Navigation Innehåll Aktiviteter i Österrike

Salzburg firar Kultursommar 2014

När festspelstaden Salzburg firar Kultursommar 2014 bjuds det på storslagen underhållning. En ny operafestival lockar besökare in i berget Mönchsberg. Uppe på bergets topp planerar moderna museet spektakulära utställningar. Under Pingstfestspelen avfyras ett Rossini-fyrverkeri och på Salzburgfestspelen görs Domplatz i stadens centrum åter till en scen för moraliteten ”Spelet om Envar”.

 © Tourismus Salzburg
© Tourismus Salzburg
 © Tourismus Salzburg GmbH
© Tourismus Salzburg GmbH
Salzburg festival © Tourismus Salzburg GmbH
Salzburg festival © Tourismus Salzburg GmbH
 © Tourismus Salzburg GmbH
© Tourismus Salzburg GmbH
Det är inte för inte som barockstaden Salzburg finns med på UNESCO:s världsarvslista. Stadens magi upplevs allra bäst under sommaren när de idylliska gränderna och torgen är inbäddade i en ljuvlig sydländsk atmosfär. Här kan besökare njuta av den varma solen, de exklusiva kulturevenemangen och de myllrande butikskvarteren i gamla stan – och emellanåt av en välkyld dryck i skuggan på någon av de många uteserveringarna.

Pingstfestspelen avfyrar ett Rossini-fyrverkeri
Det är Gioachino Rossini som står i fokus för pingstfestspelen i Salzburg 2014. Den konstnärliga ledaren Cecilia Bartoli avfyrar ett veritabelt Rossini-fyrverkeri mellan den 5 och 9 juni 2014. Till höjdpunkterna hör sagooperan ”La Cenerentola” och ”Otello” som är Rossinis mest betydelsefulla tragiska opera. Båda iscensättningarna ackompanjeras av Jean-Christophe Spinosi och den franska barockorkestern Ensemble Matheus på historiska instrument. Konsertprogrammet tillägnas den siste store kastraten Giambattista Velluti som Rossini komponerade en kantat och operan ”Aureliano in Palmira” till. En annan höjdpunkt är konserten med den unge virtuosen och kontratenoren Franco Fagioli. Salzburgs marionetteater ger dessutom ett unikt uppförande av Rossinis ”Barberaren i Sevilla” som de haft stor framgång med. Musiken till föreställningen utgörs av en inspelning där självaste Cecilia Bartoli sjunger ”Rosina”.

Opera i berget
Festivalen ”Oper im Berg” grundades 2008 i Salzburg. Den skapas av ambitiösa internationella konstnärer under överinseende av operadivan Grace Bumbry som numera lever i Salzburg. Evenemangskonceptet är att erbjuda opera för alla i en makalös omgivning. Det 400 år gamla bergrummet i Mönchsberg är verkligen en storslagen miljö. I sommar har festivalen ”Oper im Berg” ett fantastiskt program. Den 7 juni 2014 är det premiär för Mozarts opera ”Trollflöjten” som uppförs sammanlagt 13 gånger. Den 19 juli 2014 är det den italienska operan som står på programmet som en hyllning till den stora tenoren Luciano Pavarotti. Den 26 juli och 2 augusti 2014 uppförs Verdis ”Aida” i Mönchsberg.
En annan höjdpunkt är operagalan ”Grandi Voci” den 9 augusti 2014. Hit skickas över 150 internationella bidrag in och en jury utser sedan de 15 sångare som får tävla om publikens gunst med sina vackra arior. Vem som får publikens pris avgörs genom röstning samma kväll och efter föreställningen firar publiken med segraren och de andra artisterna. Filosofin bakom sångtävlingen ”Grandi Voci” är att upptäcka, stötta och lansera unga sångare. Under Salzburgfestspelen får de chans att möta en anspråksfull publik och representanter från fackpressen.

Toppenkonst – Moderna museet på Mönchsberg
Det moderna museet på Mönchsberg firar 10-årsjubileum 2014. Den nya museichefen Sabine Breitwieser vill sätta de kvinnliga konstnärerna i centrum. Moderna museet på Mönchsberg presenterar mellan den 29 mars och 6 juli 2014 sin första riktigt omfattande retrospektiv av en kvinnlig konstnärs verk. Utställningen heter ”Ana Mendieta. Traces”. De samlade verken från den inflytelsefulla konstnären Ana Mendietas (1948–1985) korta karriär är mycket originella. Hon använder sin egen kropp i kombination med naturmaterial som eld, jord och vatten. Denna retrospektiv kompletteras från den 15 mars till 6 juli 2014 med specialutställningen ”Im Dialog: Wiener Aktionismus”.

Från den 18 juli till 9 november 2014 tillägnar museet konstnären Simone Forti en omfattande specialutställning: ”Simone Forti. Mit dem Körper denken: Eine Retrospektive in Bewegung”. Forti är en nyckelfigur inom postmodern dans och minimalistisk konst. Hon är född i Italien och emigrerade 1939 till Los Angeles i USA tillsammans med sin judiska familj. Dit har hon idag återvänt efter att ha varit bosatt på många platser runt om i världen. Forti är pionjär som konstnär, koreograf, dansare och författare. Hennes mest berömda verk består av minimalistiska objekt av plywood och rep. Hennes ”Dance Constructions” (1960–61), uruppfördes i New York och introducerade helt nya dansrörelser. Retrospektiven består dessutom av arbeten med hologram, teckningsserier, ljudkonstverk samt videofilmer och dokumentation av performancekonstverk. Dance Constructions och andra performancekonstverk uppförs dagligen på museet och i offentligheten. Under den första utställningsveckan arrangeras offentliga workshops med elever från Salzburg Experimental Academy of Dance som utarbetar och uppför performancestycken under ledning av självaste Simone Forti.

Den andra stora sommarutställningen är ”Kunst-Geschichten” som visas den 26 juli till 26 oktober 2014 i moderna museets båda hus, Rupertinum och Mönchsberg. Temautställningen tillägnas diskussionen kring museets huvuduppgift, dvs. att konstruera historien utifrån konstverk. Målet är att blicka bortom konstens eget område och fokusera på konsten, historien, samtidshistoriska händelser och den egna rollen speglad i dessa. Verken som visas omfattar en tidsperiod från 1500-talet till nutid. Utställningen sammanför de egna och de lokala samlingarna, olika perspektiv och vitt skilda konstnärliga arbeten.
Festspelen i Salzburg går i fredens och Richard Strauss tecken

Från den 18 juli till 31 augusti 2014 gör festspelen i Salzburg åter staden till en världsscen. 100 år efter första världskrigets utbrott vill festspelen påminna besökarna om vad som var grundtanken när festspelen grundades som ett fredsprojekt på österrikisk mark. Initiativtagarna till festspelen i Salzburg, Max Reinhardt och Hugo von Hofmannsthal, fick starkt stöd av den stora tonsättaren Richard Strauss. I år är det 150 år sedan han föddes och med anledning av födelsedagen sätter festspelen i Salzburg upp Strauss opera ”Rosenkavaljeren”. Zubin Mehta är dirigent och Günter Groissböck är den unge Ochs von Lerchenau. En riktig vokalfest utlovas med Anna Netrebko som Leonore, Marie-Nicole Lemieux som Azucena, Francesco Meli som Manrico och Plácido Domingo som Conte di Luna i Giuseppe Verdis ”Il trovatore”. Vi ser med spänning fram emot Marc-André Dalbavies opera ”Charlotte Salomon”. Det är ett beställningsverk till festspelen i Salzburg och går helt i linje med årets världskrigstema. Självaste Dalbavie dirigerar uruppförandet och Luc Bondy regisserar. Operan skildrar den judiska konstnären Charlotte Salomons öde. Hon avled i koncentrationslägret Auschwitz endast 26 år gammal.

Teaterprogrammet återspeglar också årets tema med valet av den klassiska moraliteten ”Jedermann” (Spelet om Envar) med samma rolluppsättning som i fjol och Karl Krauss ”Die letzten Tage der Menschheit”. Den engelska regissören Katie Mitchell sätter upp ”The Forbidden Zone”, som bland annat bygger på Mary Bordens bok med samma namn. Amerikanskan Mary Borden arbetade som sjuksköterska för franska Röda Korset vid första världskrigets utbrott och hon kom senare att leda ett fältlasarett på Västfronten.

Konsertserien ”Ouverture spirituelle” ringer för tredje gången in festspelen i Salzburg. Kärnan är andliga verk från olika epoker i den kristna historien som sedan sätts i dialog med muslimsk musik. En sufiorden från Kairo fyller Kollegienkirche med sånger och klanger från orientaliska instrument. Andra höjdpunkter i konsertprogrammet är Richard Strauss och Anton Bruckner, vars nio symfonier uppförs av bland andra Wienerfilharmonikerna. Under sångkvällarna samt solist- och kammarkonserterna uppträder bland andra Pierre-Laurent Aimard, Piotr Beczala, Diana Damrau, Elīna Garanča, Thomas Hampson, Anne-Sophie Mutter, Maurizio Pollini, Jörg Widmann och Hagen Quartett. Programmet för festspelen i Salzburg 2014 omfattar omkring 270 föreställningar. www.salzburgerfestspiele.at
 
Hör gärna av dig till mig om du vill ha tillgång till vårt fotoarkiv med många bilder i hög upplösning: www.views.austria.info. Du kan ladda ned bilder utan kostnad genom att registrera dig på sidan och använda det lösenord som du får via e-post.
Du kan kontakta mig via email: michael.tauschmann@austria.info