17.02.2022

Winterse trends naast de skipistes in Oostenrijk

In veel wintersportgebieden in Oostenrijk merken toerismespecialisten dat het aantal mensen dat ook buiten de skipistes geluk vindt of het skiën met andere buitenactiviteiten combineert, toeneemt. Ze genieten van het winterlandschap tijdens wandelingen over stille paden, langlaufen, rodelen en schaatsen. De pandemie heeft het verlangen naar vertraagde ervaringen van natuur en open ruimte doen toenemen.

Wie de winterse natuur van Oostenrijk buiten de skipistes wil beleven, kan kiezen uit een groot aantal mogelijkheden. Nieuwe paden en diensten, vooral voor winter- en sneeuwschoenwandelaars, vullen het beproefde aanbod aan. Op veel plekken vinden begeleide wandelingen plaats. Packages combineren bijvoorbeeld winterwandelen met culinaire hoogstandjes, of omvatten bagagevervoer in het geval van lange-afstandswandelingen.

Wat alternatieve activiteiten in de sneeuw ook aantrekkelijk maakt, is de hanteerbare hoeveelheid uitrusting die nodig is. Winterwandelaars hebben alleen goede schoenen en ademende kleding nodig. Als je wilt gaan sneeuwschoenwandelen, langlaufen, rodelen of schaatsen, kun je ter plaatse de geschikte sportuitrusting huren.

Welke activiteit je ook kiest: De beweging in de heldere winterlucht heeft een weldadig effect. Als je in een rustig tempo wandelt, kun je al je zintuigen op de natuur richten. Er zijn veel wonderlijke dingen waar te nemen: de ronde vormen gevormd door de sneeuw, wind en diersporen op de witte oppervlakken, indrukwekkende bergpanorama's, het spel van licht en schaduw in de bossen, de geur van verwarmende drankjes en vers bereid voedsel zoals Kaiserschmarrn. Want de volgende hut of restaurant is meestal heel dichtbij.

Wandelen door de winter

Geruimde of geprepareerde winterwandelpaden vind je in bijna elke regio in Oostenrijk, van de alpiene streken tot de vlakten in het oosten van het land. Veel gastheren en -steden bieden ook begeleide wandelingen aan. In het Bregenzerwald in Vorarlberg verwent "culinair winterwandelen" je met drie maaltijden, geserveerd in drie verschillende restaurants of bergherbergen. De vier etappes van de eerste lange-afstandswinterwandelroute in Tirol voeren rond Seefeld. De KAT Walk Winter in de Kitzbüheler Alpen, die sinds deze winter toegankelijk is, duurt ook vier dagen. Pakketten met bagagevervoer zijn beschikbaar voor beide lange-afstandspaden. Imposante bergen en heerlijke rust verrukken winterwandelaars in het Raurisertal in het SalzburgerLand. In het Waldviertel in Neder-Oostenrijk kunnen wandelaars op pad onder begeleiding van husky's. Deelnemers doen het rustig aan tijdens de slow-motion wandelingen met ezels in het Natuurpark Pöllautal.

Glijden over langlaufloipes

In klassieke stijl of skating? Langlaufers vinden in Oostenrijk een grote keuze aan loipes die door lieflijke landschappen voeren. De ritmische beweging in de frisse winterlucht verhoogt ook de conditie. Niet minder dan zeven langlaufscholen bieden cursussen aan voor beginners en gevorderden aan de Achensee in Tirol. Oost-Tirol heeft geschikte pakketten samengesteld voor meerdaags langlaufen. Het eerste "Fun & Snow Park" van Oostenrijk voor langlaufers ligt in Saalfelden-Leogang in het SalzburgerLand. Prachtige vergezichten en veelzijdige langlaufloipes zijn een genot in de Lungau in het SalzburgerLand. In St. Aegyd am Neuwalde in Neder-Oostenrijk glijden actieve skiërs door het winterlandschap op historische loipes.

Meer info over langlaufen in Oostenrijk

Glijden over ijs

De grootste ijsbaan van Oostenrijk is de Weissensee in Karinthië. Met een oppervlakte van 6,5 vierkante kilometer is het zelfs de grootste geprepareerde ijsvlakte in Europa. Schaatsers glijden rond het meer op de 40 centimeter dikke ijsvlakte, die 25 kilometer lang is. Snelschaatsers racen op de 400-meter baan. Curling-liefhebbers ontmoeten elkaar op verschillende banen. Schaatslessen worden aangeboden door de Natureislaufschule Weissensee. Een aantal andere meren in de Oostenrijkse bergen en op de vlakten worden omgetoverd tot prachtige natuurlijke ijsbanen. Het is bijvoorbeeld uiterst schilderachtig om te schaatsen op het Neusiedl meer, het grootste steppemeer van Europa. In koude winters bedekt ijs grote delen van het meer.

Meer info over schaatsen op natuurijs

Wist je dat schaatsen ook in Wenen mogelijk is?

Als je schaatsen met stedelijke flair wilt combineren, kun je over het ijs glijden voor het stadhuis van Wenen. De "Wiener Eistraum" met 9.500 m² ijsoppervlak is open tot 6 maart 2022. Waarschijnlijk de meest ongewone ijsbaan, de Kunsteisbahn Engelmann, die al meer dan 100 jaar bestaat, ligt boven de daken van Wenen.

Meer info over de "Wiener Eistraum"

Ontdekkingen op sneeuwschoenen

Door diepe sneeuw trekken? Sneeuwschoenwandelaars ervaren deze vreugde. De beste manier is in gezelschap van een gids die de weg kent en de sneeuwcondities in het open terrein kan inschatten. Het lopen met de plaatvormige schoenen wordt snel aangeleerd. Ze voorkomen dat je in de sneeuw wegzakt en bieden, dankzij de kartels aan de onderkant, grip bij het bergop en bergaf lopen. Stokken zorgen voor extra veiligheid. Populaire gebieden voor sneeuwschoenwandelen zijn, bijvoorbeeld, de Nationalparks in de Alpen in Oostenrijk. In de Hohe Tauern, Kalkalpen en Gesäuse begeleiden rangers de hele winter sneeuwschoenwandelingen.

Meer regiotips uit Oostenrijk

  • Meer dan 125 kilometer loipen, die in het Zillertal als een echt wintersprookje zijn aangelegd, verleiden om door de sneeuw te glijden. Of het nu voor beginners of voor gevorderden is, de keuze aan moeilijkheidsgraden komt over als een vrolijke uitnodiging: laat het spoorzoeken beginnen! Meer info
  • On tour op sneeuwschoenen in St. Johann in Salzburg: Naast de piste vat er zoveel om te ontdekken - leuk om samen met een gids de ongebaande paden te verkennen. Meer info