Navigation Innehåll Aktiviteter i Österrike

Wagrain-Kleinarl – sommarvandring i vackra omgivningar

Under vintern strömmar gäster i stort antal till Wagrain-Kleinarl för att dyrka vintersport i de vackra omgivningarna. Men det är inte bara om vintern som fascinationen med de höga alptopparna kan upplevas, bergen är minst lika stämningsfulla och utmanande under sommaren.

Underbar sommar i Wagrain-Kleinarl © Wagrain-Kleinarl Tourismus

Wagrain-Kleinarl ligger i närheten av Österrikes största nationalpark, Hohe Tauern. Parken som bjuder på landets största berg, det 3 798 meter höga Grossglockner samt de berömda Krimmler-vattenfallen är också hemvist för tusentals djur och växtarter. Därför är Wagrain-Kleinarl en perfekt utgångspunkt för en vandringssemester i Alperna.

Massor av vandringsmöjligheter om sommaren

Alla de stugor som ligger längs vandringslederna i bergen bjuder gästerna välkomna även under sommaren. När de första timmarnas vandring är avklarade och hungern så mått börjar ge sig till känna, så är det sällan långt till en av dessa trevliga stugor. Vinterserveringen inomhus med tänd brasa ersätts av utomhusservering, där det från första parkett finns panoramavyer över bergen.

Menyn präglas av det lokala köket som lägger vikt vid att råvarorna ska komma från närområdet. Som gäst kan du glädja dig åt hemlagade frestelser där det ofta är enkla rätter som fläsk och nybakat bröd som smakar bäst.

I Salzburger Land, där Wagrain-Kleinarl ligger, finns den största koncentrationen av bergsstugor i Österrike och de utgör en stor tillgång för området. En del vandringsleder har lagts ut i vackra landskap med klippor, djurliv och kristallklara bergsjöar, men de passerar även några av de många stugorna.

Guidade turer

Vandrare kan komma helt inpå bergen och uppleva kontrasterna mellan de råa, karga klipporna och den rika floran och faunan. Under en lyckosam dag dyker kanske en gems eller ett murmeldjur upp och du kan hålla utkik efter den blomma som är själva symbolen för den höga alpina terrängen, nämligen den sällsynta edelweissen.

Med nödvändig information och en bra karta går det utmärkt att klara sig själv, men om du föredrar guidade turer så finns det även möjlighet till det. Under sommaren erbjuds minst två guidade bergsvandringar varje vecka i området Wagrain-Kleinarl och dessa vandringar är helt olika varandra och mycket varierade. Vandringar arrangeras till Jägersee Rupertisee och Tappenkarsee, medan andra vandringar riktar in sig på de traditionella bergsstugorna och bergslantbruket. Gemensamt för alla turer är dock att de ger god motion, ren bergsluft och vackra scenarier.

Nätet med leder är vitt förgrenat och det finns alternativ för alla, oberoende av vilken nivå man befinner sig på. Önskas utmanande turer, så bjuder en del leder på åtskilliga hundra höjdmeter, men när de branta stigningar väl har övervunnits, så kommer belöningen – en unik naturupplevelse. På många platser ligger snön fortfarande kvar som en påminnelse om vintern, som för länge sedan är över.

Önskas mindre ansträngande turer, kan dagen inledas med att stiga på en av de bussar eller liftar som om sommaren transporterar vandrare upp till höjderna. Uppe i det högalpina området finns en del vandringturer på slätmark, som mer än svettframkallande ansträngningar inbjuder till njutning i lugnt tempo.

Turistkontoret i Wagrain-Kleinarl hjälper gärna till med karta, goda råd och planering av turen och med lite efterforskning på hemmaplan, så kan den interaktiva kartan över området användas.

Information finns på: www.wagrain-kleinarl.at och www.austria.info

För mer info om Wagrain-Kleinarl, kontakta Michael Tauschmann, Österrikes Turistbyrå. Tel: 08-412 10 73. E-post: michael.tauschmann@austria.info

I vårt bildarkiv www.austrianviews.at, kan du hitta ett stort urval av högupplösta bilder. Vänligen registrera dig på webbplatsen så får du ett lösenord för gratis nedladdning av bilder.