navigatie Inhoud activiteiten in Oostenrijk

Culinair genieten tijdens de herfst

20-08-2013 - Wanneer de oogst is binnengehaald, worden er in het hele land culinaire festiviteiten georganiseerd. Wij hebben uitgezocht waar bijzondere regionale lekkernijen en jonge wijnen te proeven zijn.

Wijnfeesten in Niederösterreich © Weinviertel Tourismus / Lahofer
Wijnfeesten in Niederösterreich © Weinviertel Tourismus / Lahofer
Boerenherfst in het SalzburgerLand © SalzburgerLand Tourismus
Boerenherfst in het SalzburgerLand © SalzburgerLand Tourismus
Pompoenpitolie uit de Steiermark © steiermark Tourismus / Pixelmaker Sommerauer
Pompoenpitolie uit de Steiermark © steiermark Tourismus / Pixelmaker Sommerauer

Burgenland: jonge wijn en Sint-Maartensgans
De Martinusgans, die in de weken rond 11 november, de naamdag van de beschermheilige van het Burgenland, de heilige Martinus, bereid wordt, staat symbool culinair genieten. Dit 'Martiniloben' vindt altijd op 11 november plaats tijdens het feest van de 'open kelders'. Tegelijkertijd staat in het hele land de doop van de jonge wijn op het programma. Wijnmakers uit vrijwel alle wijnbouwgemeentes rond de Neusiedler See openen hun kelders en nodigen de bezoekers uit voor het zegenen en proeven van de wijn, vergezeld van culinaire lekkernijen. Het 'Martiniloben' gaat gepaard met kunstexposities en met rondleidingen en excursies.
www.burgenland.info 

Karinthië: gourmetfestival in Kötschach-Mauthen
De kruidige Gailtaler almkaas staat centraal tijdens het kaasfestival, dat op 28 en 29 september plaatsvindt in Kötschach-Mauthen in het Karinthische Gailtal. Hij dankt zijn faam 'door de EU beschermde oorsprongsbenaming' aan de strenge kwaliteitsrichtlijnen. Bovendien worden er ongeveer 400 regionale en internationale melkproducten aan de bezoekers gepresenteerd. Wie op het kaasfestival van kraam naar kraam wandelt, ontdekt nog meer lekkernijen, zoals het door de EU bekroonde Gailtaler spek uit de rookkamers van de Gailtaler boeren en het fijne lamsvlees uit het aangrenzende Lesachtal.
www.koemau.com
www.alles-kaese.at

Tirol: de Wildschönau eert zijn wortels
In de Tiroolse Wildschönau vindt van 4 t/m 12 oktober de 'Krautinger'-week plaats, genoemd naar het gelijknamige knolgewas. Uit deze knollen stoken de boeren in de regio de Krautinger, een schnaps waar een geneeskrachtige werking aan toegeschreven wordt. Naast Krautinger worden er in deze week ook culinaire specialiteiten met het knolgewas aangeboden, in combinatie met andere lekkernijen die door de boeren geproduceerd worden. In de feestweek krijgen gasten tijdens rondleidingen op boerderijen de gelegenheid om de bedrijven te bezoeken waar de Krautinger gestookt wordt.
www.wildschoenau.com 

Niederösterreich: vier de wijnherfst
De wijnmakers van Niederösterreich vieren hun wijnproducten uitbundig – en hun gasten doen mee. Tijdens de 'Niederösterreichische wijnherfst' vinden dit jaar langs de Weinstraße, tussen eind augustus en eind november, meer dan 800 evenementen plaats in meer dan 100 gemeenten langs de Weinstraße.
www.weinherbst.at 

SalzburgerLand: tradities tijdens de Bauernherbst
Wanneer de herfst het SalzburgerLand verovert en de natuur zich voorbereidt op de winter, bereikt het boerenleven het hoogtepunt van het jaar. Het binnenhalen van de oogst vormt de aanleiding voor kleurrijke festiviteiten. Tijdens de Salzburger Bauernherbst van 24 augustus t/m 27 oktober vinden er in 73 plaatsen ongeveer 2000 evenementen plaats. De vele boerenfeesten bieden de perfecte mix tussen tradities en de plaatselijke gerechten.
www.bauernherbst.com
www.salzburgerland.com

Steiermark: culinair genieten van pompoen
P
ompoenpittenolie, het 'zwarte goud' van de Steiermark, trekt dertig kilometer ten zuidwesten van de deelstaathoofdstad Graz een 'oliespoor'. Daar rijgen tien oliespoorgemeentes, 22 oliespoorgastheren en -gastvrouwen, 14 oliespoorboeren en vijf oliemolens zich als een parelsnoer aaneen. Weilanden vol fruitbomen, afgewisseld met felgele velden vol oliepompoenen en wijngaarden met weelderig begroeide wijnkelders bepalen vanaf eind augustus het uitzicht in het gebied tussen Stainz en Eibiswald. De 'oliespoor'-gastheren en -gastvrouwen, organiseren elk jaar tot eind oktober de 'kürbinarische Wochen': culinaire pompoenweken. Tot en met 27 oktober draait hier alles om de pompoen. www.oelspur.at 

Almabtriebe 2013
In de herfst wordt het vee van de almen terug het dal in gebracht. Reden voor veel feestelijkheden in Oostenrijk. De Almabtrieb met de bont versierde koeien trekt elk jaar duizenden bezoekers aan, die zich verheugen op dit bonte spektakel.
www.austria.info


Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijks Toeristenburo
Thiebout van den Bergh, Marketing & PR Manager thiebout.vandenbergh@austria.info