Navigation Innehåll Aktiviteter i Österrike

Sommarens främsta skäl att besöka Salzburg

Salzburg är inte bara en av Österrikes, utan även en av Europas stora, klassiska kulturstäder. Denna vackra stad som UNESCO utsett till världskulturarv har så mycket att bjuda på – både arkitektoniskt, gastronomiskt och musikaliskt – så att man aldrig blir rikligt mätt på den.

Det vackra Hellbrunn i Salzburg © Salzburg Tourism

Musikälskare kopplar först och främst ihop Salzburg med Wolfgang Amadeus Mozart som föddes och växte upp i staden. Både hans födelse- och barndomshem hör till Salzburgs största turistattraktioner och den världsberömda kompositören har satt sina spår överallt i staden. Den välkända musikalen ”Sound of Music” kopplas också samman med Salzburg och tematurer arrangeras med bland annat besök på en rad av filmens inspelningsplatser.

En strövtur genom Salzburgs Altstadt är en romantisk upplevelse. De välunderhållna gamla byggnaderna, många byggda i barockstil, ligger sida vid sida och i Getreidegasse hänger vackra skyltar ut från väggarna som berättar om de olika hantverk som gatan bjuder på: Urmakare, bagare, skräddare och juvelerarbutiker. Ska man shoppa så är det här det händer. 

Salzburgs kalender för 2013 har massor att bjuda på. Här är tre goda skäl att besöka staden i sommar:

1. Salzburgs Pingstfestspel 2013 med Vincenzo Bellinis ”Norma”

Under pingsten är det andra gången som Salzburg får besök av den världsberömda italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli. Hon ska sjunga titelpartiet från Bellinis opera Norma där handlingen förläggs till Gallien, alldeles före Kristi födelse. Under pingsten handlar det om en nytolkning av den klassiska operan som uruppfördes 1831 på La Scala i Milano och det är Riccardo Minasi samt Maurizio Biondi som ligger bakom Salzburg-uppförandet. Balletintresserade kan se fram emot Igor Stravinskys ”Le Sacre du Printemps”, men även artister som András Schiff, Diego Fasolis, Roberta Invernezzi och Vadim Repin kommer att finnas på scenen. Pingstfestspelen pågår under perioden 17 - 20 maj 2013.

2. Salzburger Festspel 2013 med Verdi och Wagner

2013 firas 200-årsjubileet av både Giuseppe Verdi och Richard Wagners födelse, och med ”Overture Spirituelle” firas två av artonhundratalets största kompositörer i Salzburg. Sommarfestspelen pågår mellan den 19 juli och 1 september 2013.

3. Walk of Modern Art

Salzburgs konstintresserade gäster kan glädjas åt en spännande rundtur längs stadens gator där tio konstprojekt presenteras under vägen, samtidigt som Salzburg kan upplevas med nya ögon – nämligen som ett stort konstprojekt. Under de senaste tio åren har en känd konstnär bjudits in till Salzburg med uppdrag att berika staden. Turen kan tas under hela året, antingen på egen hand eller med guide.

För mer info om Salzburgs kulturella utbud, kontakta Michael Tauschmann, Österrikes Turistbyrå. Tel: 08-412 10 73. E-post: michael.tauschmann@austria.info