Navigation Innehåll Aktiviteter i Österrike
close
Please choose your country:
Or choose your language:

White Start Games i Zell am See-Kaprun

Skidsäsongen i Zell am See-Kaprun inleds traditionellt med White Start Games. Under ett par dagar anordnas massor av roliga och annorlunda tävlingar och förstapriset är väl värt att kämpa för.

Zell am See-Kaprun

På snö och under vatten

I Zell am See-Kaprun gör man en rivstart på säsongen och anordnar White Start Games – en otraditionell och mycket spektakulär tävling som äger rum den 9–10 november 2013. Deltagarna tävlar på så olika ställen som i pudersnö och under vatten. Tävlingen avslutas med en final där deltagarna ska svara rätt på ett antal kluriga frågor och den som lyckas bäst vinner tävlingen och kan köra därifrån i en Audi A1. Besökare i Zell am See-Kaprun är välkomna att delta i tävlingen – antingen som deltagare eller åskådare.

Den första deltävlingen äger rum på Kitzsteinhorn Alpincenter. Deltagarna, som antingen brukar vara fullt påklädda eller ha lite mer sparsamt med kläder på sig, får kliva i varsitt par simfötter och sedan kasta sig ut i hinderbanan som bland annat består av slalom och hopp. Underhållningsmomentet är en viktig del av tävlingen och många har snorkel och masker eller andra fantasifulla kostymer på sig, och publiken lever sig in och applåderar när en extra uppseendeväckande deltagare springer förbi.

Den andra deltävlingen är dykning i djupsnö och äger rum i Tauern Spa, där en ring har placerats på botten av poolen. Deltagarnas uppgift är att plocka upp ringen och ta sig i mål med den så fort som möjligt. Men innan deltagarna kan komma åt ringen måste de simma genom det kalla, snöiga vattnet och slutligen dyka – ett spännande moment för alla som tittar på.

Tjugo deltagare kvalificerar sig till finalen som äger rum i Kapruns centrum. Här väntar den kända radioprofilen Tom Walek med ett antal frågor som deltagarna ska svara på och den som lyckas bäst vinner en AudiA1. De deltagare som hamnar lite längre ner i prislistan får också fina priser, bland annat en JVC Camcorder, så det kan löna sig att kämpa ända in i mål.

Förutom tävlingen arrangeras även en fest med livemusik och man får möjlighet att prova säsongens nya vintersportutrustning. Deltagarna i White Start Games blir ordentligt bortskämda. Startpaketet kostar 39 euro och innehåller ett endagskort till liftarna på Kitzsteinhorn, en entrébiljett till Tauern Spa samt en biljett till finalfesten. I paketet ingår dessutom en presentpåse och flera hotell har specialpris på övernattningar för dem som deltar i tävlingen.

Läs mer om White Start Games på www.whitestartgames.com

 

Skidåkning på bergstopparna

Innan du kastar dig ut i backen rekommenderar vi att du tar liften upp till stationen längst upp på Kitzsteinhorn på 3 029 meters höjd och blickar ut över skidområdet. Platsen är på många sätt en höjdpunkt. Du tar dig enkelt och bekvämt till toppen med linbanan och när du kliver av ligger den moderna Gipfelwelt 3000 för dina fötter. Gå in i den 360 meter långa tunneln genom Kitzsteinhorns topp och fortsätt sedan ut på utsiktsplatsen. Härifrån har du en fantastisk utsikt mot söder och nationalparken Hohe Tauern samt Österrikes högsta berg Grossglockner (3 798 meter).

Skidförhållandena här håller högsta klass. De två områdena Zell am See och Kaprun ligger nära varandra och här finns möjligheter till fantastisk skidåkning. Du har tillgång till hela skidområdet med ett och samma liftkort.

Zell am See är en charmig skidort med vackra omgivningar och Kitzsteinglaciären vid Kaprun är snösäker med möjligheter till skidåkning på hög höjd – högsta åkhöjden på båda platserna är 3 000 meter. Totalt har området 138 kilometer pister och massor av möjligheter till offpiståkning.

Området rustas upp kontinuerligt och varje år presenteras spännande nyheter. Den stora nyheten den här säsongen ger garanterat den våghalsige en ordentlig adrenalinkick. Den 1 000 meter långa pisten som kallas Black Mamba är så brant att lutningen på flera ställen överstiger 60 procent, så den rekommenderas bara för erfarna skidåkare.


Höjdpunkter under vintern

Säsongen inleds med White Start Games, som går av stapeln den 9–10 november 2013.

Den 5 december 2013 äger Krampuslauf rum. Det är ett traditionsfyllt evenemang, där den helige St. Nicolaus jagas genom stadens gator av utklädda, vilt skrikande Krampus-figurer. På kvällen fortsätter festen på barerna och restaurangerna runt om i staden.

Den 13 och 15 januari 2014 har du möjlighet att uppleva ett vackert och stämningsfullt skådespel – den så kallade Ballongnatten. Ett antal upplysta varmluftsballonger svävar upp mot skyn efter mörkrets inbrott och utgör en mycket vacker syn.

Motorcross-fans kan se fram emot en adrenalinfylld show den 13 februari 2014.

Den 2 februari 2014 kan man se historiska hästdragna slädar komma åkande genom staden. Hela 90 slädar och 160 hästar är med och det är lokala krafter som står för uppvisningen.

Det största evenemanget i Alperna, där man använder skidor och utrustning från skidsportens begynnelse, äger rum den 1 mars 2014. Åskådarna bjuds på en festlig dag när deltagarna i NostalSki tävlar i slalombacken.

Ett kombinerat skid- och golf-VM äger rum den 8–11 maj 2014. Tävlingen inleds med storslalom vid Kitzsteinhorn och fortsätter därefter på golfbanan i Zell am See, där man spelar två rundor på en 18-hålsbana. Ett antal professionella skidåkare och golfspelare ställer upp men även andra är välkomna att delta. Det räcker att man är en någorlunda duktig skidåkare och har ett handikapp på högst 18 i golf.