Navigation Innehåll Aktiviteter i Österrike

Bland berg och stugor i Wagrain-Kleinarl

Det finns nog inget som är lika avkopplande som att vandra. I Wagrain-Kleinarl kan du uppleva en perfekt balans mellan motion och utmaningar. Den friska bergsluften, lugnet och de vackra vyerna gör att vandrarna återvänder år efter år.

Vandring i bergen i det vackra Grafenberg i Wagrain © Österreich Werbung
Vandring i bergen i det vackra Grafenberg i Wagrain © Österreich Werbung
 © Susser Feit
© Susser Feit
 © Susser Feit
© Susser Feit
Både dagsturer och långa vandringar
I Wagrain-Kleinarl finns ett så stort nät av vandringsleder att alla besökare kan planera precis den vandring som passar de egna önskemålen. En del vill ha behagliga och lätta vandringar som inte innebär några större ansträngningar. Andra vill ha utmanande vandringar med stora höjdskillnader i oförstörd natur. Många kommer till området för att vandra en dag eller två och sedan ägna resten av semestern åt andra spännande aktiviteter. Andra vandrare vill tillbringa flera dagar i bergen och övernatta i stugorna mellan dagsetapperna. Möjligheterna är oändliga och under hela sommaren bidrar turistbyråerna med tips, kartor och goda råd. De som vill börja planera vandringen hemma kan använda den interaktiva kartan över området.

Vackra och utmanande dagsturer
Den fyra kilometer långa vandringsleden mellan Kleinarl och Jägersee är en mycket bra introduktion till det imponerade bergslandskapet i Wagrain-Kleinarl. Här måste vandrare övervinna en höjdskillnad på nästan 700 meter men de belönas rikligt med den ena vackra bergsvyn efter den andra. I stugor längs vägen serveras det under sommaren lunch och kylda drycker. Här passar det utmärkt att hämta nya krafter.
Det finns även lätta vandringar i Wagrain-Kleinarl. En del vandringsleder går genom dalgången och saknar helt stora höjdskillnader. Under sommaren går det dessutom att komma upp i bergen utan alltför stora ansträngningar. Med hjälp av de många liftarna kan besökarna enkelt nå nya höjder. Väl uppe finns det både lätta och mer utmanande vandringsleder.
Dagsturerna kan vara riktigt svåra. I Hauchalm, som ligger på 2 037 kilometers höjd, startar en vandring som kräver både erfarenhet och god kondition. Från liftstationen går det brant uppåt mot bergstoppen och vandringen rekommenderas endast för de som inte lider av höjdskräck. Väl uppe på toppen njuter vandrarna av den fantastiska utsikten. Sedan beger de sig nedåt igen längs de smala stigarna som är säkrade med stålvajrar.

Guidade endagsturer
Här kan vandrare komma riktigt nära bergen och uppleva kontrasten mellan de kala, karga klipporna och den rika floran och faunan. Med lite tur kan de få syn på en alpget eller ett murmeldjur. Det är också spännande att spana efter blomman som blivit symbolen för alpterrängen – den sällsynta edelweissen. Under sommaren erbjuds minst två guidade bergsturer varje vecka i området kring Wagrain-Kleinarl. Det är väldigt olika och varierade turer. En del går till Jägersee, Rupertisee och Tappenkarsee, medan andra fokuserar på de traditionella alpstugorna och lantbruken. Men motionen, den klara bergsluften och de vackra vyerna har alla turer gemensamt.

En hel vecka i bergen
Inbitna vandrare älskar att vistas flera dagar i streck i bergen. När de har avslutat dagens etapp, väntar en stadig måltid och en sängplats i en av områdets många alpstugor. Regionen Salzburg, där Wagrain och Kleinarl ligger, är det stugtätaste området i Österrike. Möjligheten att vandra i många dagar gör området extra attraktivt. Många vandrare väljer att tillbringa en vecka uppe i bergen och andra stannar ännu längre. I slutet av varje dag är de alla lika lyckliga att nå sitt mål – den välkomnande alpstugan. Här väntar en god kvällsmåltid och en skön sovplats. Rätterna är traditionella och mättande och till kaffet avnjuts de andra vandrarnas spännande historier. Sedan får den trötta vandraren vila – ofta är sovplatsen en madrass i en sovsal.
En av Alpernas bästa långsträckta vandringsleder heter Salzburger Almenweg och går genom Pongau-områdets bergiga terräng. Starta i Wagrain-Kleinarl och ge dig direkt ut på den 35 mil långa leden med 31 olika etapper. Längs Salzburger Almenweg vandrar du från stuga till stuga. Leden kan vandras enskilt, i grupp eller med guide. Etappernas längd varierar. Den kortaste är på fem kilometer och den längsta är mer än tre gånger så lång. Du kan själv anpassa vandringen efter hur stor utmaning du vill ha. En lugn dag kan det räcka med en etapp och dagar med extra energi kan du klara två etapper.
 
Info
Läs mer på: www.wagrain-kleinarl.at
 
Du kan kontakta mig via email: michael.tauschmann@austria.info.
Hör gärna av dig!