navigatie Inhoud activiteiten in Oostenrijk

Verrassend Oostenrijks design

13-04-2012 - Oostenrijks design is verrassend, met hoogwaardige materialen en frisse ideeën. Wij hebben in een aantal designershops rondgekeken en laten zien welke trends er gezet worden door jonge talenten.

Pleamle © Pleamle
Pleamle © Pleamle
Schorten van Sheela © Johannes Stamcar
Schorten van Sheela © Johannes Stamcar
Keramiek van Petra Lindenbauer © Konrad Limbeck
Keramiek van Petra Lindenbauer © Konrad Limbeck
Lena Hoschek © Lupi Spuma / Lena Hoschek
Lena Hoschek © Lupi Spuma / Lena Hoschek
Tiroler Adlerin © TVB Zillertal
Tiroler Adlerin © TVB Zillertal

Green design rond de Naschmarkt
De Weense Naschmarkt, ontmoetingsplek voor genieters, heeft sinds kort ook een paar bijzondere designstudio's. 'Anukoo Fair Fashion' is bijvoorbeeld helemaal gewijd aan biologisch katoen. In de met veel groen ingerichte winkel is, naast T-shirts, jurken, broeken en jasjes van het eigen merk, ook het ecologisch verantwoorde Weense modelabel 'Göttin des Glücks' verkrijgbaar. Een paar blokken verder, in de Hirschengasse, vindt u de kleine shop 'Grüne Mischung' met allerlei nuttige artikelen voor terras, balkon en tuin, van tuinslangen tot picknickserviezen. Vanaf de Naschmarkt is het ook maar een klein eindje naar de Kettenbrückengasse, waar de shop 'Stattgarten' sinds kort duurzaam geproduceerde natuurlijke cosmetica, parfums en accessoires aanbiedt. En een paar deuren verder, bij 'Mein Design' kunnen creatievelingen voor een paar maanden ruimte huren om hun ontwerpen te tonen. Daardoor wisselt het aanbod regelmatig – van mode en interieurtextiel tot sieraden, zodat er voor iedereen wat te vinden is.
-       Anukoo Fair Fashion:
www.anukoo.com
-       Grüne Mischung: www.gruenemischung.at
-       Stattgarten: www.stattgarten.at
-       Mein Design: www.mein-design.org

Moderne schorten
Dat ook schorten met hun tijd kunnen meegaan, laat Jasmin Stanonik uit Saalfelden in het SalzburgerLand op een indrukwekkende manier zien met haar collectie. Het idee ontstond toen de moeder van twee kinderen behoefte kreeg aan een modern jasschort dat praktisch is bij het huishouden, maar ook buiten, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, gedragen kan worden. Het assortiment loopt van romantische schorten met bloemenpatronen en korte versies met sexy dierenprints voor de dames tot rustieke modellen, bijvoorbeeld in hout-optiek, voor de heren. De vrolijk gekleurde schorten zijn via de website te bestellen.
SHEELA Housewife Revolution: 
www.sheela.cc

Tijdreis door de mode met Lena Hoschek
Fifties-style en folklore: dat is het kenmerk van de mode van de rijzende ster Lena Hoschek. Als prille 24-jarige startte de in Graz geboren Lena, na een modestudie in Wenen en een assistentschap in de Londense studio van Vivienne Westwood, haar eigen label Lena Hoschek. Sinds 2006 baart ze met haar retro-stijl, die de vrouwelijke vormen in een nieuw licht stelt, internationaal opzien in de modebranche. De stijl van haar creaties geeft aan de ene kant uitdrukking aan haar passie voor de filmsterren van de jaren '40 en '50, en aan de andere kant aan haar waardering voor het traditionele ambacht, kostbare materialen en nostalgische patronen. Samen met invloeden uit de punk en rock-‘n-roll ontstaat haar eigen Hoschek-stijl, die duidelijk naar voren komt bij haar dirndls, brillen en zelfs pyjama's. Sterren als zangeres Katy Perry en topmodel Franziska Knuppe zijn grote fans van de mode uit Steiermark. Momenteel is de ontwerpster aan haar eerste herencollectie bezig.
Lena Hoschek, Studio Graz:
www.lenahoschek.com 

Regionale mode van 'Tiroler Adlerin'
Krachtige mode uit Tirol wordt gepresenteerd door het label 'Tiroler Adlerin' in Zellberg bij Hippach: de winnares van de Tiroolse prijs voor jonge ondernemers, Margret Schiestl, legt met haar team een creatief verband tussen kunst, mode en traditie. Het label positioneert zich met de symboliek van de adelaar: vrijheid, moed en flexibiliteit. Authenticiteit en verbondenheid met de regio zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten – van de keuze voor de stof tot aan de print. Natuurlijke stoffen, zoals loden uit het Zillertal, katoen en hennep, vormen de belangrijkste materialen van de actuele collectie. De exclusieve kledingstukken worden in Tirol ontworpen, genaaid, gebreid of gehaakt en rijkelijk geborduurd of bedrukt.
Shop Tiroler Adlerin:
www.tiroler-adlerin.at

Trendy schoeisel
In het Niederösterreichse St. Aegyd legt Doris Pfaffenlehner zich toe op het traditionele schoenmakersambacht. Na haar jaren als leerling bij Rudolf Scheer&Söhne, voormalig Weens hofleverancier, werkte ze een half jaar bij meester Giovanna Zannella in Venetië. Sinds 2007 is ze zelf meester schoenmaker en maakt ze in het oude station van Kernhof schoenen op maat. De kunstenares vervaardigt elk paar naar de individuele wensen van de klant – van elegante avondschoenen tot streelzachte sneakers van koeienhuid. Tijdens de regelmatig gehouden schoenenworkshops leren de bezoekers hun eigen schoenen te naaien en ze persoonlijk vorm te geven. Door het hergebruiken van leerresten uit de schoenindustrie werkt het label bijzonder duurzaam.
Maßschuhmacherei Pfaffenlehner:
www.pfaffenlehner.com

Alpen-chic met 'Pleamle'
Alpine Flower Power – dat is het motto van 'Pleamle' – een jong label dat folkloristische kleding in een sportieve trendy lifestyle verandert en daarmee flink vaart maakt in binnen - en buitenland. Niemand voorzag in 2004 dat het zo'n succesverhaal zou worden toen Daniel Derler tijdens de Villacher Kirchtag zijn eerste creatie – een eenvoudig zwart poloshirt met kleine opgedrukte 'pleamle' (bloemetjes) – in een klein kraampje presenteerde. Nadat opa Hans Maier het shirt droeg om er reclame voor te maken, veroverde het label de harten van de Karinthiërs. Geïnspireerd door de 70-er jaren ontwierp de kunstenaar voor zijn actuele wintercollectie urbane vrijetijdsmode die in harmonie is met de Oostenrijkse modetraditie. Deze rood-wit-rode draad loopt door Derlers hele werk: zo verandert de klassieke bergschoen bijvoorbeeld in een bedrukte linnen sneaker, skibroeken worden weer nauwsluitend, jassen zijn getailleerd en sluiten perfect op het lichaam aan. Mannen combineren knickerbockers van hightechmaterialen met sportkousen in klederdrachtlook.
Pleamle-Shop:
www.pleamle.com

Keramiek uit de juiste klei
In een onlangs gerestaureerd monumentaal herenhuis uit de 17e eeuw, omringd door de middeleeuwse gebouwen van de kleine vredesuniversiteitsstad Schlaining in het SüdburgenLand, ontstaan de kunstwerken van kunsthistorica en archeologe Petra Lindenbauer. Ze is gegrepen door klei als basismateriaal, en ze ontwerpt in haar nieuwste collectie 'à Table' modern gebruikskeramiek met een artistieke waarde. Want de kunstenares ziet het als haar opdracht, het dagelijkse leven te verfraaien met kunst.
Lindenbauers keramiek is authentiek, eenvoudig van vorm en bescheiden van kleur. Op zoek naar de 'juiste' klei experimenteert ze met kleisoorten uit de hele wereld – van zwarte klei uit Spanje tot de lichtere varianten uit Australië en Duitsland. Door het speciale glazuur wordt elk bord een uniek stuk. Bovendien is ze altijd op de hoogte van de actuele foodtrends. Hoe goed het keramiek van Lindenbauer harmonieert met modern design, liet ze zien op de beurs 'Wohnen & Interieur 2011', waar ze de showkeukens van keukenontwerper bulthaup met haar kunstwerken decoreerde. Keramiekliefhebbers kunnen de galerie en het atelier van de kunstenares in Schlaining op afspraak bezoeken.
contemporary ceramics:
www.petralindenbauer.at


Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijks Toeristenburo
Thiebout van den Bergh - Marketing & PR Manager
Tel.: 020-4623502, mail:
thiebout.vandenbergh@austria.info