Navigation Innehåll Aktiviteter i Österrike

Alpbachtal Seenland – Alpernas gömda pärla

I turistområdet Alpbachtal Seenland finns det bästa av Tyrolen samlat på ett ställe – branta bergstoppar och gräsklädda sluttningar samt sjöar och älvar. Varje sommar vallfärdar vandrare, klättrare och mountainbikecyklister till bergen. De som föredrar vild forsränning väljer istället de brusande älvarna.

 © Alpbachtal Seeland
© Alpbachtal Seeland
 © Alpbachtal Seenland Tourismus
© Alpbachtal Seenland Tourismus
 © Alpbachtal Seenland Tourismus
© Alpbachtal Seenland Tourismus
Tiefenbach Gorge © Alpbachtal Seenland Tourismus
Tiefenbach Gorge © Alpbachtal Seenland Tourismus
Det kan bli riktigt varmt om somrarna i Österrike och då är Alpbachtal Seenland den perfekta platsen att befinna sig på. Det ligger så många sjöar inom ett lättöverskådligt område att området har fått sitt namn efter dem. Alpbachtal Seenland är en oas mitt i bergslandskapet. Här jämnar Alperna ut sig lite och släpper fram solens strålar. I två av sjöarna Krummsee och Reintaler See kan det till och med bli badtemperaturer på upp mot 25 grader. Det är varmast i Tyrolen. Runt de vackra sjöarna finns hotell, restauranger och campingplatser. Med bergstopparna som en imponerande kuliss kan det knappast bli vackrare. Det här är den perfekta startpunkten för utflykter i naturen och det finns många aktiviteter att välja mellan, men om längtan efter storstaden infinner sig är det bara en halvtimmes bilfärd till Innsbruck.

Med hög puls
Genom dalen flyter floden Alpbach. Den matas av en rad små bifloder, som strömmar ned från bergen. Bifloderna bildas högt uppe i terrängen och på vägen ned mot dalen tränger sig vattnet fram mellan klipporna och bildar idylliska sjöar. Det har gjort Alpbachtal Seenland till ett eldorado för alla slags vattenaktiviteter. Här finns möjligheter till bland annat kanotfärder och forsränning. Kanotfärderna har blivit oerhört populära. Det beror främst på alla fantastiska upplevelser som bjuds under färden. De som följer vattnets väg ned mot dalen måste vada i knähögt vatten, simma, fira ned sig och springa. Varje gång ett vattenfall dyker upp finns det olika sätt att fortsätta. Det går att hoppa över kanten, vilket kräver ett visst mod, och det går att fira ned sig. Forsränning är en vild färd i gummibåt nedför älvarna. Båten susar över vattenfallen och trasslar sig fram mellan klipporna. Innan färden ges en grundlig säkerhetsgenomgång och forsränningen kan anpassas efter ålder och erfarenhet. Bland de andra vattenaktiviteterna finns ”Simning i vilda vatten” för de som är ute efter en riktig adrenalinkick. Med våtdräkt och störthjälm kastar sig utövarna i vattnet och flyter med strömmarna nedför vattenfallen och förbi klipporna som sticker upp ur det vita skummet.

Vacker natur
Här finns många trånga raviner som genomströmmas av floder – det ser ut som Grand Canyon i miniformat. Det är en fascinerande upplevelse att vandra längs de branta klippväggarna med vattnet brusande under sig. I Alpbachtal finns ravinen Tiefenbachklamm där besökarna kan följa vattnets väg genom den djupa dalen. Under en halvtimmes promenad upplever besökarna bland annat den fantastiska utsikten från utsiktsplatsen. Härifrån kan man få se våghalsiga kanotister trotsa det vita, skummande vattnet.

Välgörande vatten
På flera ställen i Alpbachtal Seenland tränger varmt vatten upp från den klippiga underjorden. En av platserna är Kramsacher Heilwasser med en vattentemperatur på 35 grader. Brunnen är också startpunkten för en cirka två timmars vandring genom områdets trolskt vackra natur.

WAVE – njutning inomhus
I Wörgl finns ett wellnessbad som är helt unikt. Utöver bubbelpool, utomhuspool och ett exotiskt romerskt bad kan Wörgler Wasserwelt (WAVE) ståta med världens första vattenrutschbana med dubbel loop. Den är en hissnande upplevelse. Efter flera meters fritt fall slungas åkarna runt två varv innan de kastas ut mot bassängen långt nedanför.

Med eller utan? Den frågan får gäster ofta när de beställer mineralvatten till lunchen. Oavsett om de dricker det med eller utan kolsyra är mineralerna i vattnet bra för kroppen. Genom mineralvatten får vi i oss viktiga ämnen som magnesium, natrium och kalcium. Mineralvattnet släcker inte bara törsten, det är dessutom nyttigt. Kring Alpbachtal Seenland finns flera producenter som använder det rena vattnet från bergen. Håll utkik efter varumärkena Montes, Alpquell och Silberquelle. De levererar produkter av god kvalitet som är helt fria från kalorier.


Läs mer om vatten och Alpbachtal Seenland på www.alpbachtal.at
Du kan kontakta mig över e-post: michael.tauschmann@austria.info