Navigation Innehåll Aktiviteter i Österrike

Sportiga Lech Zürs – med löpning och triathlon

2014 blir Lech Zürs i den österrikiska regionen Vorarlberg återigen en träffpunkt för den internationella löpar- och triathloneliten. Precis som i fjol anordnas flera spännande löparevenemang i Walserdorf, bland annat Lecher Höhenhalbmarathon, halvmaran på hög höjd, och Transvorarlberg Triathlon. De har etablerat regionen som ett stort namn på löparscenen. Tack vare den förstklassiga infrastrukturen och den höga höjden är semesterorten Arlberg en favoritplats för löpare.

vandra i Lech © Lech Zürs Tourismus
vandra i Lech © Lech Zürs Tourismus
Vare sid du vandrar själv eller med sällskap - naturen ger dig ro. © WI-resor
Vare sid du vandrar själv eller med sällskap - naturen ger dig ro. © WI-resor
Det är framför allt i månaden augusti som löpare ska boka en resa till Lech Zürs. Den 16 augusti startar den 12:e upplagan av Lecher Höhenhalbmarathon, halvmaran på hög höjd, som är en spännande utmaning för deltagarna. Loppet är 21,7 kilometer och går huvudsakligen längs vandringslederna i det underbara alplandskapet. Löparna måste övervinna en höjdskillnad på sammanlagt 1 000 meter. Även om själva sträckan står i fokus är det den storslagna bakgrunden, med bergstopparna Karhorn, Mohnenfluh och Omeshorn, som gör halvmaran så uppskattad bland löpare.

I slutet av augusti arrangeras de tre sista grenarna i Transvorarlberg Triathlon i Lech Zürs. Denna legendariska triathlon återupptogs 2012 och äger nu rum för tredje gången den 31 augusti 2014. Liksom förra året går cykelloppet genom bergspasset Hochtann mot Lech, där löpmomentet inleds. Deltagarna springer mot Zug och återvänder sedan till Lech för en storslagen avslutning med målgång på sport.park.lech. Här hittar du mer information: www.transvorarlberg.at

Här kan du hämta kraft och energi
Både före och efter de stora evenemangen kan alla löpare njuta av en vistelse i Lech Zürs. Höhenlaufpark Lech i Walserdorf är en park för träning på hög höjd. Här erbjuds löpträning med hjälp av fyra lätta sträckor, två medelsvåra och två svåra sträckor samt en bergsrunda eller en mil i skogsterräng. Det är väldigt effektiva löparbanor. På den höga höjden i Lech får även lätt träning en långvarig effekt. Det bekräftar studier som till exempel AMAS-undersökningarna från hösten 1998.

Det sommarvackra berglandskapet Lech Zürs är perfekt för idrottare som vill hämta krafter och få ny energi. ”Här är det lite lugnare på sommaren än på vintern”, påpekar turistchefen Hermann Fercher. Från juni till oktober är förutsättningarna för ambitiösa idrottare ideala i Lech Zürs. Här, i den ljuvliga naturen, kan de koncentrera sig helt på sin kropp och bygga upp den egna fysiken. Den kan vara lika avgörande för en seger eller en förlust som konditionen.
Under sommaren är hela Lech Zürs en region för idrottare. Här finns många kilometer vandringsleder och simhallen Waldbad. Vid dåligt väder har sport.park.lech alltid plats för inomhusidrott. Besökare kan fortsätta sin aktiva semester i ett välutrustat fitnesscenter på 580 m², ett bastuområde på 140 m² och på planer för både fotboll, badminton och volleyboll. Här kan du anlita en personlig tränare eller utnyttja de förmånliga erbjudandena från fysioterapeuter och massörer.

Bergen lockar alltid
Även om vintersporterna i Lech Zürs lockar fler besökare varje år är området fortfarande ett lika fascinerande resmål under sommaren. Mellan juni och oktober är Walserdorf inte lika intensivt belastat och det är lättare att ta del av områdets unika karaktär. Här läggs stor vikt vid att bevara det traditionella bylivet. ”Naturen och de vackra bergsbyarnas lockelse är kapitalet som håller sommarturismen vid liv”, sammanfattar Hermann Fercher. ”Här är det väldigt enkelt att lägga vardagsstressen bakom sig. Det är naturligtvis viktigt för idrottare. Men inte bara för dem!”, poängterar turistchefen entusiastiskt.