Navigacija Sadržaj Aktivnosti u Austriji

2011. je bila plodna godina za europski turizam

Broj dolazaka međunarodnih gostiju porastao je za 6 % i dostigao 503 milijuna turista.

 © Österreich Werbung / Peter Burgstaller

Broj međunarodnih gostiju nadmašio je dosad najvišu vrijednost iz 2008. godine (2009. je zabilježen pad zbog međunarodne financijske krize, a 2010. je započeo lagani oporavak) i dostigao vrijednost od oko 503 milijuna dolazaka (+6%, preliminarni podaci UNWTO). Uz jednu iznimku, Švicarsku (-1,1%) i stagnaciju u Crnoj Gori, broj međunarodnih dolazaka porastao je na svim odredištima koja su ustupila svoje podatke do trenutka objave. Stopa relativnog rasta pritom se kretala od +3% (UK) do +20% u Litvi i Latviji. U Austriji je broj dolazaka stranih turista porastao za +4,5%.

Popunjenost europskih hotela bila je u prosjeku veća za oko 3%. Značajno skromniji porast broja noćenja u odnosu na broj dolazaka upućuje na zaključak kako se broj domaćih gostiju u europskim državama razvijao na ne tako dinamičan način.

U izvješću European Travel Commission „European Tourism 2011 – Trends and Prospects Quarterly Report 4“ pronaći ćete podatke o broju dolazaka iz emitivnih zemalja u ciljne zemlje. Broj dolazaka njemačkih turista je primjerice u 2011. godini porastao u gotovo svim europskim destinacijama, jedino je u Slovačkoj, Bugarskoj i Velikoj Britaniji zabilježen pad.

Posebno poglavlje posvećeno je temi krize u eurozoni. Studija Oxford Economicsa predviđa kako bi raspad eurozone imao dramatične posljedice ne samo za ekonomsko-financijsku stabilnost Europe. Zbog međunarodne umreženosti banaka i financijskih institucija nastao bi „financijski šok“, na koji ni najjače ekonomije ne bi bile imune.

Besplatni download izvješća ETC na engleskom jeziku.