Navigáció Tartalom Ausztria címszavakban

Ausztria a 2013-as Alpesi Sívilágbajnokságra hangol

Az Österreich Werbung és az Osztrák Síszövetség (ÖSV) nemzetközi újságírókat hívott meg a legendás „Nightrace” síverseny kapcsán Schladmingba, hogy a meghívottak testközelből fedezhessék fel Ausztria téli kínálatának sokszínűségét.

 © Steiermark Tourismus
Amikor 2013. február 4-től 17-ig a világ legjobb síelői küzdenek majd Schladmingban az érmekért, több millió szempár fog a Dachstein lábánál található, mindössze 4500 lelket számláló településre szegeződni. Az Österreich Werbung (ÖW) és az Osztrák Síszövetség (ÖSV), a Stájer Turisztikai Hivatallal és a Schladming–Dachstein régióval közösen nemzetközi újságírókat hívott meg a legendás „Nightrace” síversenyre Schladmingba, hogy a meghívottak egy kis ízelítőt kapjanak a 2013-as Sívilágbajnokság légköréből. A verseny és a világbajnokság helyszíneinek megtekintésén túl az újságírók testközelből fedezhetik fel Ausztria egyedülállóan gazdag téli kínálatát.

Téli sportok, téli turizmus – az ÖSV egy erős és megbízható partner
Peter Schröcksnadel, az Osztrák Síszövetség elnökének szemében Ausztria folyamatosan növekvő téli turizmusa igazán különleges sikertörténetnek számít. „A téli turizmus rengeteget tett és tesz mind a mai napig azért, hogy meghatározó gazdasági faktorrá váljon, amely döntő mértékben hozzájárul az ország jólétéhez. Emellett ezreknek ad munkát, pozitív mérleget biztosít a benne résztvevő intézményeknek és hatalmas bevételeket juttat az állami kasszába. Nem szabad lebecsülni azt a tényt sem, hogy a völgyekben számos ember köszönheti munkáját a téli turizmusnak. Ezáltal megállíthatóvá vált a vidék elnéptelenedése, ami egyben garanciát jelent a környezet és a kultúrtáj megfelelő ápolására.”
Schröcksnadel szerint az Osztrák Síszövetségnek mindebben döntő szerepe van: „az ÖSV sportolóinak sikerei jelentik az alapot, amely felmérhetetlen értékkel bír. Ehhez jön a számtalan nagyszabású sportesemény szervezése, amely szintén hozzájárul ahhoz, hogy Ausztria egy szélesebb publikum előtt is a téli sportok fellegváraként jelenjen meg. A 2013-as Alpesi Sívilágbajnokság Schladmingban egy újabb mérföldkő ezen az úton. A kimagasló sportteljesítmény, a nagyszabású rendezvények gond nélküli lebonyolítása, valamint az ezekhez kapcsolódó reklám a különböző médiákban és az egyes országokban futó kampányok kombinációja jelent garanciát a pozitív eredményre. Az Osztrák Síszövetség ezt már régóta tudja, és – ezt most itt feltétlenül ki kell emelni – döntő mértékben a síszövetségnek köszönhető az Ausztriában rendezett téli sportesemények sikere: ezeket ugyanis az ÖSV finanszírozza és rendezi. Schladming a legendás „Nightrace” futammal, az alpesi világkupa-sorozat döntőjével és a 2013-as Alpesi Sí-világbajnokság megrendezésével a rangsor élén áll. A város nagyszerű példa arra, hogyan tud egy egész régió profitálni egy ilyen eseményből”, mondta az ÖSV elnöke.

Sportesemények – turbóhatás a turizmusban
Georg Bliem, a Stájer Turisztikai Hivatal vezérigazgatója hatalmas lehetőséget lát Stájerország számára a 2013-as Alpesi Sívilágbajnokságban: „Azt kívánom, hogy 2013-tól az üdülővendégeknek, a tévénézőknek és rádióhallgatóknak, a szervezőknek és újságíróknak, valamint az aktív sportolóknak két fogalom jusson az eszébe, ha Stájerországra gondolnak: Stájerországnak van (sí- és rendezvényszervezési) kompetenciája és teljes szívvel dolgozik a sikerért. A tartomány részéről a 2013-as Alpesi Sívilágbajnokság kapcsán 156 projektet indítottak el és összesen 83,5 millió eurót fektettek be a szálláshelyek és vendéglátó egységek minőségének javításába. Emellett véglegesítették a Planet Planai infrastruktúráját és egy kongresszusi központ is helyet kapott a városban. Itt érdemes megjegyezni, hogy Stájerország az egyetlen olyan tartomány az egész világon, amely a FIS világbajnokságok közül már valamennyinek otthont adott legalább egyszer (ha hozzávesszük a Kreischbergen 2015-ben rendezendő világbajnokságot is) és több mint 120 éves hagyományokra tekint vissza a síversenyek rendezését illetően. 1893 februárjában Mürzzuschlagban rendezték ugyanis Közép-Európa 1. Nemzetközi Síversenyét. És a legfontosabb, véli Bliem: „Mi stájerek leszünk a tartományunk nagykövetei. A meggyőzéshez pedig bevetjük szívélyességünket, humorunkat és különleges ínyencségeinket.”

2013-as Sívilágbajnokság – fontos téma a turisztikai marketing számára
A 2013-as schladmingi Sí-világbajnokság egy olyan rendkívüli sportesemény, amely a turisztikai marketingre is komoly hatást gyakorol. Itt nemcsak maga a rendezvény áll majd a középpontban, hanem Ausztria egyedülállóan változatos téli kínálata is. Ezért az Österreich Werbung (ÖW) és az Osztrák Síszövetség (ÖSV), a Stájer Turisztikai Hivatallal és a Schladming–Dachstein régióval közösen 50 nemzetközi újságírót hívott meg Schladmingba, hogy a meghívottak testközelből fedezhessék fel Ausztria különleges téli varázsát. A legendás éjszakai szlalomverseny megtekintése ugyanúgy szerepelt a programban, mint a 2013-as Sívilágbajnokság helyszíneinek megtekintése, a síterep felfedezése és a régió további téli programjainak megismerése. Az Österreich Werbung és Stájerország Amszterdamban és Németországban tervez még további marketingaktivitásokat a sívilágbajnoksággal kapcsolatban.