navigatie Inhoud activiteiten in Oostenrijk

Onderzoek: Oostenrijker meest vriendelijk

27-03-2012 - Inwoners van Oostenrijk zijn het meest vriendelijk en gastvrij. Dat blijkt uit Europees onderzoek van Zoover onder ruim 17.000 respondenten in 23 landen. De Oostenrijker komt met bijna 13% van de stemmen als vriendelijkste Europeaan uit de bus.

De Spanjaard en de Belg krijgen beiden ruim tien procent van de stemmen en eindigen als tweede en derde plek op het lijstje van meest vriendelijke Europeanen. Belgen worden op Zoover naast vriendelijk vaak omschreven als rustig. Na deze top 3 van vriendelijke Europeanen volgen de Grieken met 9,6 procent van de stemmen. Vooral Scandinaviërs zijn dol op de Grieken. Respectievelijk volgen de Italiaan en de Nederlander die ruim 9 procent van de stemmen krijgen.

Top 10 meest vriendelijke Europeaan

 

Nationaliteit

%

1.

Oostenrijker

12,7 %

2.

Spanjaard

10,6 %

3.

Belg

10,3 %

4.

Griek

9,6 %

5.

Italiaan

9,3 %

6.

Nederlander

9,1 %

7.

Duitser

7,4 %

8.

Portugees

6,7 %

9.

Pool

6,2 %

10.

Scandinaviër

6,1 %

Eigen nationaliteit populair
Europeanen schatten zichzelf hoog in. Met uitzondering van Nederlanders, Duitsers, Fransen en Denen vinden de overige Europeanen inwoners met dezelfde nationaliteit het vriendelijkst. Zij geven hun landgenoten met een gemiddelde van maar liefst 35% de meeste stemmen.

Engelsen, Zwitsers en Fransen onder aan de lijst
Waar de Oostenrijker het vriendelijkst is doet de Oosterbuur het minder goed qua populariteit. Zwitsers bungelen onderaan het vriendelijkheidlijstje. Net als de Engelsen en Fransen zijn de Europese vakantiegangers niet erg gecharmeerd van de vriendelijkheid van de inwoners van deze landen.

Nederlander best vriendelijk
Nederlanders doen het met een zesde plaats en een percentage van ruim 9% redelijk goed op de vriendelijkheidlijst. Ondanks het soms wilde imago als toerist in het buitenland en de stempel eigenwijsheid passen Nederlanders zich gemakkelijk aan en spreken zij over het algemeen meerdere talen. De Nederlander vindt zichzelf met 15 procent bijna net zo vriendelijk als de Oostenrijker (16%). Een gedeelde derde plaats is weggelegd voor de Griek en de Duitser (beide 11%).

* bron: www.zoover.nl