Navigation Vsebina Aktivnosti v Avstriji

Avstrijska mesta svetovne kulturne dediščine

Kulturni vrhunci v Schönbrunnu in staro mestno jedro na Dunaju, v Salzburgu in Gradcu, mikavne pokrajine v kraju Wachau in ob Nežiderskem jezeru, osupljiva gorska panorama regije Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut ter prva moderna gorska žičnica Evrope na Semmeringu, ki je mojstrovina inženirske umetnosti 19. st: 8 lokacij svetovne kulturne dediščine, ki so vsaka zase vredne ogleda.

Hallstatt
Hallstatt
Razvaline Aggstein Wachau
Razvaline Aggstein Wachau
Dvorec Schönbrunn na Dunaju
Dvorec Schönbrunn na Dunaju
Mesto Salzburg
Mesto Salzburg
Mestno Jedro Gradca
Mestno Jedro Gradca
Središče mesta dunaj, Graben s kužnim stebrom
Središče mesta dunaj, Graben s kužnim stebrom
Semmerinška železnica
Semmerinška železnica
Dolge luže v Narodnem parku Neusiedlersee
Dolge luže v Narodnem parku Neusiedlersee
Gradec
Skozi stoletja se je okoli grajskega hriba z znamenitim urnim stolpom počasi razvila mestna podoba, ki že od srednjega veka preslikava vse pomembne sloge od gotike do renesanse, baroka, historizma in secesije, sodobne arhitekture in osupljivih zgradb. Obiskovalec mesta v svetovno znani orožarni dobi vpogled v življenje v srednjem veku. V Gradcu pa tudi uličice in številne ceste pričajo o kulturnem pomenu mesta, v katerem sta bili umetnost in kultura v vsakdanjiku odločilni tako v preteklosti kot sedanjosti.
Turistični urad Gradec


Hallstatt-Dachstein/ Salzkammergut
V osrčju znamenitega Salzkammerguta se ob vznožju mogočnega ledenika Dachstein skriva biser posebne vrste: zgodovinsko kulturno pokrajino Hallstatta, Gosaua, Obertrauna in Bad Goiserna zaznamuje več kot tri in pol tisočletna kulturna kontinuiteta. Pridobivanje soli sega vse do srednje bronaste dobe in utemeljuje bogastvo tukajšnjega prebivalstva. Odkrijte privlačno arhitekturo s tipičnimi lesenimi okraski in začutite moč ohranjenih običajev.
Notranjost SalzkammergutaNežidersko jezero
Ob največjem srednjeevropskem stepskem jezeru lahko srečate Puszto in Schilfgürtel, naleteli pa boste tudi na ljubke vinske gorice, ki se razprostirajo po obširnem horizontu. Čezmejno področje, ki je bilo za kulturno dediščino predlagano tako s strani Avstrije kot Madžarske, se razprostira od nižine preko jezera in njegovih obsežnih pasov, poraščenih s trsjem, do slikovitih krajev, čudovitih vinogradov in obsežnih pašnikov, na katerih se pase sivo govedo in bele koze. Arheološki spomeniki, kamnolomi apnenega peščenca, antična svetišča, velike kmetije in dvorci pričajo o izredni zgodovini naselja - Nežidersko jezero že od nekdaj velja za talilni lonec različnih kultur.
Nežidersko jezeroSalzburg
Salzburg, situiran v srcu Evrope, se ima za svoj sloves zahvaliti neprimerljivemu čaru njegove urbanistične ureditve, ki je edinstvena na svetu, pokrajinskim lepotam njegove okolice in usodi, da se je ravno tu leta 1756 rodil Wolfgang Amadeus Mozart.
Bogastvo in blaginja tega področja izhaja še iz stoletnega trgovanja s soljo, t.i. „belim zlatom". Dohodki od prodaje so nadškofom omogočili gradnjo mesta, ki je na podlagi svojega italijanskega značaja, številnih sakralnih zgradb in posebnega vzdušja dobilo ime „Rim severa".
SalzburgSchönbrunn
Poletna rezidenca Habsburžanov s svetovno znanim živalskim vrtom je glavna znamenitost za vsakega obiskovalca Dunaja. Cesarski dvorec Schönbrunn s sosednjimi zgradbami in prostranimi vrtovi šteje med kulturnozgodovinske in umetnostno najpomembnejše baročne zgradbe Evrope.

Obisk razkošnih dvornih soban nudi vpogled v življenje takratne gospode, medtem ko je iz gloriete na vzpetini mogoče uživati v pravem cesarskem razgledu na poslopje dvorca ter mesto Dunaj. Vrhunec dvornega parka je arhitekturno navdušujoč rastlinjak za palme s svojo eksotično zbirko rastlin. Živalski vrt Schönbrunn, najstarejši in najrazkošnejši živalski vrt v Evropi, se po eni strani odlikuje po čudovitih baročnih paviljonih ter po drugi strani po prostornih, moderno oblikovanih ogradah za živali.
SchönbrunnSemmerinška železnica
Najlepša pot iz Dunaja vodi po železniških tirih na jug Avstrije v regijo semmerinških gora „Zauberberge". Takratni državni minister Karl Friedrich Kübeck je že leta 1841 izdal nalog za gradnjo železniškega tira do Trsta. Pod vodstvom gradbenega inženirja iz Benetk, Carla di Ghega, je bila v letih 1848 in 1854 v pičlih šestih letih zgrajena visokogorska železniška proga skozi prelaz na nad. višini 1.000 m (takrat najvišje ležeča z vlakom dosegljiva točka na svetu). Proga je bila že v takratnem času harmonična kombinacija tehnologije in narave in s tem še danes zaznamuje to edinstveno kulturno pokrajino. Regija Semmering-Rax-Schneeberg tako še dandanes šteje med klasične počitniške destinacije Evrope.
Semmerinška železnicaWachau
Kratek odsek ob Donavi - 36 km od skupno 2.800 km - je zahvaljujoč raznoliki krajinski strukturi, pomembnim kulturnim spomenikom in šopku majhnih mestec postal zgodovinska kulturna pokrajina posebne vrednosti. Medsebojno se dopolnjujejo naravne pokrajine,  kot je recimo zavita dolina reke Donave, obrežni gozdovi, nenavadne skalne formacije ter elementi, ki jih je oblikoval človek, kot so npr. vinogradniške terase, tipični kraji in oblike hodnikov, samostanov, gradov in ruševin. Od samostana Melk, dvorca Schönbühel ter ruševin Aggstein, Dürnstein in Hinterhaus pa vse do od daleč vidnega samostana Göttweig se razprostira vrsta zgradb, ki nudijo čudovite razglede, vredne ogleda.
WachauDunajsko staro mestno jedro
Zgodovinsko središče mesta Dunaj s svojo sklenjenostjo sodi med najlepše mestne spomenike v Evropi. Nekdanjo rezidenco Habsburžanov zaznamujejo tri obdobja: srednji vek z gotsko Štefanovo katedralo; barok, katerega najpomembnejša dediščina je kraljevski dvor (Hofburg) s svojimi bohotnimi kupolami; in obdobje gradnje ringa imenovanega Ringstraße v poznem 19. stoletju, ko so nastale razkošne zgradbe kot recimo Državna opera in Umetnostnozgodovinski muzej. Imperialno vzdušje dunajskega starega mestnega jedra ustvarjajo še številne cerkve, palače in parki. Bogate zbirke premožnih vladarjev in stoletja dolga glasbena tradicija tvorijo neločljivo povezanost z dunajskim starim mestnim jedrom tako kot okus dunajske kuhinje, udobnost kavarn in nostalgično nakupovanje pri nekdanjih grajskih dobaviteljih.

Turistični urad Dunaj