Navigation Indhold Aktiviteter i Østrig

Salzburg – meget mere end Mozart

Alle kender Salzburg som Mozarts by. Men Mozart skal ikke skygge for, at Salzburg har mange andre attraktioner at byde på. Er man til stilfuld arkitektur, kunst og design, ynder man ølkultur og gode spiseoplevelser, eller foretrækker man shopping, caféer og spændende kulturtilbud – så finder man det til overflod i Salzburg

 © Salzburg Tourismus

En kendt specialitet i Salzburg er øl, og det forstår byen i høj grad at gøre opmærksom på. Salzburgs ølhistorie er mere end fem hundrede år gammel, og der findes i dag ti forskellige bryggerier, hvoraf det ene, Stieglbrauerei, er Østrigs største privatejede bryggeri. I Salzburg lægger man vægt på de gamle traditionelle brygningsmetoder, hvor sidste led i processen er, at øllet tappes fra træfadet direkte ned i stenkruset. Er man interesseret, arrangeres rundvisninger på flere af byens bryggerier, der alle tilbyder ølsmagning, og en lokal ekspert fører gæsterne ind i ølkulturens spændende verden. På en rundtur kommer man forbi byens historiske værtshuse, og entusiaster kan sågar selv forsøge sig med ølbrygningens svære kunst.

I Salzburg vægter man også gastronomien højt, og en helt speciel oplevelse venter, hvis man bestiller bord på Centraleuropas ældste restaurant, Stiftskeller St. Peter. Her går det kulinariske og det kunstneriske op i en højere enhed. Mens der serveres en treretters menu, som er baseret på opskrifter fra Mozarts tid, kommer sangere og optræder med højdepunkter fra Don Juan og Figaros Bryllup.

Både kulturarv og supermoderne arkitektur
Er man til shopping, er et besøg i den gamle bydel, Altstadt, et must. Gaderne er smalle, og bygningerne så klassiske og smukke, at man skulle tro, der var tale om filmkulisser, men tag ikke fejl - Altstadt er i høj grad levende og dynamisk. Det er her, man finder delikatesser, mode og smykker, og det er her, man finder Stiftsbäckerei St. Peter, der blev grundlagt i det tolvte århundrede, men som stadig fremstiller bagværk af ypperste kvalitet. Overalt i den gamle bydel kan man finde udendørs caféer, og herfra kan man slappe af og nyde udsigten til Altstadts barokarkitektur.

Et besøg i Altstadt er en oplevelse, også selv om man ikke kommer for at shoppe, og i Getreidegasse hænger smukke skilte på murene og fortæller om nogle af de håndværk, gaden repræsenterer; lædervareforretninger, frisører, skræddere og urmagere. Gadebilledet præges også af store pladser, gamle brønde og historiske mindesmærker, og den gamle bydel er så velholdt og stemningsfuld, at UNESCO har optaget den på Verdens Kulturarvsliste.

En af turistmagneterne i byen er Festung Hohensalzburg. Borganlægget stammer fra det ellevte århundrede, og det er et af Europas bedst bevarede fra den tid. Som stilmæssig kontrast til Festung Hohensalzburg finder man det moderne flymuseum, Hangar 7. Museet er bygget i glas og stål, og det har form som en kæmpe vinge. Selv om der blandt andet er brugt 1.200 tons stål til at opføre Hangar 7, har bygningen en svævende lethed over sig. Udstillingerne er helt unikke, og der er ikke bare tale om fly, for museet har også fundet plads til motorcykler og Formel 1-biler. Et særligt opvisningshold, The Flying Bulls, bruger Hangar 7 som base, og museet er konstant opdateret, så vovehalsen Felix Baumgartner har allerede fået sin specialudstilling.

Nyt kunstværk hvert år
Siden 2002 har man hvert år inviteret en internationalt kendt kunstner til at sætte sit præg på byen. En række forskellige værker pryder byen, og kunstinteresserede kan tage turen Walk of Art, der fører forbi de mange spændende skulpturer og installationer. 

Mere information på: www.salzburg.info