Navigation Innehåll Aktiviteter i Österrike

Festivaler och guidade turer

Varje turist vet att det kan vara svårt att ta sig utanför de mest givna turiststråken i en ny stad. De givna turistmålen är visserligen ofta både intressanta och sevärda, men en avstickare friskar alltid upp.

Scenen i Wörthersee

Förr i tiden gick nattvakten runt i staden och kontrollerade att inga bränder brutit ut, att fienden inte stod utanför stadsportarna och att invånarna kunde sova gott. Under sommaren återupplivas denna tradition i en rad österrikiska städer. På nattvandringar genom bland annat Feldkirch i Vorarlberg, Steyr i Oberösterreich och Innsbruck i Tyrolen följer vi med på nattvaktens vandring. Guiderna berättar kunnigt om livet förr.


Roas du av de mer groteska sidorna i livet går det att följa med på en vandring som är speciellt inriktad på mördare, mordoffer och begravningar i staden Linz. Som tur är sker denna vandring inte nattetid, utan på dagen.


Eller varför inte upptäcka det kvinnliga Salzburg? Den guidade vandringen genom centrala Salzburg ägnar uppmärksamheten åt 17 berömda kvinnor från staden.


För den som vill kombinera stadsrundturen med något gott finns det många möjligheter. Tillsammans med andra ölentusiaster går det att smaka sig igenom Salzburgs bästa pubar samtidigt som du får veta vilken öl och vilken pub Mozart egentligen föredrog.


Shoppingtips om det senaste modet signerat undergrounddesigner finns att få om du följer med på guidad shoppingvandring i Wiens första, femte och sjunde distrikt.


Sommaren är inte enbart den perfekta årstiden att upptäcka städernas hemligheter. Den här årstiden finns det gott om möjligheter att njuta av musik och teater på någon av Österrikes många festivaler, inomhus eller utomhus.


I slutet av april varje år vallfärdar musikälskarna till den lilla staden Krems, där Donaufestivalen bjuder på experimentell musik med bland andra John Cale, James Blake, Diplo och Lydia Lunch.


Större stjärnor väntas till Jazz Fest Wien. Cyndi Lauper, Liza Minelli och Bryan Ferry kommer att närvara och därmed blir det en stjärnbeströdd festival.


Mer klassisk inriktning har anrika Salzburger Festspiele som arrangerades första gången för över 90 år sedan. Här står både teater, opera och konserter på schemat. Detta är chansen för den som vill uppleva både teaterstycken, som Faust, och konserter, med bland andra Wienerfilharmonikerna och Berlinfilharmonikerna.