Navigáció Tartalom Ausztria címszavakban

Az Alpokról a síkságra: az Inn folyó

Az 510 km hosszú Inn folyó a Felső-Duna legjelentősebb mellékfolyója. Partjain változatos tájak váltják egymást – a Felső-Alpok meglett hegyi panorámájától a Duna-völgy kecses lejtőiig.

Inn folyó Innsbruckban / Tirol
Az Inn a svájci Engadinban található Malojapassnál ered és Naudersnél ér át Ausztriába, ahol első szakaszán az „Oberes Gericht” keskeny völgyében folyik a Samnaungruppe mentén. Landecknél kiszélesedik az Oberinntal, amelyet egykor az „Inntal gleccser” U formájú, meredek erdőktől övezett völgykatlanná alakított át.

Az Inntal már ősidők óta emberlakta terület – Innsbrucknál a kőkorszakból származó nyomokat is találtak. Az Inn folyó a regionális kereskedelem és a tartományon kívüli közlekedés számára mindig is jelentős szerepet játszott, már a régi rómaiak Via Claudia Augustája is az Oberinntalon vezetett keresztül. Később hovatartozását illetően a régió gyakran képezte vita tárgyát Bajorország, Tirol és a Habsburg birodalom között, valamint hadszíntere volt az 1809-es tiroli szabadságharcnak is. A változatos történelmi események tanúi nemcsak a Landeck és Kufstein erődök voltak, hanem a pompázatos az innsbrucki Hofburg, valamint a folyó menti nagyobb városok – Landeck, Imst, Hall Tirolban, Schwaz, Wörgl és Kufstein – patrícius házai is. 

Schärding díszes házai
A tiroli főváros, Innsbruck alsó részén kezdődik a széles és termékeny Unterinntal. Az itt uralkodó meleg levegő ugyan gyakori fejfájást okoz, ugyanakkor ennek hatására növekednek fantasztikus ütemben a különböző termények, mint a búza, a kukorica és a gyümölcsök. Az erőteljesen iparosodott Unterinntal számít az egyik legsűrűbben lakott területnek Ausztriában. Kufsteinnél tör át az Inn a Kaisergebirge mészkövei között, utat vágva magának Bajorországon át, majd a Salzach torkolattól határfolyóként szolgál Ausztria  és Németország között.

A folyó ezen szakaszát számos ipari létesítmény tarkítja. A régió legjelentősebb városa a felső-ausztriai Schärding, csodálatos, a XVI-XIX. században épített polgári házaival. Passaunál torkollik a folyó a Dunába, amelynek vízmennyisége ezen a szakaszon majdnem a duplájára növekszik. Az Inn folyó összesen 183 kilométeren keresztül hömpölyög Ausztria különböző területein.