Navigacija Sadržaj Aktivnosti u Austriji

Zelene inicijative u turizmu

Putnici sve više vode brigu o posljedicama svog putovanja. Brojne inicijative podupiru turističku industriju u njenom nastojanju na održivosti.

Normalnom korisniku će možda biti teško promijeniti svoje navike sukladno održivom načinu življenja, iako se i to postepeno događa.

Međutim za turistička poduzeća i regije vrijede drugi kriteriji. Ovdje nije dovoljno samo odvajati otpad, jer to je već odavno moralo postati samorazumljivim.

Održivost započinje već pri samoj gradnji objekta, izborom korištenih materijala i energetskih izvora, a nastavlja se pri izbjegavanju stvaranja otpadnih tvari, a ako to već nije moguće, onda barem njihovim ispravnim zbrinjavanjem. Sredstva za čišćenje, prehrambeni proizvodi, način ophođenja među suradnicima, sve to igra značajnu ulogu. A čak ni sve to nije dovoljno, jer do određene mjere i mi snosimo odgovornost za postupanje naših gostiju.

Mogućnosti certificiranja pružaju smjernice za održivo gospodarenje. Ako se njih držimo, već smo puno učinili.

A ako je nekome to još premalo: nitko neće zamjeriti poduzetnim ljudima koji se zalažu ili podupiru određene inicijative u sklopu vlastite djelatnosti, primjerice prodaji pića u bocama izrađenim od 100% prirodnog materijala. Oni često i sami osnivaju vlastite pokrete za zaštitu okoliša.

Linkovi:

The International Ecotourism Society

Green Globe

međunarodni certifikati održivosti

Klimatki savez

Organizacija „Klima-Bündnis“ je udruženje europskih gradova i općina  koji se zalažu za zaštitu globalne klime. Stranica sadrži i brojne informacije o turizmu!

 Savjetovanje o zaštiti okoliša

za poduzeća

Stranica o zaštiti okoliša

austrijskog Saveznog ministarstva poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodoprivrede

Krema za sunčanje

koja ne onečišćuje okoliš.

Jedna zanimljiva ideja

da se troškovi noćenja obračunavaju ovisno o potrošnji energije gostiju.

Clean the World

američka humanitarna organizacija koja prikuplja ostatke sapuna iz hotela te ih poklanja u dobrotvorne svrhe.

klima:aktiv

Primjeri i programi za turizam & hotelijerstvo

Austrijski eko-znak za putovanja

Jamac kvalitete turističke ponude.