Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Zomernieuws uit Tirol

05.03.2013 Contrastrijk Tirol: Veiligheidstraining voor mountainbikers, op ontdekkingstocht met de e-bike op de fiets- en wandelroute Via Claudia Augusta en smullen op de splinternieuwe chocolade 'Genuss Route'.

 © Daniel Zangerl

1. Tirol en SAAC starten gratis veiligheidstrainingen voor mountainbikers

Veiligheid staat in Tirol ook ’s zomers hoog in het vaandel. Daarom introduceren Tirol Werbung en lawinetraining-specialist SAAC vanaf deze zomer SAAC Bike Camps onder leiding van Kurt Exenberger, trainer van het Oostenrijkse mountainbike team. Tijdens de trainingen komen veiligheidsaspecten in alle opzichten aan bod, waaronder rijtechniek, gedrag op de trails en wat te doen in noodsituaties of in geval van materiaaldefecten.

 

De trainingen worden gehouden in Kitzbüheler Alpen – Brixental en Osttirol, beide officieel erkend mountainbike specialist. De Bike Camps duren 1,5 dag en bestaan uit een avond theorie en een dag praktijkles. De twee camps vinden plaats in de zomer van 2013. Deelname is gratis. Het maximale aantal deelnemers per camp is 32. Enige mountainbike ervaring is vereist, evenals een full suspension mountainbike, welke op talrijke locaties gehuurd kan worden.

Mountainbiken is qua techniek een zeer complexe sport. Voor de toekomst streven Tirol Werbung en de betrokken partners er naar een beginnerscursus bij mountainbiken net zo vanzelfsprekend te maken als bij skiën. Bij de cursussen ligt de nadruk op veiligheid en ongevallen preventie. De SAAC mountainbike camps zijn onderdeel van deze strategie. www.bike.tirol.at, www.saac.at, www.bikeacademy.at


 

2. Tirol introduceert e-bikes op Via Claudia Augusta

Deze zomer kun je het Tiroler deel van de internationale langeafstandsfiets- en wandelroute Via Claudia Augusta per e-bike afleggen. Alle 230 partnerbedrijven langs de route zijn ingesteld op e-bikers en bieden de bijhorende voorzieningen en services. Hierdoor wordt de route, die Tirol van noord naar zuid doorkruist, toegankelijk voor fietsers van alle niveaus. Het is eveneens mogelijk de uitdagende trajecten over de Fernpass en Reschenpas per fietsshuttle af te leggen.

Andere nieuwigheden op de route zijn kleine aanpassingen bij Imst en op de Fernpass. Ook de voorzieningen van de ‘terugkeerservice’, waarbij fietsers worden teruggebracht naar het startpunt, zijn geoptimaliseerd. Daarnaast worden langs de gehele route 1 000 extra wegwijzers geplaatst.

Jaarlijks trotseren 40 000 fietsers en wandelaars de historische langeafstandsroute Via Claudia Augusta. De enige keizerlijke handelsweg door de Alpen werd bijna 2 000 jaar geleden aangelegd door de Romeinen, loopt van Donauwörth (DE) tot Venetië (IT) en heeft een lengte van 700 km. www.viaclaudia.org

 

3. Tirol breidt culinaire ‘genuss routes’ uit met chocoladeroute

In de regio TirolWest opent in 2013 de twintigste ‘Genuss Route’, die in het teken staat van Tiroler Edle Schocolade. Deze chocolade uit Landeck behoort tot de beste chocoladesoorten ter wereld. De culinaire route start bij het bergstation van Venet, waar de Grauviehkoeien in de weide grazen op 2 000 m. In de nabijgelegen Gogles-Alm kan verse melk worden geproefd en krijg je uitleg over hoe kaas wordt gemaakt. De route gaat verder naar het Naturparkhaus Gachenblick, waar eveneens een groot aantal melkproducten op het menu staan. Na terugkeer in het dal per wandelbus is het tijd om de chocolade te proeven in de banketbakkerij van Hansjörg Haag of zelf aan de slag te gaan tijdens een chocoladeworkshop.

Jaarlijks produceert Hansjörg Haag 20 000 liter chocolade in 46 varianten, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van melk van Grauviehkoeien. In de chocolade worden lokale producten verwerkt zoals honing, veenbessen en walnoten. De cacaovruchten zijn afkomstig van fair trade boeren in Venezuela, Ghana en Ecuador.

Wie na afloop de smaak te pakken heeft, kan de 19 andere culinaire routes verkennen, waaronder de nabijgelegen ‘Stanzer Zwetschke Route’. In het dorp Stanz, gelegen op slechts 3 km van Landeck, produceren 53 kleine stokerijen pruimenbrandewijn. www.tirol.at/de/tiroler-genussrouten

_______________________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie of beeldmateriaal:
Anne Gabl; Tirol Werbung, anne.gabl@tirolwerbung.at
Nicole Pfeifer; Tirol Werbung, nicole.pfeifer@tirolwerbung.at