Navigacija Sadržaj Aktivnosti u Austriji

Austrijski promidžbeni ured za turizam

Austrijski promidžbeni ured za turizam „Österreich Werbung“ (ÖW) nacionalna je turistička organizacija Austrije. Još od 1955. ovo udruženje (nekada pod nazivom „Österreichische Fremdenverkehrswerbung“, a od 1989. pod nazivom „Österreich Werbung“) slijedi svoj glavni cilj promoviranja turističke zemlje Austrije.

 © Österreich Werbung

Središnji zadatak Austrijskog promidžbenog ureda za turizam je zajedno sa svima austrijskim turističkim partnerima pobrinuti se za održanje, odnosno izgradnju konkurentnosti turističke zemlje Austrije. S time ÖW uvelike doprinosi porastu austrijskog udjela na međunarodnom turističkom tržištu.

Glavni zadaci Austrijskog promidžbenog ureda za turizam

  • Upravljanje markom „Odmor u Austriji“: Po toj se marki Austrija kao zemlja za odmor razlikuje od ostalih i pruža emocionalnu dodanu vrijednost boravka u Austriji.
  •  Obrada međunarodnih tržišta koja obećavaju uspjeh s inovativnim, suvremenim marketingom.
  • Partner austrijskim turističkim poduzećima i najvažnijim mrežnim čvorovima u turizmu: branša profitira od uvijek aktualnog i potkovanog znanja Austrijskog promidžbenog ureda o gostima i tržištima.


Budžet
Budžet Austrijskog promidžbenog ureda za turizam sastoji se od doprinosa članova saveznog BMWFW (75%) i Austrijske gospodarske komore (25%) kao i doprinosa od učinka Austrijske turističke privrede (između ostalog pokrajinske turističke organizacije, regije i poduzeća) za marketinške usluge.

Članarine od ministarstva za gospodarstvo, obitelj i mladež i od Austrijske gospodarske komore za 2014. iznose 32 milijuna eura (BMWFW: 24 mil. eura; Austrijska gospodarska komora: 8 mil. eura), Cjelokupni  budžet trenutno iznosi oko 50 mil. eura.

Aktivnosti
2012. Austrijski promidžbeni ured za turizam koncentrirat će se na obradu tržišta u sljedeće tri regije: Zapadna Europa. Središnja i Istočna Europa i prekmorske zemlje. Pritom obrađena tržišta pokrivaju otprilike 95% svih noćenja (2010.: oko 124 mil.) i ukazuju na veliki potencijal domaćeg turizma. U svim je ostalim zemljama  Austrijski promidžbeni ured za turizam prva kontaktna lokacija za turističke projekte.

Raspon aktivnosti seže od klasične promocije turističke zemlje Austrije, preko medijske suradnje i odnosa s medijima, proizvodnje tematskih prospekata, organizacije sajmova i prodajnih platformi pa sve do suradnje s lokalnim putničkim agencijama, turističkim uredima i tečajeva za branšu putničkih agencija i tour operatera.

Austrijskim turističkim ponuđačima Austrijski promidžbeni ured za turizam na raspolaganje stavlja marketinške mjere prilagođene njihovim potrebama i šansama na tržištu.

Centralna potpora Austrijskog promidžbenog ureda za turizam turistima je osim „Turističkih usluga Austrijskog promidžbenog ureda za turizam“ (najveći informacijski i uslužni centar za „Odmor u Austriji“) i internetski portal www.austria.info. Na najvećoj austrijskoj turističkoj platformi na Internetu potencijalnim su gostima raspoložive informacije i ponude iz cijele Austrije na trenutno 20 jezika.
 

Poslove Austrijskog promidžbenog ureda za turizam širom svijeta trenutno obavlja 220 suradnica i suradnika u Beču i u 21 uredu u inozemstvu.
Austrijski promidžbeni ured u Beču
Predstavništva Austrijskog promidžbenog ureda u inozemstvu

Povijest
Austrijski turizam nije samo fenomen sadašnjice, njegovi korijeni sežu unatrag sve do 14. stoljeća. No organizacija promicanja austrijskog turizma kao cjeline započela je tek krajem 19. stoljeća.

Daljnje informacije pronaći ćete na Internet stranici Austrijskog promidžbenog ureda za turizam na njemačkom jeziku:
Povijest prije 1945.
Povijest nakon 1945.
Povijest i razvoj turizma u Austriji kroz vrijeme

Godišnji izvještaji
Ovdje možete preuzeti aktualni godišnji izvještaj Austrijskog promidžbenog ureda za turizam kao i izvještaje od prijašnjih godina.