Navigation Indhold Aktiviteter i Østrig

Ostebonde giver nyt liv til traditionen

Unge Hans Walch har taget fat i gamle dyder i Kitzbühler Alpen - Brixental, og giver dem nyt liv. Som at fremstille og servere ost lige midt på alpen, hvor køerne går. Og hans ”osteværtshus”, kaldet Kasplatzl, er det store hit på bjergsiden.

 © Østrigs Turistbureau/Susser Feit
Den lokale og ganske unge Hans Walch, med rødder i det østrigske bjerglandbrug, har besluttet at give industrifremstillet ost baghjul, og følge de oprindelige traditioner for 100 % håndlavet ost af nymalket mælk. Og samtidig præsentere sine produkter, så han følger tidens madtrend: Autentiske og lokale råvarer med masser af historie, serveret i en afslappet, men delikat stil. Til formålet har han bygget en frisk ny ”Alm” – bjerghytte – med mejeri og servering.

Køer lige udenfor
Kasplatzl er en stor østrigsk træhytte med solterrasse, hvorfra man ser ud over frodige grønne bjergsider, her i 1.140 meters højde. Her græsser hans køer, hvis mælk forarbejdes til ost, lige indenfor i mejeriet. Osteproduktionen er rent håndarbejde, og mens man nyder frokosten i restauranten, kan man følge med, når ostemageren rører i de store kar, hælder op og gør klar til at presse ostene.
”Friskosten er hurtigt parat, mens vores bjergost skal først presses og hvile i et halvt til et helt år, efter hvor stærk den skal være”, forklarer Hans, der også fremstiller grove pølser og røget kød af sine egne svin. ”Og min søster samler bær, så nu forsøger vi også med marmelader”, siger han.

Morgenkaffe i det fri
Mejeriet fungerer også som restaurant med servering af god bjergkost: Rustikke pølser, røget kød, oste, naturligvis, og hjemmebagt mørkt brød. Gode enkle sager, uden nogen tilsætningsstoffer.
Der er også salg ud af huset, så det er muligt at købe en posefuld alpe-friske madvarer med hjem fra ferien. Eller få pakket en skøn frokost til vandre- eller cykelturen.
”Og hvis man kan komme tidligt op, er der ikke noget bedre end varm morgenkaffe og vores hjemmelavede specialiteter her på terrassen med udsigt over bjergkammen”, fortæller Hans, der serverer morgenmad fra 8.30 til 12.00 i sommersæsonen.

På snyde-cykel til ostehuset
Den naturskønne vej gennem Kitzbühler Alpen - Brixental, fra byen Kirchberg og op ad bjergsiden til Kasplatzl, kan tilbagelægges på en halv time ved hjælp af en E-bike: En cykel med indbygget hjælp i form af et genopladeligt batteri. Man kan sætte mere eller mindre kunstig medvind på sin cykeltur, der gør det let at cykle i bjerge, skønt man ikke er i Tour de France form. Cyklerne er nemme at betjene og kan lejes hos bl.a. Gerry Sport, med eller uden guide. Man finder op til Kasplatzl på egen hånd ved hjælp af kortet over cykelruter i området ”Kitzbühler Alpen Kaisergebirge”. Bed om kortet ved cykeludlejningen.