Navigáció Tartalom Ausztria címszavakban

Külön útlevél kell a gyerekeknek

2009. június 15-től lépett érvénybe a szabály: „Egy gyerek – egy útlevél“. A szülői dokumentumokba való bejegyzés tehát ettől fogva nem elegendő, a már meglévő bejegyzések pedig egy hároméves, átmeneti időszakot követően elvesztik érvényességüket.

Az „Egy személy – egy útlevél“-elvet többek között a gyerekkereskedelem elleni óvintézkedésként vezette be az Európai Unió. Továbbá egyes országok nem is fogadták el a bejegyzéseket. Legkésőbb 2012. június 15-től az összes szülő vagy a gyerek neveléséért felelős személy irataiba való bejegyzés elveszíti érvényességét. Természetesen az útlevél maga, amelybe bejegyeztek, érvényes marad annak eredetileg megadott lejáratáig. 

2009.  június 15-től minden egyes gyermekútlevél tartalmaz egy chip-et és megszűnik az eddig lehetséges adathordozó nélküli verzió. A tárolóegységen található többé-kevésbé minden olyan információ, ami nyomtatott formában is megtalálható egy útlevélen, így a név, nem, születési dátum, állampolgárság és egy fénykép. Ujjlenyomatokat viszont –
az osztrák Belügyminisztérium információi szerint – csak tizenkét éves kortól vesznek majd. 


A gyermekútlevelek érvényességi lépcsői: Kétéves korig az útlevél három évre érvényes, a tizenkettedik betöltött életévig a dokumentum öt évre érvényes, ezt követően pedig – csakúgy, mint a felnőtt útlevél – tízre.

(Forr.: Az Osztrák Köztársaság Belügyminisztériuma)

További információk (általános tudnivalókról; kiskorúak szülői felügyelet nélküli beutazásáról; stb.)