Navigation Innehåll Aktiviteter i Österrike

Obegränsad skidåkning och underhållning

I Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang garanterar man tre saker – förstklassig skidåkning, hög snösäkerhet och massor av underhållning både i och utanför pisten.

Snösäkerheten har en avgörande betydelse för alla skidåkare. Det vita pudret får inte svika den vecka man är på skidsemester så i Saalbach Hinterglemm Leogang ges snösäkerheten högsta prioritet. Först och främst gynnas man av att skidterrängen når upp på över 2 000 meters höjd och det gör att man kan vara säker på att naturen bjuder generöst på den vita varan. Men för att vara på den säkra sidan investerar man hela tiden stora summor i att optimera nätet av snökanoner och den här säsongen står hela 400 maskiner redo. Det betyder att 90 % av pisterna omfattas, däribland områdets alla stora utförsbackar, och området har förärats Best of Snow-utnämningen för sin kombination av hög snösäkerhet och bra underhåll av pisterna.

Skidterrängen i Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang beskrivs med en mycket träffande slogan, nämligen ”Ski Unlimited”. De 200 pistkilometrarna bjuder på ett område som är så stort och varierat att det täcker alla behov och i kombination med den höga snösäkerheten kan man uppleva obegränsad skidåkning.

Här väntar stora upplevelser för experter och vana skidåkare. Området, vars högst belägna skidstart ligger på 2 100 meters höjd, har flera gånger stått som värd för VM i alpin skidåkning och alla kan mäta sina krafter i VM- och World Cup-pisterna. Söker man ännu större utmaningar finns åtskilliga puckelpister och sträckningar som bjuder på ordentlig fart samt flera funparks, däribland Nitro Snowpark i Leogang, som med sina boxar, jumps, rails och kickers håller en hög nivå.

Även barnfamiljer som har ett begränsat behov av puckelpister känner sig hemma i Saalbach Hinterglemm Leogang. De breda och överkomliga utförslöporna ligger i synnerhet vid Hinterglemm, men eftersom man har anlagt lätta blå pister i hela området är det inga problem att följas åt på en längre tur även om man ligger på olika nivå. Med ett Montelino-kort kan barn, som är födda 2008 eller senare, använda områdets alla liftar gratis.

Ledande på afterski

Österrike och afterski går hand i hand och Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang är absolut inget undantag, eftersom området räknas som ett av Alpernas bästa när liftarna stänger på eftermiddagen. Lokala Goass-Stall korades 2005 som Alpernas bästa afterski-bar, men även Hinterhag Alm är vida känt för sin goda stämning och musik. När mörkret sänker sig över pisterna fylls både dessa och andra barer av glada skidturister med pjäxor på fötterna och Glühwein i glasen.

På hjul på vintern

På sommaren är Saalfelden Leogang ett verkligt mecka för mountainbike-åkare. Man har anlagt en av Europas bästa Bike Parks och den har, precis som områdets skidpister, både VM- och World Cup-status. Varje år, när snön ligger över terrängen som ett tjockt, vitt täcke, möts några av världens bästa freeride-mountainbikeåkare i White Style-tävlingen. Det talas om ett kick off-arrangemang där den internationella eliten ställs mot varandra. Arrangörerna anlägger traditionellt en bana med rejäla hopp och andra spektakulära delar i snön och här får publiken tillfälle att uppleva en freeride-tävling på allra högsta nivå. Den här säsongen arrangeras White Style 31 januari 2014.

Massor av höjdpunkter

Saalbach Hinterglemm Leogang är en stor cirkus under hela säsongen och gästerna har stora möjligheter att uppleva något speciellt under vintern.

En av säsongens höjdpunkter går av stapeln redan före nyår. Mellan 5 och 8 december 2013 fylls Saalbachs snötäckta gator av snöskotrar, som tävlar om förstaplatsen i den årliga tävlingen Swatch Snow Mobile Race. Tävlingen, där många kändisar deltar, går till på samma sätt som den berömda 24-timmarstävlingen i Le Mans. Flera tävlingsdeltagare delar på en snöskoter och massor av aktiviteter pågår i depån.

Redan i början på säsongen, mellan 12 och 15 december 2013, arrangeras den stora elektromusikfestivalen Rave on Snow. Här ser 50 discjockeys från världens alla hörn till att man kan dansa och festa från torsdag till söndag.

Längdskidåkarnas ultimata utmaning, Mountain Attack, avhålls 17 januari 2014 och här kämpar ungefär 600 deltagare om att komma först över mållinjen på torget i Saalbach. Men först ska deltagarna forcera 40 kilometer, sex bergstoppar och en sammanlagd höjdskillnad på över 3 000 meter.

Utöver detta finns många andra arrangemang – marknader, konserter och tävlingar i pisten. Det årliga arrangemanget Ski Nostalgi hör till de mer spektakulära inslagen. Då ställer tidigare professionella skidåkare upp och tävlar i den utrustning som användes innan det fanns sådant som kallas carvingskidor och aerodynamiska dräkter. En blandning av show och seriös tävling.

Mer information finns på wwwsaalbach.com och www.saalfelden-leogang.com