Navigacija Sadržaj Aktivnosti u Austriji

Nacionalni park Hohe Tauern

Nacionalni park koji se proteže preko saveznih pokrajinaTirola, Koruške i Salzburga najveći je zaštićeni prostor u srednjoj Europi. S planinskim vrhovima kao što je Großglockner, prostranim ledenjacima te impozantnim vodopadima Krimmler, Nacionalni park Hohe Tauern predstavlja doista raznovrsno čudo prirode.

 © Österreich Werbung - Julia Knop
U srcu parka priroda je posve netaknuta, a u vanjskoj zoni vlada harmonično zajedništvo prirode i čovjeka, jer se ovdje resursima gospodari prema načelu održivog razvoja.

Mnoštvo planinarskih staza
Otkrijte ovaj jedinstveni prostor preko mnogobrojnih planinarskih staza kojima možete krenuti sami ili u društvu licenciranih vodiča. Geslo za planinarske izlete s vodičem glasi: „vidimo samo stvari o kojima posjedujemo znanje!" U razdoblju od srpnja do rujna, svaki tjedan, od ponedjeljka do subote, možete odabrati jedan od 26 tematskih izleta, na primjer: „promatranje divljih životinja", „kako su nastali ledenjaci", „svakodnevnica na pašnjaku" ili „na tragu Säumera" (nekadašnjih prijevoznika zlata i srebra). Pješačenje iz doline prema vrhovima pod vječnim ledom odgovara u geološkom smislu putovanju na Antarktiku. Osim toga, u pet termina se nude specijalne ekskurzije, primjerice noćenje kod planinskog jezera, izleti za fotografe prirode ili promatranje jelena.

Mreža planinarskih staza proteže se na otprilike 1.200 kilometara. U više od 80 koliba i postaja možete se okrijepiti nakon dugog planinarenja na južnoj strani Tauerna, gdje ima čak 240 vrhova visokih tri tisuće metara.

U Hohe Tauernu se uostalom nalazi i kolijevka alpinizma: 3.251 metar visoki Ankogel bio je prvi zaleđeni vrh Alpa koji je čovjek osvojio, i to davne 1761. godine. Danas alpinistima stoji na raspolaganju bezbroj staza (ruta) koje vode do zadivljujućeg svijeta planina i ledenjaka, ali u to se najbolje upustiti u pratnji planinarskog ili skijaškog vodiča.

Svijet nacionalnih parkova u Mittersillu
U slučaju lošeg vremena, Svijet nacionalnih parkova u Mittersillu svakako je dobra alternativa. Taj muzej prirode, otvoren 2006. godine, pravi je multimedijalni doživljaj. Isplati se doći ne samo zbog dojmljivog prikaza prirode već i zbog razgledavanja tematskih izložbenih prostora pod različitim nazivima, primjerice „Ljeto na pašnjaku" ili „Na dnu planinskog potoka".

Nationalparkwelten
Gerlos-Straße 18
5730 Mittersill
www.hohetauern.at