Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Dineren en genieten in een unieke alpine omgeving

28-05-2013 De Via Culinaria in het SalzburgerLand is sinds 2009 een populaire bestemming onder fijnproevers en andere liefhebbers van lekker eten. De 7 thematische gastronomische routes van de Via Culinaria voeren door stad en land en passeren daarbij meer dan 200 geselecteerde culinaire adressen.

 © SalzburgerLand Tourismus

De liefde voor detail en de mix aan traditionele recepten en innovatieve kookideeën, evenals de kwaliteit en de versheid van de lokale producten zijn niet alleen terug te vinden in de Salzburgse toprestaurants, maar ook bij de talrijke gezellige herbergen en authentieke skihutten in de regio.

De meest toonaangevende gastronomen van het land en de beste lokale producenten met hun hoogwaardige producten zijn nu bijeengebracht op 7 gastronomische routes. Authenticiteit, regionaliteit en originaliteit staan hierbij centraal. De Salzburgse keukenvirtuozen interpreteren hun traditionele recepten op creatieve wijze met respect voor product en smaak.

Nieuws van de “Via Culinaria”
In de nieuwe, derde oplage van de “Via Culinaria Genussguide” zijn in het totaal meer dan 200 gastronomische adressen opgenomen, die allemaal zorgvuldig zijn geselecteerd en getest door een culinair journaliste uit Salzburg. Deze populaire gids bevat verder heel wat nieuwtjes en tips, zoals nieuwe en bekende culinaire adressen, te boeken pakketten voor gastronomische vakanties, recepten van Salzburgse topkoks, excursietips en marktrondleidingen. De gastronomische route “Via Culinaria – Auf zur Landpartie” biedt de rondtrekkende genieter indrukwekkende excursiebestemmingen in het SalzburgerLand. De route is een waar genot om te volgen en kan naar persoonlijke smaak worden uitgebreid met meerdere culinaire adressen.

Bekroonde restaurants
De gastronomie van het SalzburgerLand is van topkwaliteit, wat bevestigd wordt door de vele Haubenrestaurants. Met meer dan 100 koksmutsen, verspreid over ongeveer 100 lokale restaurants en herbergen, beschikken zowel de stad als de deelstaat Salzburg over een groot aantal kooktalenten met de begeerde onderscheiding. De gebroeders Karl en Rudi Obauer met hun 4 koksmutsen die al sinds jaren tot de beste koks van Oostenrijk worden gerekend, werden in 2012 geadeld met de titel “koks van het decennium”. Het restaurant Mesnerhaus in Mautendorf mocht onlangs 3 koksmutsen in ontvangst nemen van Gault Millau.

 

De 7 gastronomische routes van de “Via Culinaria”

De gastronomische route voor fijnproevers
Op de gastronomische route voor fijnproevers vindt u de beste keukens van het land, van eenvoudige maar degelijke herbergen tot stadsrestaurants en van moderne design-eetgelegenheden tot romantische terrassen aan de oevers van de diverse meren. Nieuw zijn het restaurant Atelier in Schloss Hellbrunn Salzburg en het restaurant Zinnkrügl in St. Johann, evenals twee restaurants in Saalbach Hinterglemm: Arte Vinum en Der Schwarzacher.

De gastronomische route voor vleestijgers
Het SalzburgerLand staat bekend om zijn regionale vleesspecialiteiten. Vooral het wereldberoemde “Pinzgauer Rind” (rundvlees) is vanwege zijn uitstekende kwaliteit vlees zeer begeerd. Een klassieke “Tafelspitz” (soep) of “Schulterscherzl” (vlees) doet ieder gourmethart sneller kloppen. De creatieve slagers, de met koksmutsen bekroonde koks en de autochtone restauranthouders van de 17 geselecteerde adressen maken werkelijk de beste Tennengauer Berglamm (lamsgerecht), Pinzgauer Wild (wildschotel) en Kitzspezialitäten (reekalf).

De gastronomische route voor visfans
De meren van Salzburg met hun drinkwaterkwaliteit en de koele bergbeekjes met hun bronwater staan garant voor vis van hoge kwaliteit. Het SalzburgerLand beschikt over een aanzienlijk aantal koks dat de zorgvuldige bereiding van regionale visspecialiteiten tot in de perfectie beheerst. Marene, zalmforel, alpenzalm en forel, als soep of gerookt, zorgen samen met een goed glas wijn en het perfecte decor van bergen en meren voor een compleet visgenot. Gasthof Hohlwegwirt is de laatste culinaire aanwinst op de gastronomische route voor visfans.

De gastronomische route voor bierliefhebbers en schnapsvrienden£
De stad Salzburg staat al meer dan 500 jaar bekend om haar bierbrouwtraditie. Wie voor het bier naar het SalzburgerLand komt, stoot op een enorme hoeveelheid aan brouwerijen, biermerken en bijzondere specialiteiten, zoals het enige biobier ter wereld, dat streng volgens de Demeter-richtlijn wordt gebrouwen.

Het landschap van het SalzburgerLand wordt opgesierd door ontelbare boerentuinen en door de omgeving verspreid gelegen weilanden met boomgaarden. Hier gedijen alle soorten fruit, zoals de Salzburgse peer en de lijsterbes, die via de beste branders worden gebotteld. Het assortiment wordt aangevuld door bijzondere jenevers als Zirbenschnaps, Latschenkieferbrand en Bockbierbrand.

De gastronomische route voor zoetekauwen
De 16 geselecteerde “zoete” culinaire adressen zijn onweerstaanbaar voor iedere lekkerbek. Hier kunnen fijnproevers zich overgeven aan hun hartstocht voor zoetigheid. Liefhebbers van gebak, koek en taart kunnen in het SalzburgerLand van lunchgelegenheid naar lunchgelegenheid en van café naar café kuieren De stad Salzburg telt een groot aantal traditierijke koffiehuizen, zoals Café Tomaselli en Café Fürst. Hoog in de vakantieregio Nationalpark Hohe Tauern herinnert een plakkaat met het woord “Tauerngipfel” aan de chocoladeserie van de lunchroom Pletzer in Mittersill.

De gastronomische route voor kaasfreaks
Bij het handmatig vervaardigen van kaas in het SalzburgerLand komen traditionele vaardigheden om de hoek kijken. Kaas staat hoog in het aanzien, van de Tennengauer Almkäse, de Pinzgauer Bierkäse en de Flachgauer Heumilchkäse tot de geitenkaasspecialiteiten van de Lungauer kaasfilosoof Gunther Naynar. U kunt op 13 adressen terecht  – creatieve kaasmakers, kaasboerderijen, delicatessenzaken, almen en restaurants – voor de plaatselijke kaasspecialiteiten, waarvan er jaarlijks meer bijkomen. Op de Tennengauer Käsealmen wordt het  “kaasgeheim” ontsluierd door een kaasspecialist.

De gastronomische route voor hutbezoekers
De culinaire stops langs de gastronomische route voeren naar betrokken exploitanten, herbergiers en sterrenkoks op de pistes van het SalzburgerLand. Het motto in deze geselecteerde berghutten luidt: “Gourmet in de sneeuw – Op en top genieten”. De exploitanten en de koks van de skihutten creëren samen met topkoks speciale “Via Culinaria Skihüttenschmankerl“, die exclusief verkrijgbaar zijn in de desbetreffende hutten. Skifans kunnen op de 19 gastronomische Hüttenhocker-adressen naar believen genieten in authentieke en traditierijke berghutten of in moderne lounges op de berg. Nieuw: Het twintigste adres op de gastronomische route, restaurant “Salzburger Hochalm”, in de skihal van Neuss. Hier kunnen bezoekers aan de skihal zich in een authentieke berghutatmosfeer laten verwennen met culinaire lekkernijen uit het SalzburgerLand.

 

9 voortreffelijke gastronomische regio’s in het SalzburgerLand

In veel opzichten speelt het SalzburgerLand een voortrekkersrol in Oostenrijk. Met een aandeel van meer dan 50 procent aan biologisch geëxploiteerd oppervlak staat de deelstaat zelfs met stip op de eerste plaats in Europa. Negen voortreffelijke gastronomische regio’s staan klaar om door u te worden ontdekt. Zij verbinden bijzondere lekkernijen met hun regio van herkomst en vormen zo het beste bewijs voor de uitstekende kwaliteit van het culinaire aanbod. De Walser Gemüse (groenten), de Flachgauer Heumilchkäse (kaas), de Tennengauer Almkäse (kaas), het Tennengauer Berglamm (vlees), het Bramberger Obstsaft (vruchtensap), het Pinzgauer Kitz (vlees), het Pinzgauer Rind (rundvlees), de Lungauer Eachtling (aardappel) en het Pongauer Wild (nieuw in het aanbod) worden gerekend tot de beste lekkernijen van de gastronomische regio’s van Salzburg. Er staat al een nieuwe kandidaat in de startblokken, nl. de Großarltaler Almkäse (kaas).
Meer informatie: www.genuss-region.at

Via Culinaria - Gastronomische pakketten
Zoetekauwen, visfans of fijnproevers, langs de 7 gastronomische routes van de Via Culinaria vindt iedereen zijn of haar eigen culinaire paradijs. Er zijn verschillende speciaal samengestelde vakantiepakketten te boeken voor een culinair-culturele ontdekkingsreis door het SalzburgerLand.
Meer informatie: www.via-culinaria.com

Gastronomisch pakket “Van jammagiër tot kruidenfee”
De Lungauer specialiteiten en culinaire adressen voor fijnproevers zijn even kostbaar als de vakantie zelf. Het Via Culinaria-pakket voor de Lungau bestaat uit 3 overnachtingen in een 3-sterren hotel/pension, incl. ontbijt, een Lungauer Schmankerlessen in het Gasthof “Andlwirt“ of “Brunnwirt“, een 4-gangen gourmetdiner in restaurant “Mesnerhaus“ of “Die Stub’n“, een bezoek aan Trausners Genusswerkstatt en een excursie naar de biologische boerderij Trimminger in Tamsweg. Het pakket is te boeken v.a. € 229 p.p. op basis van tweepersoonskamer (begin juni tot eind september).
Meer informatie:
Vakantieregio Lungau | Tel: +43/(0)6477/8988 | www.lungau.at 

Arrangement Gastronomische route Hohe Tauern
Het 3-daagse arrangement “Gastronomische route Hohe Tauern”- Volop genieten voor fijnproevers in de vakantieregio Nationalpark Hohe Tauern. 3 overnachtingen met ontbijt. Twee uitgebreide menu’s verwennen de tong. Bij een bezoek aan het Nationalparkwelten Hohe Tauern of tijdens een wandeling met een parkranger leren de gasten de veelzijdigheid van het nationale park kennen. Een bezichtiging van de bierbrouwerij van Anton Wallner Bräu, incl. proeven, of een bezoek aan de chocoladeproducent Pletzer (optioneel) vormen een perfecte afronding van het culinaire vakantieaanbod. Prijs 4-sterren hotel v.a. € 239 p.p. en in 3-sterren hotel v.a. € 179 p.p.
Meer informatie:
Ferienregion Nationalpark Hohe Tauern | Tel: +43/(0)6562/40939 | www.nationalpark.at  

Culinaire verleidingen – Genieten in de Tennengau
Genieten staat bij familie Döllerer in Golling hoog in het vaandel. Het genotarrangement “Culinaire verleidingen” bestaat uit 1 overnachting incl. deli-ontbijt met specialiteiten uit Döllerer’s slagerij, 1 overnachting incl. het à la carte genietersontbijt “Andreas Döllerer“, 1 traditioneel menu in Döllerer’s café-restaurant, evenals het 7-gangen menu „“Alpine Cuisine“ met wijn v.a. € 325 p.p. op basis van tweepersoonskamer.
Meer informatie:
Döllerer’s Genießerhotel | Tel: +43/(0)6244/4220 | www.doellerer.at

_______________________________________________________________________________
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

SalzburgerLand Tourismus | www.presse.salzburgerland.com
| www.salzburgerland.com
Waltraud Paradeiser | Tel: +43/(0)662/6688-20 | w.paradeiser@salzburgerland.com