Navigacija Sadržaj Aktivnosti u Austriji

Obavezno korištenje skijaške kacige u Austriji

Maloljetne osobe do navršene 15. godine pri skijanju na skijaškim stazama u Austriji obvezni su kao dio skijaške opreme nositi i propisanu skijašku kacigu.

Odgovorne osobe i skijaški nadglednici dužni su voditi brigu o pridržavanju ovog propisa.

Zaštitna kaciga je obvezna i kod vožnje drugim spravama za zimske sportove na uređenim stazama, primjerice boba ili sanjki. 

Nošenje zaštitne kacige zakonski je propisano u sljedećim saveznim pokrajinama: Salzburg, Gornja Austrija, Štajerska, Donja Austrija, Koruška, Gradišće i Beč.

U saveznim pokrajinama Tirol i Vorarlberg trenutno nije na snazi zakonski propis, već isključivo javna preporuka koja savjetuje nošenje skijaških kaciga.

Kontroliranje provedbe ovog propisa nije zakonski predviđeno. Također neće biti ni kaznene odgovornosti za skrbitelje ukoliko dijete ne nosi kacigu. Cilj zakona je isključivo ukazivanje na opasnosti kojima su izložena djeca ako pri skijanju ili boardanju ne nose zaštitnu kacigu. 

Kršenje ovog propisa u slučaju nezgode može dovesti do problema s osiguranjem, koje bi moglo odbiti isplatu ugovorene premije za nezgodu.

U svakom slučaju bilo bi korisno opremiti svoje dijete zaštitnom kacigom (koja se besplatno ili vrlo povoljno može unajmiti u svakoj školi skijanja ili servisu za najam skija), jer brojne nesreće na skijalištima imaju za posljedicu teške ozljede glave – rizik koji se nošenjem zaštitne kacige značajno smanjuje.