløberne. Der er ikke blot plads til konkurrenceløbere, for de hvide pister ved Axamer Lizum tiltrækker hvert år masser af vinterturister. På en smuk og solrig terrasse, højt hævet over Innsbruck, finder man den hyggelige by Axams. Selv om man blot er få kilometer fra Innsbrucks centrum, befinder man sig i højalpint område med en flot udsigt til utallige smukke bjergtoppe. Samlet har området over 40 pistekilometer, og der er noget for enhver smag, så både familier og fartglade vil glæde sig over områdets alsidighed. Er man til roligt og hyggeligt skiløb, kan man søge til Mutters, der fortrinsvis byder på lettere nedfarter. Snowboarderne har deres egen park med boxes, halfpipe, rails og hop, mens eksperter kan prøve kræfter med de olympiske styrtløbs- og slalompister. Liftsystemet fungerer perfekt, og med Olympiabahn fragtes man hurtigt de 755 højdemeter op til Hoadlhaus, der ligger ved toppen i 2.340 meters højde. Herfra er der frit valg mellem de mange nedkørsler.

Panoramarestaurant
Hoadlhaus byder på en panoramarestaurant med fantastisk udsigt, og for ganske få år siden modtog stedet en anerkendt arkitekturpris for sit design. Restauranten serverer steaks, pastaretter og traditionelle østrigske schnitzler, og stedet er perfekt til frokost eller en gang kaffe & strudel om eftermiddagen. Naturligvis byder terrænet på talrige andre restauranter, hytter og barer, hvor især afterskiingen er i højsædet. Når skidagen er slut, er der stadig masser at lave i bjergene. Tag på en romantisk tur med hestetrukken kane, besøg skøjtebanen eller få et sug i maven, når turen går ned ad kælkebanen.

Perfekt, men sjælden kombination
Det er endnu ikke mange steder, forholdene er til det, men kombinationen af storby & skiløb vinder indpas flere og flere steder. Netop Innsbruck har optimale muligheder for at rendyrke konceptet, da selve byen lokker med sine mange kulturelle, shoppingmæssige og kulinariske tilbud, og skipister af olympisk klasse ligger ”lige uden for døren”. Netop turisme er Innsbrucks væsentligste indtægtskilde, og både sommer og vinter tiltrækker byen gæster fra hele verden. Innsbrucks store aktiver er dens beliggenhed midt i Alperne, den smukke historiske bymidte, den venlige atmosfære og de unikke sportsfaciliteter, der findes i og uden for byen.

Historiske seværdigheder og en Alpenzoo
Innsbrucks helt store trækplaster er Det gyldne Tag, som befinder sig over en smuk bygning i den gamle bydel, og herfra beskuede Kejser Maximillian i 1500-tallet de turneringer, der blev afholdt på torvet nedenfor. Taget, der består af næsten tre tusinde forgyldte kobberplader, er samtidig Innsbrucks vartegn. Det er ikke blot historiske seværdigheder, man støder på i Innsbruck. I Bergisel ligger den berømte skihopbakke, som indgår i nytårets Firebakketurnering, og i byens nordlige del finder man Europas højst beliggende zoologiske have, nemlig Alpenzoo. Den befinder sig ved foden af bjergkæden, der løber langs Inn-floden, og her kan man opleve den alpine fauna på tæt hold. Bjørne, ulve og elge deler plads med ørne, fisk og reptiler.

Klassisk østrigsk 
Krystaller fra Swarovski, Mozart-kugler og traditionelle tyrolerbukser i læder er blot nogle af de varer, man kan shoppe i centrum af Innsbruck. Der befinder sig flere store varehuse samt shoppingcentre i bykernen, men ønsker man at kombinere sine indkøb med atmosfære og charme, er der især ét sted, man ikke må gå glip af – nemlig Maria-Theresien-Strasse. Både på selve indkøbsstrøget, men også i de små sidegader, findes masser af dyre og eksklusive butikker, der alle har til huse i smukke historiske bygninger. Slut fx indkøbsturen med et besøg hos en konditor, og nyd stemningen i Innsbrucks mest berømte gade.

Firestjernet luksus
Et af Innsbrucks bedste hoteller ligger i byens centrum og hedder meget passende Hotel Central. Der er tale om et firestjernet hotel, og det ligger blot få minutter fra Altstadt, shoppincenteret Kaufhaus Tirol samt Innsbrucks mondæne hovedstrøg, Maria-Theresien-Strasse. Hotel Central råder over både værelser, lejligheder og suiter, og over alt er komforten prioriteret højt. Efter skidagen kan der hviles ud i saunaen eller dampbadet, eller man kan benytte hotellets fitness-faciliteter og her fortsætte de fysiske udfoldelser. Mange skiløbere benytter hvert år Hotel Central, og hotellet tilbyder nogle særdeles attraktive pakkeløsninger. Disse pakker indeholder overnatning, morgenmadsbuffet, en tre-retters aftenmenu samt liftkort og gratis skibus til pisterne. Fem overnatninger på Hotel Central med halvpension og fire dages liftkort fås i højsæsonen for under 400 euro. Ønsker man en dag mere, fås pakken for godt 450 euro. En lidt større pakke, som giver adgang til endnu flere skiområder, koster under 500 euro, og den kan forlænges med både en og to dage. Også her indeholder pakken både liftkort, transport, overnatning og halvpension. I alt har man 17 forskellige hoteller i Innsbruck, der arbejder sammen med skiområdet ved Axamer Lizum, og er man skiturist, kan man med stor fordel drage nytte af de skipakker som tilbydes.

På ski i løbet af 20 minutter
Afstanden mellem Innsbrucks centrum og skipisterne i Axamer Lizum er blot 18 kilometer, hvilket klares på 20 minutter i bus. Der køres dagligt helt ind til midten af april. Har man gyldigt liftkort, kører man gratis med skibussen, der fra hovedbanegården bringer gæsterne direkte ud til lifterne.

Mere info på

www.dk.tirol.at

www.axamer-lizum.at

www.central.co.at