Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Verrassend Oostenrijk

08-04-2014 Negen UNESCO werelderfgoedsites, de oudste dierentuin ter wereld, het grootste “drijvende podium” ter wereld, … staan garant onvergetelijke geluksmomenten! Laat u in dit persbericht door Oostenrijk verrassen.

Berliner Hütte Zillertal © Österreich Werbung/Peter Burgstaller
Berliner Hütte Zillertal © Österreich Werbung/Peter Burgstaller
Verfrissing in de bergen © Österreich Werbung/Peter Burgstaller
Verfrissing in de bergen © Österreich Werbung/Peter Burgstaller


UNESCO werelderfgoedsites                                           UNESCO werelderfgoed
In Oostenrijk zijn negen unieke plaatsen geklasseerd als UNESCO werelderfgoedsite. Gezien de grootte van het land is dit een aanzienlijk groot aantal. Wereldwijd zijn 962 dergelijke sites in 157 landen door UNESCO als werelderfgoed geklasseerd. De UNESCO werelderfgoedsites in Oostenrijk zijn inspirerend door hun unieke combinatie van cultuur, archeologie en traditie:
  • Het historische stadscentrum van Salzburg (sinds 1996)
  • Schloss Schönbrunn (sinds 1996)
  • Hallstatt (sinds 1996)
  • De Semmeringspoorlijn (sinds 1998)
  • De oude stad van Graz (sinds 1999 & 2010)
  • Regio Wachau (sinds 2000)
  • Het historische stadscentrum van Wenen (sinds 2001)
  • Het Fertö-Neusiedlersee cultuurlandschap (sinds 2001)
  • Prehistorische paalwoningen (sinds 2011)
 
Vanaf januari 2014: Jaar van de Wals
De World Dance Instructors’ Association heeft 2014 uitgeroepen tot het 'Jaar van de Wals'. Deze dans wordt nog altijd geassocieerd met Oostenrijk. Het is reeds twee eeuwen geleden, tijdens het Congres van Wenen (1814-1815), dat de wals voor de allereerste keer werd gedanst. Ondertussen is de Wals uitgegroeid tot de bekendste ballroomdansstijl. Vandaag de dag worden elk jaar ongeveer 450 bals georganiseerd in de Oostenrijkse hoofdstad.

Het warmste zwemmeer van Europa                             Klopeinersee
Het warmste zwemmeer van Europa bevindt zich in Karinthië. In de zomer kan de watertemperatuur van de Klopeiner See oplopen tot 28 graden.
                                                                                    
Die langste kloof van Oostenrijk                                      Raabklamm
De Raabklamm bevindt zich direct aan het "Naturpark Almenland" in Stiermarken. Met een lengte van 17 km is het de langste onafgebroken kloof in Oostenrijk.
 
Het kleinste hotel van Oostenrijk                                     "TiMiMoo"
Hotel TiMiMoo in het Burgenlandse Rust is iets heel unieks! Hier bevindt zich Oostenrijks kleinste hotel. In een huis dat dateert uit de 16e eeuw wordt op een oppervlakte van 22 vierkante meter een luxehotel voor 2 personen aangeboden.
 
De hoogstgelegen zoo van Europa                                  Alpenzoo Innsbruck
De Alpenzoo in Innsbruck geeft onderdak aan meer dan 2.000 dieren en 150 dierensoorten. Als "Themenzoo" is het de enige zoo in zijn soort die zo’n uitgebreide collectie aan Europese Alpendieren laat zien. Zijn ligging, op 750 meter boven de zeespiegel, zorgt er bovendien voor dat het de hoogstgelegen dierentuin in Europa is.
 
De oudste zoo ter wereld                                                  Zoovienna
Tijdens de zomer van 1752 werd in opdracht van keizerin Maria Theresia en haar echtgenoot Franz Stephan van Lotharingen de Tiergarten Schönbrunn in Wenen geopend.
 
Het hoogstgelegen huis: Berliner Hütte                          Berliner Hütte
Wie op zoek is naar de Berliner Hütte zal het op de kaart niet terugvinden. De hut ligt op 2.042 m hoogte – middenin de Zillertaler Alpen. Sinds 1879 wordt de Berliner Hütte uitgebaat door de Deutsche Alpen Verein, die bovendien tot een van de grootste hutten in de Alpen behoort en de enige Oostenrijkse berghut is die onder bescherming staat.
                                                                                                         
Oostenrijks hoogste waterval                                          Krimmler Wasserfälle
Met een donderend geweld duikt het water de diepte in. De Krimmler Wasserfälle in het Salzburgerland is een adembenemend natuurspektakel. Met een valhoogte van 380 meter is het de hoogste waterval van Oostenrijk. Via een wandelpad kan men tot dicht bij het wondermooie natuurschouwspel komen en genieten van de mooie zichten.
 
De grootste ijsgrot ter wereld                                           Eisriesenwelt
In Werfen bevindt zich een van de grootste en bekendste ijsgrotten ter wereld. Het is een grottendoolhof van meer dan 40 km lang.
 
De hoogste houten uitkijktoren ter wereld                     Pyramidenkogel
In Keutschach aan de Wörthersee staat met zijn 100 m de hoogste houten uitkijktoren ter wereld. Vanaf het uitkijkplatform kunnen bezoekers genieten van een panoramisch uitzicht op de meren en bergen van Karinthië. In de toren zelf bevindt zich de "Sky Box" waar evenementen plaatsvinden en hier is ook een 120 m lange glijbaan.
 
Grootste kloosterbibliotheek ter wereld                        Stiftadmont
In 1074 werd het klooster Admont (Stiermarken) opgericht en daarmee begon ook de bouw van de abdijbibliotheek. De rijke collectie omvat onder andere een driedelige reuzenbijbel uit de begindagen van het klooster, alsook 1.400 waardevolle manuscripten.
 
Hoogste café van Oostenrijk 3.440 m                              Café 3.440
Het hoogstgelegen café van Oostenrijk biedt een indrukwekkend uitzicht op de hoogste bergen van Tirol. Het zwevende terras en de panoramisch zitplaatsen achter de brede glazen ramen kunnen bereikt worden met de hoogste kabelbaan van Oostenrijk, namelijk de Wildspitzbahn.
 
Grootste drijvende podium                                                   Bregenzer Feststpiele
In Bregenz aan de Bodensee ligt een van de grootste drijvende podia ter wereld. De tribune biedt plaats aan maximaal 7.000 toeschouwers. In het kader van de Bregenzer Festspiele vindt hier elke zomer een operavoorstelling plaats.
 
Langste hangbrug ter wereld                                              Lechtal-Reutte
Vanaf het najaar 2014 zal een 403 meter lange hangbrug twee dalen in het gebied rond Reutte in Tirol met elkaar verbinden. De brug wordt daarmee de langste hangbrug ter wereld. De langste hangbrug van Oostenrijk (200,5 meter) staat momenteel bij Holzgau gelegen in het Lechtal.

 
***

Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijkse Dienst voor Toerisme
David Schoffers - Marketing & PR
T.: +32 (0)2 642 22 17, Mail: david.schoffers@austria.info