navigatie Inhoud activiteiten in Oostenrijk

2 nieuwe fietsroutes in Steiermark

22-03-2012 - Fietsliefhebbers kunnen zich op 2 nieuwe fietsroutes in de Oostenrijkse deelstaat Steiermark verheugen. De geliefde Murradweg is met bijna 100 km naar Kroatië verlengd en men kan van culturele hoofdstad Graz naar culturele hoofdstad Maribor fietsen.

Murradweg bij Mureck in Steiermark © Steiermark Tourismus / Harry Schiffer


Murradweg uitgebreid naar Kroatië

In de plaats Muhr ontspringt een kleine schilderachtige bron die de volgende 365 km uitgroeit tot de grootste rivier van Steiermark: de Mur. De Murradweg, de langste fietsroute in Steiermark en een van de meeste geliefde in Oostenrijk, loopt langs deze rivier richting Bad Radkersburg tot aan de overgang naar Slovenië waarbij men alle soorten landschapstypes in de deelstaat Steiermark doorkruist.
In de wijn- en thermenstad Bad Radkersburg aangekomen, kunnen alle fietsers vanaf het voorjaar 2012 de nieuwe route naar de monding van de Mur bij Legrad in Kroatië ontdekken. Men kan hier links en rechts van de Mur richting Slovenië en het kleine plaatsje Legrad verder fietsen. De fietsroute is hiermee van 365 km naar 458,7 km uitgebreid.

De nieuwe verlenging:
Bad Radkersburg - Radenci - Stara Nova Vas - Razkrižje - Gibina - Sveti Martin na Muri – Legrad
De laatste etappe, die vanwege de lengte van bijna 100 km in twee dagen verdeeld moet worden, loopt over de grens naar Slovenië tot aan Murmpnung bij Legrad in Kroatië.

De route aan beide kanten langs de Mur biedt ook rondritten van en naar Bad Radkersburg. Wij raden op grond van de wegen en het landschap de rechter oeverzijde aan. Vele molens, de thermale bronnen van Radneci en spannende verhalen rondom de ontwikkeling van de regio in het noord-oosten van Slovenië in het vierlandenpunt Oostenrijk-Slovenië-Hongarije en Kroatië begeleiden de fietsers langs de route.

De Murradweg in cijfers:
Route: 458,7 km  Moeilijkheid: gemiddeld Stijging: 2344 m. Daling: 3887 m. Laagste punt: 128 m (Legrad). Hoogste punt: 1765 m (Sticklerhütte). Startpunt: Muhr in Lungau. Eindpunt: Legrad/KR

Meer informatie:
www.murradweg.com


Fietsen van culturele hoofdstad naar culturele hoofdstad
van Graz 2003 naar Maribor 2012

Drie landen, 2 rivieren en veel natuur en cultuur. In het drielandenpunt Oostenrijk, Slovenië en Kroatië groeien uitmuntende wijndruiven. Fijnproevers ontdekken hier de regionale keuken in de regio tussen de Mur en de Drau. De thermen rondom Bad Radkersburg verwennen het lichaam op de weg van Graz, culturele hoofdstad, naar Maribor, waar de Habsbrugers hun sporen hebben achtergelaten en dat in 2012 culturele hoofdstad van Europa is. De totale lengte van deze route is 234 km.

Men start in Graz, culinaire hoofdstad van Oostenrijk en culturele hoofdstad van Europa in 2003, en fietst dan verder richting Bad Radkersburg met al zijn thermen. Wijnbergen, pompoen- en maisvelden vergezellen de fietser tijdens hun reis. Bij Bad Radkersburg fietst men verder naar Ljutomer in Slovenië. Deze kleine stad heeft tal van tegenslagen moeten verwerken, omdat het meerdere malen door de pest, de Osmanen en kruisridders geteisterd werd. Tegenwoordig geldt deze regio als een van de mooiste wijnregio's van Slovenië.

Daarna loopt de route verder naar Ptuj, de oudste stad van Slovenië, en over de Drauradweg fietst men verder naar Maribor, waar de oudste wijnranken ter wereld te vinden zijn. De terugtocht van Maribor naar Graz kan per fiets, maar ook heel comfortabel per trein.

Meer informatie:
www.steiermark.com/graz-maribor

-------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie over het persbericht en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Steiermark Tourismus, Margot Bachbauer, tel. 0043-316-400312, email: margot.bachbauer@steiermark.com, www.steiermark.com/presse, www.steiermark.com/foto