Navigation Indhold Aktiviteter i Østrig

Ring til en gletsjer

Har du lyst til at høre, hvad der foregår oppe på Vernagt Gletsjeren i Ötztal, Østrig, så ring derned. Der er direkte telefonforbindelse. Døgnet rundt. Ideen er skabt af en kunstner, og fulgt til dørs af videnskabsfolk.

Glaciers in Austria

Du tager telefonen, taster nummeret og lytter til en seriøs og venlig stemme der fortæller, at du nu bliver forbundet med Vernagt Gletsjeren i Østrig og således kan høre, hvordan der lyder lige i dette øjeblik. Det er et kunstprojekt, der styrker dalens fokus på bevarelse af den enestående smukke natur. Og så er det sjovt – prøv selv at ringe 0049 – 89 37 91 40 58.

Smeltevand i telefonen
Det er fascinerende at få en gletsjer i telefonen. Netop nu hører du tydeligt lyden af smeltevand, der rinder fra gletsjeren: Nogen gange bruser det voldsomt, andre gange er det en stille rislen. Om vinteren er der knagen og knirken med en svag gurglen. Men også lyden af smeltevand, nu og da. For ligesom alle andre gletsjere i Alperne, er den højtliggende Vernagt gletsjer i Tyrol, påvirket af klimaforandringer. 

Sådan fungerer det
Den kreative musiker, Kalle Laar, fik ideen sammen med en flok venner, en aften hvor de talte om klimaforandringer. Tanken om en telefonforbindelse til en gletsjer blev født, og Kommissionen for Glaziologie var kun to dage om at gribe den. Hvorefter det praktiske arbejde med at etablere telefonforbindelsen blev påbegyndt. 

Måling af smeltevandsmængde
Eftersom Vernagt gletsjeren er en af blot 5 gletsjere i verden, der kun løber ud ét sted, er det muligt at måle smeltevandsmængden. Derfor var den allerede i videnskabens søgelys, og det lå lige for at installere en mikrofon netop der, hvor smeltevandet forlader gletsjeren og danner en lille flod. Mikrofonen fungerer på solenergi og overfører lydene fra gletsjeren til en sender, der igen er forbundet med en mobilmast i Italien. Herfra sendes lyden via mobilnettet, og et specielt telefonnummer (i München af tekniske grunde) sikrer, at man altid kommer igennem til gletsjeren.

Vernagt Geltsjer i Ötztal
Vernagt Gletsjer ligger i Østrig, for enden af dalen, Ötztal. Ikke langt fra Tyrols højeste bjerg, ”Wildspitze”, på 3.768 meter og det populære skisportsområde, Sölden. Og skønt man har fulgt gletsjeren siden 1600 tallet og kan konstatere en vis tilbagetrækning, er man ikke bekymret i dalen: ”Vi trækker i den rigtige retning med vores store anlæg til kunstig sne, også i forårssæsonen,” siger de på turistbureauet og forklarer, hvordan man både lægger masser af sne ud på områdets anden gletsjer, der anvendes til skiløb. Og endda lægger hvid kunstfolie ud som beskyttelse af de steder, hvor solen bager særlig meget.

Arbejder imod opvarmning
”Det gør vi for at forlænge sæsonen for gletsjerski, men det har en klar positiv effekt i form af nedkøling af gletsjeren. Så vi arbejder faktisk imod global opvarmning,” fortæller de i Ötztal. 

Ingen dommedagsprofeti
Kalle Laar ser det da heller ikke som sin opgave at skræmme nogen: ”Jeg er kunstner, og skal ikke løbe rundt med en hævet pegefinger. Journalister må tage sig af at informere, det er ikke mit formål. Jeg fandt blot temaet ”Klimaforandringer” spændende, og ville skabe en følelsesladet tilgang til emnet ved at sætte fokus på gletsjeren,” forklarer Laar i magasinet ”Wildspitze”, der udgives af Turistforeningen i Ötztal.

Ring til en gletsjer
Måske kan projekt ”Ring til en gletsjer” alligevel påvirke udviklingen i den rigtige retning. Under alle omstændigheder er det interessant og spændende at opleve lydene i sin egen telefon.  

Her kan du læse mere:
Calling the glacier  og Turistkontor Ötztal