Navigáció Tartalom Ausztria címszavakban

Busszal Bécsbe advent idején

A december 5., 12., 19-ére érvényes adventi buszbehajtási engedélyek elfogytak, a november 28-i szombatra még rendelhető néhány.

Fiaker Bécsben © Österreich Werbung

Amennyiben nem rendelkezik az adventi buszbehajtási engedéllyel, akkor utazása tervezéséhez látogasson el erre az oldalra vagy kérje kolléganőnk segítségét:

E-mail: informacio@austria.info
Telefonszám: 00800 400 200 00 (vonalas telefonról díjmentesen hívható)

 

Tömegközlekedéssel:

A Bécsi Közlekedési Vállalat (Wiener Linien) idén is lehetővé teszi kedvezményes „Besuchernetzkarte Advent” jegy vásárlását. Ez különösen csoportok számára ideális, amelynek tagjai érvényes útiokmánnyal vehetik meg elővételben az online jegyet. Felnőtteknek 4,80 euró, 15 éves korig pedig 2,40 euró.
Részletek és vásárlás november közepétől az alábbi oldalon, a honlap eléréséhez a Google Chrome, illetve Internet Explorer böngésző használatát javasoljuk.

Amennyiben a csoport tagjai rendelkeznek a „Besuchernetzkarte Advent“ jeggyel, akkor a busz a Práternél/Ernst Happel Stadionnál leparkolhat, ahol erre az időszakra plusz parkolóhelyeket alakítottak ki buszok számára. Az utasok ebben az esetben az U2 metróval tudják megközelíteni a karácsonyi vásárok helyszínét.

Buszos csoportoknak:

A buszbehajtási engedélyek az adventi szombatokra Bécs városának honlapján, az alábbi linken 2015. október 27-én, 7.00 órától foglalhatóak, hitelkártyával fizetendőek:
www.buseinfahrtskarte.wien.at (a link csak 2015. október 27-től elérhető!)
A napi jegy ára 17,57 €.  A jegyen fel kell tüntetni a busz rendszámát.

Jó tudni:

Mivel sokszor az adott nap foglalása során nem tudni előre a busz rendszámát, ezért lehetőség van arra, hogy legkésőbb a lefoglalt és kifizetett időpont előtt egy héttel adjuk meg utólagosan a busz rendszámát. Csak a rendszám megadása után történik meg a behajtási jegy kinyomtatása és kiküldése. Ezek után nincs lehetőség további módosításra.

A foglalás menete:

A rendszám megadása után a kártyát PDF fájlként e-mailben kiküldik, amit ki kell nyomtatni majd a buszban a szélvédő mögé, jól látható helyre helyezni.


Részletek a 2015-ös adventi autóbusz behajtási szabályozáshoz:

Az „Advent 2015” rendezvény alkalmából a városközpont, így az 1. valamint 6-8.kerületek területét csak érvényes autóbusz-behajtási jeggyel lehet megközelíteni.
Az említett területre történő behajtás az adventi szombatokon , azaz 2015. november 28., december 5., 12., 19-én, 6.00 és 20.00 óra között kizárólag adventi buszbehajtási engedéllyel lehetséges.

Megközelítés adventi buszbehajtási engedély nélkül:
A belvárosban található karácsonyi vásárok megközelítése adventi buszbehajtási engedély nélkül bizonyos  kijelölt pontokon lehetséges - a korábban ismert szabályozás továbbra is érvényes: a térképes útmutató ezen az oldalon megtekinthető.
 
Figyelem! A ki- és beszállás megkönnyítését  a forgalmi problémák elkerülésének érdekében a Friedrichstraße – Operngasse foytatásában a buszforgalom részére a belső sávban létrehozott  „várakozósáv” biztosítja. Az utasok  kizárólag a  kijelölt megállóban,  a Szecesszió épülete előtt hagyhatják el a járművet, illetve az autóbusz csak itt veheti fel az utasokat.
 
A rendezvényekhez és eseményekhez kapcsolódó szabályozás részletes leírása német nyelven itt olvasható!

 

Adventi hétvégéken érvényes szabályozás Schönbrunn látogatásánál

ÚJ! A Schönbrunni kastély látogatása esetén immáron szombaton és vasárnap is díjmentesen használható buszparkolót alakítottak ki a Grünbergstraße-n. Az utasok kiszállása, illetve elhozatala a kastély főbejáratánál, illetve az ehhez közeli ideiglenes megállónál lehetséges (Schönbrunner Schloßstraße), az említett adventi napokon a buszforgalmat rendőrök irányítják.
 

Az év többi napján az alábbi szabályozás érvényes a belvárosi behajtási engedélyeket illetően:


A szabályozásból kifolyólag a belvárosba történő feltétlenül szükséges behajtás, tehát mindenekelőtt a szállodákba és rendezvények helyszínére történő odajutás továbbra is biztosított lesz, ugyanakkor a felesleges forgalom korlátozása lép érvénybe, amit például azok a buszok generálnak, melyek az egyes látnivalókhoz viszik a csoportokat. Ezen csoportok részére ki- és beszálló állomásokat hoznak létre a Ringstraße és a Franz-Josefs-Kai területén

 

Érvényesség:

A szabályozás érvényes a nap 24 órájában, az év minden napján a Ring és a Franz-Josefs-Kai által övezett területen belül, kivételt képez ez alól a Burgtheater, valamint a Börse, mivel itt rendelkezésre állnak ki- és beszálló állomások, melyeket minden busz használhat. A szabályozás magában foglalja a Ringstraße város felé eső leállósávjait is.


Hogyan történik mindez?

A terület buszbehajtást tiltó táblákkal lesz ellátva, az autóbuszok csak abban az esetben hajthatnak majd be, amennyiben a behajtási engedély látható helyre van ragasztva a szélvédőre. Kivételt képeznek a szabályozás alól a belváros menetrend szerint közlekedő 1A, 2A és 3A jelzésű buszai.


Ki juthat hozzá a behajtási engedélyhez?


A behajtási engedélyeknek több típusa van:
  • Hotelkártya, mely az említett területen elhelyezkedő szálloda megközelítésére szolgál
  • Rendezői kártya, mely lehetővé teszi rendezvényhelyszínek, éttermek megközelítését egy meghatározott napon
  • Transzferkártya az osztrák buszvállalatok részére, mellyel egy-egy helyszín megközelítése céljából hajthatnak be az adott területre
  • Behajtás idegenvezetők és a Wiener Stadtrundfahrtengewerbe (bécsi idegenvezetők szövetségének tagjai részére (korlátozott érvényességgel)


A behajtási engedélyek az adott naptári évben érvényesek, és az adventi időszak idején is használhatók.

Magyar nyelvű összefoglaló itt található