Navigáció Tartalom Ausztria címszavakban

Kultúra és rendezvények

Stájerországban a kultúra igazán otthon van. Kattintson a részletekért!

 © Steiermark Tourismus / Harry Schiffer
Stubenbergsee - Tavi Ünnepi Játékok:
A cirkuszhercegnő
2012. június 7-től július 8-ig, a Stubenbergsee partján található cirkuszi sátorban
Az előttünk álló tavasszal egy igazán különleges operett-együttes vendégeskedik a Stubenbergsee-nél. A „Seehof-ot” lebontják, majd a helyére Ausztria történetének legnagyobb színházi sátrát állítják fel, amely összesen 1800 nézőnek kínál férőhelyet. Itt adják majd elő Sepp Schreiner intendáns vezetésével Kálmán Imre „Cirkuszhercegnő” című operettjét. Az előadások mellett egy kiállítást is rendeznek majd, amelynek a középpontjában a mű keletkezésének korszaka áll. A „Boldog 20-as évek?” című tárlatot az előadások előtt tekinthetik meg az érdeklődők.
Az előadás mellett – amelyre már számos csoportos foglalás érkezett – változatos keretprogrammal várják az érdeklődőket, amelyet a turisztikai hivatalokkal közösen dolgoztak ki: kedvezményes árú kombinált belépők válthatóak az előadásra és a Herberstein vadasparkba, egy sétahajózás a Stubenbergsee-n szintén ajánlott, akárcsak a látogatás az Alma útján, a kulmi Kelta faluban vagy az Angerben található „Füstös konyhás házban”. A belépőjegyek válthatóak 29, 39 vagy 49 euróért.
www.seefestspiele-stubenberg.at

Modern építészet és dizájn
A Stájerország építészetét bemutató online oldalt (német/angol) épp átalakítják és a Steiermark Tourismus is új üdülési ajánlatokat állított össze, amelyek középpontjában a Grazban és Dél-Stájerországban található építészeti látnivalók felfedezése áll. Emellett egy különleges fotózási projekt is kidolgozás alatt áll, amely segítségével a stájer üdülési témákat kortárs építészeti remekművek előtt lehet ábrázolni.
Késő ősszel pedig Dél-Stájerországban ismét sor kerül egy építész szimpóziumra.
www.steiermark.com/architektur (április közepétől lesz aktualizálva)

A Schwarzenegger Múzeum megkezdi első teljes szezonját
Egészen biztosan ő a legismertebb stájer, még az is lehet, hogy a legismertebb osztrák személy. Az elmúlt év októberében, a Thal bei Grazban található szülőházban megnyitott múzeumban Arnold Schwarzenegger életének legfontosabb életszakaszait, gyermek- és fiatalkorát, a testépítő, színész és kormányzói karrierjét követhetik nyomon az érdeklődők. A kiállítási tárgyak között számtalan, a sztár életéből és filmjeiből származó eredeti darab található. www.arnieslife.com

Az esküvő (ősbemutató 75 évvel ezelőtt)
A Schladming-Dachstein régióban található Öblarn település főtere ötévente egyetlen hatalmas színpaddá alakul át. A településről és a környékről származó 300 amatőr színész előadásában elevenedik meg Paula Grogger „Az esküvő” című darabja. A színészek a XIX. századból származó – részben saját őseiktől örökölt – eredeti népviseletben lépnek fel.
A darab középpontjában Johann főherceg áll, aki 1821-ben vőfélyként vendégeskedett Öblarnban egy esküvőn, ahol találkozott szíve választottjával és későbbi feleségével, Anna Plochllal.
Előadások 2012. július 14. és augusztus 18. között.
www.festspiel.at

Parkolás + imádkozás: Ausztria első „Drive-In kápolnája”
A Nyugat-Stájerországban található Rassach bei Stainzban épül a világ első „Park+Pray” kápolnája. Augusztustól az autóvezetők, motorosok és kerékpárosok éjjel-nappal megszakíthatják útjukat és imádkozhatnak egyet a különleges „Drive-In kápolnában”.
A „Park+Pray” egy jó szándékú ajánlás, véli a kezdeményezés ötletgazdája Hans-Jörg Karrenbrock . Az ötletet szeretnénk világszerte elterjeszteni. www.parkandpray.org  
A koncepció szerint a világ bármely pontján kialakított „Park+Pray” helyeknek egységes előírásoknak kell megfelelniük. A tervekben szerepel az is, hogy a kápolnákban imádságkönyveket is elhelyeznek, amelyekbe a látogatók feljegyezhetik kívánságaikat, kéréseiket és köszönetnyilvánításaikat.