navigatie Inhoud activiteiten in Oostenrijk

Spirituele wandeltochten

20-08-2013 - Spiritueel reizen, innerlijke kracht opbouwen, natuur en cultuur ervaren – de pelgrimswegen en bedevaartsoorden van Oostenrijk bieden er de gelegenheid voor. Wij hebben een aantal wandelroutes samengesteld.

Wegwijzer Jakobsweg © TVB Tannheimertal
Wegwijzer Jakobsweg © TVB Tannheimertal
Stift Admont © Stift Admont
Stift Admont © Stift Admont
Benediktinerstift St. Paul © Benediktinerstift St. Paul
Benediktinerstift St. Paul © Benediktinerstift St. Paul

Wenen/Niederösterreich/Steiermark: vele wegen leiden naar Mariazell
Er leiden vele wegen naar Mariazell, een van de bekendste bedevaartsplaatsen van Oostenrijk. Een daarvan is de Via Sacra. Al 800 jaar trekken pelgrims vanuit de omgeving van Wenen langs deze 'heilige weg' naar het Steiermarkse stadje, om in de basiliek Mariä Geburt een houten Mariabeeld te vereren. Een monnik bracht het beeld in het begin van de 12e eeuw naar het Zellertal en bouwde er een kapel. Naar aanleiding van 'Maria in de cel' ontstond de naam Mariazell.
De Via Sacra loopt van Hinterbrühl bij Wenen via Kaumberg in het Wienerwald en Lilienfeld in het Mostviertel naar Mariazell. De Wiener Wallfahrerweg 06, de nieuwere en veeleisendere route, begint in Perchtoldsdorf bij Wenen of Wenen-Rodaun (het eindpunt van tramlijn 60). Van daaruit gaat de route verder via Kaumberg, Rohr im Gebirge en St. Aegyd in het Bovenste Traisental naar Mariazell. De beide routes zijn in vier tot vijf dagetappes te lopen. Voor de terugweg rijdt de 'Mariazeller autobus' rechtstreeks naar Wenen.
www.wien.info
www.viasacra.at
www.regionhochschwab.at
www.steiermark.com

Oberösterreich: op bedevaart tussen het Boheemse Woud, Beieren en Zuid-Bohemen
Een deel van de St. Jacobsroute lopen, ver van de drukke pelgrimsroutes, en tegelijkertijd drie regio's ontdekken: op het drielandenpunt Oberösterreich-Beieren-Zuid-Bohemen lopen wandelaars een route van een week.
In Oostenrijk loopt het pelgrimspad naar Stift Schlägl in Aigen-Schlägl in het Bohemer Woud. Bezienswaardigheden zijn de tentoonstelling over de cultuur- en kunstschatten van het klooster en de enige kloosterbrouwerij van Oostenrijk. Via de bedevaartskerken St. Wolfgang am Stein en Maria Trost gaat de wandeling verder naar Rohrbach. De parochiekerk van de stad is gewijd aan de heilige Jacobus en geldt als een van de belangrijkste barokke gebouwen ten noorden van de Donau. De stad Pfarrkirchen is het einddoel van de vijfde etappe. Naast de kerk staat de Lorettokapel met de Zwarte Madonna. De volgende dag passeren de pelgrims in Neustift de grens met Beieren, waarna ze aankomen in de domstad Passau. www.boehmerwald.at

SalzburgerLand: St. Leonardus herdenken in Tamsweg
Hij is de beschermheilige van de boeren, slotenmakers, smeden en gevangenen: de heilige Leonardus, aan wiens nagedachtenis sinds 2008 een pelgrimsroute in het SalzburgerLand gewijd is. Deze Leonhardsweg leidt wandelaars langs een 130 kilometer lange duidelijk bewegwijzerde route van de dom in de Salzburgse deelstaathoofdstad naar de bedevaartskerk in Tamsweg in de Lungau, een van de zeldzame puur gotische sacrale bouwwerken in het SalzburgerLand. Wie graag met een groep loopt, kan aansluiten bij een pelgrimswandeltocht met een gids, die elk jaar in juli gehouden wordt. De Leonhards-bedevaartsroute is ook per fiets (hier en daar via een enigszins andere route dan het wandelpad) af te leggen. www.tamsweg.info, www.leonhardsweg.at
 
Niederösterreich: in jezelf keren in het Waldviertel
Van klooster naar klooster wandelen: de Waldviertler Kloosterpelgrimsroute brengt de kloosters in Zwettl, Altenburg en Geras met elkaar in verbinding. Naast het natuurschoon op de paden door het bosrijke Niederösterreich gebied stoten de wandelaars op historische juweeltjes die achter de muren van de abdijen verborgen liggen.
Op de goed bewegwijzerde 'Waldviertler Klosterpilgerweg' zijn de gasten te voet – afhankelijk van hun conditie – vier of meer dagen onderweg, per fiets is de route in twee dagen af te leggen. Wie in de kloosters wil overnachten, moet zich vooraf telefonisch aanmelden. Meer informatie ook op www.kloesterreich.at.
www.stifft-zwettl.at
www.stift-altenburg.at
www.stiftgeras.at


Tirol: langs de oude zoutroute in het Tannheimer Tal
Vanuit heel Europa leiden pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela in Spanje, waar de apostel Jacob begraven zou liggen. Een aantal delen van dit netwerk aan St. Jacobsroutes is ook in Oostenrijk te bewandelen, zoals de 'Außerferner Jakobsweg' door het Tannheimer Tal in Tirol. Op het ongeveer 40 kilometer lange traject, dat voor het grootste deel de oude zoutroute naar de Bodensee volgt, wandelen de pelgrims van Berwang in het Oostenrijkse Zugspitzgebied door het Tannheimer Tal naar Oberjoch, het hoogstgelegen bergdorp van Duitsland. De route door het Tiroolse vakantiegebied is in twee tot drie dagen goed te lopen. Het landschap is bijzonder interessant, met de rondboogbruggen op de Alte Gaichtpas en de kristalblauwe Haldensee, die verscholen ligt in het Tannheimer berggebied. In Tannheim zelf is de 'kleine dom van Tirol', een replica van de dom van de heilige Jacob in Innsbruck, een bezoek waard.
www.tannheimertal.com

Oberösterreich/Steiermark/Karinthië: van Spital am Pyhrn naar St. Paul
Om het benedictijnenklooster St. Paul in het Karinthische Lavanttal, dat gesloten was door keizer Josef II, opnieuw in gebruik te nemen, ging een groep benedictijner monniken in 1809 van Spital am Pyhrn in Oberösterreich naar St. Paul in Karinthië. Daaraan herinnert de 'Benediktweg', die in 2009 aangelegd werd naar aanleiding van de 200 jaar daarvoor gemaakte 'dienstreis'.
Een aantal van de culturele en spirituele hoogtepunten van de ongeveer 180 kilometer lange route zijn onder andere de 'Dom op de Pyhrn', de barokke stiftkerk in Spital am Pyhrn in Oberösterreich, die beeldbepalend is voor de stad, en het benedictijnenklooster Admont in de Steiermark. De bibliotheek van dit klooster is de grootste kloosterlijke boekenzaal ter wereld en hij maakt naast zijn enorme afmetingen met name indruk door de meesterlijke kunstwerken (beeldhouwwerken, reliëfs en fresco's) en de schat aan boeken.
www.benediktweg.at
www.rmlav.at

Tirol: maandelijkse bedevaart naar Maria Locherboden bij Telfs
Hoog boven het Inntal troont de bedevaartskerk Maria Locherboden, die halverwege de 18e eeuw gebouwd werd op het hoogste punt van de 816 meter hoge Locherboden bij Mötz. De kerk herinnert aan een mijninstorting, die goed afliep omdat een mijnwerker dankzij de voorspraak van Maria gered werd. Sindsdien gaan er veel raad- en troostzoekenden op bedevaart naar het genadebeeld van Maria en genieten ze van het uitzicht op stift Stams en het Oberinntal. Op de elfde dag van elke maand vindt van mei tot en met oktober, met als startpunt de parkeerplaats onderaan de Locherboden, een lichtjesprocessie plaats met aansluitend een kerkdienst. Het begint, onafhankelijk van het weer, altijd om 20.00 uur. www.sonnenplateau.com


Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijks Toeristenburo
Thiebout van den Bergh, Marketing & PR Manager
thiebout.vandenbergh@austria.info