Navigáció Tartalom Ausztria címszavakban

Salzburg

Salzburg tartomány kb. 150 000 lakosú fővárosa, a világörökség része.

A Mozart és az Ünnepi Játékok városának is nevezett Salzburg barokk óvárosát 1997-ben nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé.

Ebben a különleges építészeti kincseskamrában igazi kultúrtörténeti, összművészeti alkotássá egyesülnek a szűk utcák, kisebb-nagyobb templomok és paloták. A fenséges parkjaikról is ismert barokk Mirabell- és Hellbrunni kastély, a salzburgi dóm és a város fölött trónoló középkori erődítmény, a Festung Hohensalzburg csak néhány kiragadott példa Salzburg legszebb látnivalói közül. Az ide érkezők mindenképpen keressék fel a keskeny, középkori hangulatú, színes forgatagú Getreidegassét és benne Mozart szülőházát.

A művészetek és a zene rajongóit páratlanul gazdag rendezvényprogram várja. Mindenekelőtt a nyaranta megrendezett Salzburgi Ünnepi Játékok, melynek fénypontja hagyományosan a dómtéren bemutatott, „Jedermann” című Hugo von Hofmannstahl-darab. A Festspielhausban minden évben nagyszabású Mozart-operaelőadások szórakoztatják a közönséget.

T.: 00 43 662 88 98 7-0
www.salzburg.info TIPP: MODERN MŰVÉSZETI MÚZEUM, SALZBURG. Az impozáns megjelenésű épület a Mönchsberg tetején emelkedik, az óváros fölött. A kívülről márványba burkolt építmény tágas termeiben a 20. és 21. századi művészeti alkotások nagyszabású gyűjteménye látható. A múzeum éttermének egyes helyiségei részben a hegy belsejében találhatók. www.museumdermoderne.at