Navigation Innehåll Aktiviteter i Österrike

Mysigt familjeområde med utmanande skidåkning

Wagrain-Kleinarl har breda enklare pister och är i första hand känd som en av svenska familjers favorit bland vinterorter. Men det finns även möjligheter till avancerad skidåkning i området – både i och utanför pisterna.

Absolut Park – bland de bästa i Europa

Farten är hög utför den branta backen och längre ner väntar ett hopp. Plötsligt släpper skidorna greppet om snön och efter en säker volt i luften på 360 grader landar du lätt och elegant. Om du gillar friåkning och har modet och tekniken som krävs är Absolut Park i Shuttleberg ett måste. Parken hör till Europas bästa och här finns bland annat en 160 meter lång superpipe med sex meter höga väggar och en 100 meter lång halfpipe.

 

Absolut Park är ett perfekt ställe för avancerade skidåkare – förutom de två piperna finns nämligen också en Jib Park, en Railline och två Kickerlines. I parken kan du hoppa, träna på skruvar och volter samt rutscha sidledes på de olika elementen. Och när du när du har utforskat parkens alla möjligheter kan du fortsätta i offpisten. Här finns gott om pudersnö, bergssprickor och möjligheter till skidåkning mellan träden.

 

Och det är inte bara Shuttleberg som får adrenalinet att rusa i kroppen – även Grafenberg bjuder på stora utmaningar. Intill toppstationen Grafenberg Express II börjar en brant pist med en permanent tidtagningsfunktion där du kan mäta din fart. Om du vågar kan du dra på dig en nummerlapp och delta i någon av farttävlingarna där vinnaren utses på mållinjen.

 

I hjärtat av Österrikes största område

Grannbyarna Wagrain och Kleinarl har båda en mycket speciell prägel. I själva skidområdet runt Kleinarl finns 25 pistkilometer, vilket gör området lätt att överblicka och passar därför bra för nybörjare och medelgoda skidåkare. Kleinarl hör visserligen till de mindre skidområdena men har desto mer atmosfär. Byn har en charmerande landsortsprägel och varje år i december när snön faller anordnas en mysig adventsmarknad. Här kan du prova lokala produkter som säljs i de många bodarna samtidigt som du lyssnar till sång och musik.

 

Strax intill Kleinarl ligger Wagrain. Både byn och skidområdet är större än Kleinarl och här finns kilometervis av välpreparerade pister i olika svårighetsgrader. I Wagrain vet man hur man skapar mysig stämning så här kommer du garanterat att trivas. Ta en kvällspromenad och njut av atmosfären som är så typisk för Alperna. Kyrktornet badar i vackert ljus och restaurangerna och kaféerna är öppna. I bakgrunden reser sig bergen och högt däruppe ser du små rörliga ljusplättar i mörkret – det är pistmaskinerna som är i full gång med att preparera terrängen inför nästa dag.

 

Och om du känner att terrängen i Wagrain-Kleinarl inte räcker har du tillgång till Österrikes största skidområde Ski amadé med ett och samma liftkort. Ski amadé består av 860 pistkilometer och här hittar du barn- och familjevänliga områden, flera parker och bra möjligheter till offpiståkning. Och den riktigt duktige skidåkaren kan få upp farten i de branta världscuppisterna med stor fallhöjd.

 

 

Traditionell österrikisk afterski

Efter en lång dag i skidbacken är det dags för afterski. Intill dalnedfarterna finns massor av små mysiga trästugor där det serveras drinkar och spelas tyrolermusik och om vädret är fint kan du slå dig ner utomhus på solterrassen. En av de populäraste barerna i Wagrain heter Kuhstall och som namnet antyder är borden och bänkarna i rustikt trä och större delen av inredningen är fastsatt i golvet med järnkedjor. I taket hänger en stor ko och från juverna tappas det upp öl och mjölkkannorna är fyllda med drycker av olika slag. Gästerna själva står för det mesta av underhållningen och mitt i baren står en dj och spelar både österrikiska och svenska schlagers och även om stämningen är uppsluppen kan du ta med dig barnen.

 

Bra läge

Wagrain-Kleinarl ligger perfekt – på flera sätt. Byarna ligger centralt i Ski Amadé och liftarna ger dig direkt tillgång till det stora skidområdet. Men även bilister uppskattar läget. Byarna ligger nämligen nära motorvägen och till skillnad från många andra resmål i Alperna behöver man inte köra längs branta serpentinvägar för att komma fram.

 

Nu hänger allt ihop

Wagrain-Kleinarl är ett populärt område bland svenskarna och inför den kommande skidsäsongen har man gjort stora investeringar i området. Man har lagt 110 miljoner kronor på ett spännande projekt som kommer att göra livet lite lättare för skidåkarna i vinter. Områdena mellan Flying Mozart- och Grafenbergliftarna i Wagrain har fram tills nu varit åtskilda och gästerna har fått åka buss däremellan. Men nu är bussresorna ett minne blott. Man har nämligen byggt en förbindelse tvärs över dalen – den nya superliften G-link. Liften som går på 235 meters höjd och tar 1 300 passagerare i timmen tar dig från den ena området till det andra på bara sex minuter.

 

Evenemang för både barn och avancerade skidåkare

I Absolut Park, det stora dragplåstret för friåkare, anordnas flera spektakulära evenemang under säsongen. Den 3–4 januari 2014 koras Jib Queen och Jib King – en tävling där skoj och avslappnad stämning står i fokus.

 

Den 4 mars 2014 står alla barn i centrum när clownpartyt i Shuttleberg går av stapeln.

 

Den 11–15 mars 2015 är det återigen dags för de bästa snowboardåkarna att mötas för ett Spring Battle i Shuttleberg.

 

I Absolut Park äger Absolut Progression Fest rum den 22 mars–5 april 2014. Avancerade skidåkare möts till en film- och tävlingsträff där man med en Go Pro-kamera fastspänd på hjälmen tävlar om att köra den bästa linjen genom parken.

 

Den 16 april 2014 lägger man ut snö i Shuttleberg till årets påskparty. Barn och vuxna träffas och har en trevlig dag tillsammans – man letar efter påskharen och bygger påskskulpturer i snön.