navigatie Inhoud activiteiten in Oostenrijk

Duurzaam op vakantie in Oostenrijk

13-04-2012 - Duurzaamheid als praktische filosofie: bezoek samen met ons ecologisch bewuste gastheren en gastvrouwen, die de natuur consequent in huis halen.

Stadlerhof © zVg Stadlerhof

Milieubewust in Ramsau am Dachstein
Een biologisch dorp zette in 1999 het 'bio-bewustzijn' in de regio op de kaart. Nu, twaalf jaar later, verwelkomen tien huurbedrijven onder de naam Ramsauer Bioniere hun milieubewuste gasten met open armen. Of het nu gaat om een pension, een boerderij of een 4-sterren hotel, alle bionieren produceren of verwerken gentechniekvrije producten en richten zich op de afval- en energiecriteria van het Oostenrijkse milieukeurmerk, waarmee zij onderscheiden zijn.
Ramsauer Bioniere:
www.bioregion-ramsau.at

Houten designhotel Forsthofalm in Leogang
Direct bij binnenkomst in de lichte lobby van het enige houten hotel van aanbiedersgroep 'BioParadies SalzburgerLand', die intussen uit 27 aangesloten ondernemingen bestaat, wordt het intensieve en met name het liefdevolle contact met de schatten uit de omgeving voelbaar. De geur van verschillende inheemse houtsoorten hangt in het hele gebouw op 1050 meter hoogte: de muren zijn van vurenhout, voor de vloeren en de meubels is in principe lariks- en arvenhout gebruikt en in het wellnesslandschap is gekozen voor aromatisch grenen. Voor rustige nachten wordt gezorgd door het uitschakelen van het elektriciteitsnet, Villgrater natuurmatrassen uit Oost-Tirol en zelfgemaakte arven- en hooibloemenkussens. De groene gedachte wordt ook doorgetrokken in het culinaire aanbod. Senior-chef Kathi gaat over het ontbijt, dat voor 99 procent uit biologische ingrediënten bestaat. Bij de avondmenu's nemen vooral kruiden een belangrijke plaats in naast de andere regionale producten.
Alm-Hotel Restaurant Forsthofalm: www.forsthofalm.com
Verein BioParadies SalzburgerLand: www.bioparadies.salzburgerland.com

Schlank Schlemmer Hotel Kürschner in Kötschach-Mauthen
De kracht van economische noodzaak: toen Barbara Klauß, chef van 'Schlank Schlemmer Hotel Kürschner' in Kötschach-Mauthen in Karinthië, het hotel van haar ouders overnam, ging ze over op duurzame ecologische energieconcepten, om de hoge energiekosten te drukken. En daarna ging de hoteldirectrice zich, uit enthousiasme en overtuiging, steeds uitgebreider bezighouden met de 'Green life style'. Het meer dan 260 jaar oude hotel is in de afgelopen jaren voortdurend verbouwd naar bouwbiologische maatstaven, zonder daarbij het karakter van het hotel geweld aan te doen. Ambachtslieden uit de omgeving maakten vloeren van natuurlijke materialen, zoals hout en steen. In de kamers staan alleen massief houten meubels, die zonder kunstharsen vervaardigd zijn. De ramen hebben twee- en driedubbel glas. De energie voor het gebouw komt van een plaatselijke verbrandingsinstallatie op houtsnippers. Warmteterugwinning en warmtewisseling worden toegepast bij de koelinstallaties, de wasmachines, de ventilatie en in het saunalandschap. Klauß ontving al een aantal onderscheidingen voor haar duurzame manier van ondernemen. De keuken heeft een 'Groene koksmuts', een onderscheiding voor bijzonder natuurlijke gerechten, de onderneming als geheel heeft een milieukeur voor toeristische ondernemingen en het Europese 'Eco-label'. In 2010 werd het hotel voor de derde keer onderscheiden door de 'Klimabündnis', het netwerk voor milieubescherming.
Schlank Schlemmer Hotel Kürschner: www.hotel-kuerschner.at

Bioboerderij Stadlerhof in Annaberg
Het energiezuinige biologische pension in Annaberg in het Mostviertel met de naastgelegen boerderij voldoet dankzij gevel- en plafondisolatie, ramen met 3-dubbel glas en een energievoorziening door een houtsnipperbrander aan de normen voor een laag energieverbruik. De gasten verblijven op de Stadlerhof in ruime, met natuurlijke houten meubelen ingerichte vakantiewoningen en appartementen. Voor het ontbijt serveert de familie Pesendorfer producten van de boerderij, zoals kippen- en kwarteleieren, melk die net van de koe komt en vlierbessen- en melissesap volgens oud recept. Voor de overige maaltijden zorgen de gasten zelf, waarbij  ze gebruik mogen maken van de ingrediënten die in de biologische groentetuin voor de deur groeien.
Veronika en Johannes Wagner-Pesendorfer: www.tiscover.at/stadlerhof

Ecologisch verantwoord logeren in hotel Saladina in de Montafon
In hotel Saladina in Gaschurn in de Hochmontafon in Vorarlberg wordt ecologisch verantwoord gewerkt. Van de koffie en de milieuvriendelijke lazuurverf op de houten vloer tot aan de badjassen van biologisch katoen, wordt duurzaamheid doorgetrokken in het totale aanbod. Zo komen er alleen biologische producten op tafel, zo mogelijk uit de eigen omgeving. Maar naast de biologische keuken biedt het hotel ook elektrisch vervoer, energievoorziening uit aardwarmte en biomassa, zijn de 23 kamers, suites en appartementen voorzien van massief houten meubelen en  is zelfs de zeep en shampoo voorzien van een bio-label.
Bio-Hotel Saladina: www.saladina.com 

Natuurhotel Grafenast bij Schwaz in Tirol
Grafenast is lid van de BIO-hotels, wat – voor wat de in de keuken gebruikte ingrediënten betreft – betekent dat het voor 100 procent 'bio' is. Momenteel serveren 65 hotels in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en Frankrijk puur biologische voeding en laten ze via het eten en drinken hun ecologische verantwoordelijkheid zien. In het kader van de biologische gedachte zou de familie Unterlechner de natuur liefst zo veel mogelijk intact laten. Als de gasten in de oude gelagkamer van de rodelhut bij kaarslicht bij elkaar zitten, serveert kok Harald Biechl modern geïnterpreteerde Tiroolse recepten. Alle ingrediënten komen van biologische boerenbedrijven of zijn biologisch geproduceerd. Zo mogelijk reizen de wortels, tomaten, basilicum of eetbare bloemen maar een paar meter, vanuit de 'passietuin' van het Grafenast tot aan de pan.
Naturhotel Grafenast: www.grafenast.at 
BIO-Hotels: www.biohotels.info

Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijks Toeristenburo
Thiebout van den Bergh - Marketing & PR Manager
Tel.: 020-4623502, mail:
thiebout.vandenbergh@austria.info