Navigation Innehåll Aktiviteter i Österrike

Ekologiskt och närodlat i Österrike

I Österrike satsas det mycket på ekologiska alternativ. Största delen av elektriciteten kommer från vattenkraft tack vare landets höga alper. Men det viktigaste exemplet på den ekologiska strömningen i Österrike är ändå maten.

På många håll i landet satsar man på elcyklar för turisterna. Varje gång man trampar ger batteriet en extra skjuts framåt. Det är som att cykla i medvind. Batterierna laddas sedan med energi från vattenkraften och byts ut på de restauranger och hotell som är anslutna. Ett grönt sätt att ta sig runt, utan att behöva anstränga sig för mycket. Ett av de områden där det satsas stort på detta är i Brixental i Kitzbühler Alpen.


På andra håll byggs det hotell i naturliga material. Lera istället för betong på Naturhotel Chesa Valisa i Kleinwalsertal till exempel. Byggnadens utseende för tankarna till oputsad betong. Rent estetiskt är det ingen skillnad, men leran har fördelen att den andas vilket gör inomhusmiljön mer hälsosam.


Men det viktigaste exemplet på den ekologiska strömningen i Österrike är ändå maten. Det pratas om slow food, ekologiskt och närodlat runt om i världen. Österrike ligger långt framme när det gäller att tänka grönt. I Schladming kan man inte enbart äta ekologiskt och närproducerat. Besökarna får faktiskt också delta i matlagningen. På Holzhackerstube lär prisbelönte Peter Pichler ut hemligheter och tricks i matlagningen. De flesta ingredienserna har han köpt från bönder i trakten eller odlat själv.


I Brixen im Thale, ett litet samhälle i Kitzbüheler Alpen, har restaurangägare gått samman i Brixentaler KochArt. Samarbetet går ut på att premiera ekologisk, närodlad mat. Men det innebär inte att de ger avkall på exklusivitet, lyxiga smaker och ambitiösa recept. Inte alls. Ett liknande samarbete finns i Montafon och kallas Bewusst Montafon (=medvetna Montafon).


Det österrikiska köket korsar lyx med ekologiskt tänkande. Ett av de områden där gourmetrestauranger ligger som tätast (förutom i storstäderna) är Vorarlberg. Där har Guide Michelin och Guide Gault Millau formligen strött drivor med stjärnor och kockmössor över krögarna. I området finns en lång rad restauranger som serverar lyxig mat där tradition möter innovation och det lokala österrikiska köket möter det internationella. Variationerna är många, men gemensamt är dock att kockarna använder sig av lokalt närproducerade råvaror, vare sig det gäller grönsaker och frukt (som serveras efter säsong och tillgänglighet), kött eller fisk.

I en tid då ekologiskt tänkande är ett ledord för många är det givetvis intressant att besöka ett land där dessa tankar realiserats och integrerats som en naturlig del i vardagen. För även om snön lyser vit utanför är Österrike garanterat det gröna landet, även på vintern.

För information om Österrikes fantastiska restauranger, prisbelönta kockar eller eko-trenden i landet, kontakta Österrikes turistbyrå i Stockholm:

Michael Tauschmann, 08-412 10 73, michael.tauschmann@austria.info
Helen Wiberg, 08-412 10 75, helen.wiberg@austria.info