navigatie Inhoud activiteiten in Oostenrijk

Passie voor traditie, cultureel themajaar Oostenrijk

16-02-2012 - In 2012 staat Oostenrijk in het teken van “Passie voor traditie”, het culturele themajaar van het Oostenrijks Toeristenburo. Oude ambachten en handwerk zijn populairder dan ooit. Unieke producten, vervaardigd volgens oude tradities, worden door jonge designers nieuw leven ingeblazen.

Passie voor traditie © österreich Werbung / Peter Burgstaller

 

Goiserer schoenen
Wat 140 jaar geleden in Bad Goisern begon staat tegenwoordig voor absolute kwaliteit. Rudolf Steflitsch-Hackl is de enige meester-schoenmaker ter wereld die ze maakt volgens de aanwijzingen van de uitvinder. Elk paar is een uniek handgemaakt ambachtelijk product.
Het is dus geen wonder dat zijn orderboek vol is en zijn vaak beroemde cliënten 12 tot 15 maanden op hun maatschoenen moeten wachten.
www.goiserer.at

 

Gmundner Keramiek
Al meer dan 300 jaar is Gmundner keramiek hét Oostenrijkse serviesgoed, en ook in het buitenland zeer gewild. Bijna elk Oostenrijks huishouden bezit een servies en heeft zich intussen ook een plaats verworven in hotels en restaurants en wordt in designershops als luxe souvenir aangeboden. Het wordt nog altijd met de hand vervaardigd.
www.gmundner.at

 

Schladminger Loden
Loden (stofsoort) is al eeuwenlang het hightech-product van de Alpenbewoners. Niets anders beschermt zo goed tegen regen, kou en wind. Het loden wordt vervaardigd in de oudste lodenvollerij van Oostenrijk. Naast de robuuste functionele kleding ontwerpt en vervaardigt Manufaktur Steiner zijdezachte, lichte en soepele loden stoffen, die bij internationale modehuizen als Yves Saint Laurent, Gucci en Dolce & Gabbana populair zijn.
www.wollwelt.at

Spaanse rijschool in Wenen
Capriole, courbette en levade - zo worden de indrukwekkende sprongen genoemd van de Lipizzaners. De kennis over de hogeschool van de klassieke rijkunst wordt al meer dan 400 jaar mondeling doorgegeven. Wanneer de witte hengsten hun opleiding voltooid hebben, worden ze professor genoemd. De Spaanse rijschool is het enige instituut ter wereld, waar de klassieke rijkunst tot en met de dag van vandaag in ere wordt gehouden.
www.srs.at

 

Wijncultuur in Niederösterreich
In Niederösterreich is de wijnbouw op vruchtbare grond terecht gekomen: sinds de Romeinen op de beste plekken van deze noordelijke provincie van hun rijk met het verbouwen van wijn begonnen, wordt de wijnbouw hier als genoeglijk cultuurgoed in ere gehouden en door geëngageerde wijnboeren tot cult verheven.
www.loisium.at, www.domaine-wachau.at, www.noe.co.at

Zoutmijnen in Hallein
In Hallein bij Salzburg bevindt zich een van de oudste zoutmijnen ter wereld: het zout zorgde ervoor dat mensen konden overleven, bezorgde aartsbisschoppen grote rijkdom en Salzburg zijn huidige pracht. Sinds 1994 zijn de mijngangen van Hallein alleen nog een mijnmuseum, maar het Oostenrijkse zout komt nog steeds uit dit berggebied, uit Altaussee.
www.salzwelten.at

 

Schapenwol uit Oost-Tirol
Josef Schett is 25 jaar geleden begonnen de oorspronkelijke schapenwolproductie in Oost-Tirol nieuw leven in te blazen. Hij ontwikkelde een systeem dat de wol motvrij houdt. Tegenwoordig vervaardigt hij met zijn bedrijf 'Villgrater Natur' vooral matrassen, dekens en hoofdkussens van schapenwol.
www.innervillgraten.at

 

Geneeskracht uit de natuur
De traditionele geneesmethoden van de bewoners van de Pinzgau komen uit de natuur. Vooral het hars uit de naaldbomen is een belangrijke werkzame stof. Deze kennis werd traditioneel door een ervaren genezer doorgegeven, maar zonder schriftelijke aantekeningen. Nu is deze kennis verzameld en voor iedereen toegankelijk gemaakt. Hij moet onder de naam Traditionele Europese Heelkunde, afgekort TEH, bewaard blijven.
www.teh.at

Koffiehuiscultuur in Wenen
Al meer dan 300 jaar is het 'Kaffeehaus' een instituut dat met geen enkel ander in de wereld te vergelijken is: de inwoners van Wenen hebben het koffiedrinken tot cultuur verheven. Rond de marmeren tafels staan pluchen banken, Thonet-stoelen glijden over het parket en spiegels reflecteren zacht het gedempte licht. Veel koffiehuizen zijn ingericht met echte pronkstukken. Versleten en donker van ouderdom geven zij het koffiehuis zijn belangrijkste ingrediënt: sfeer.
www.wiener-kaffeehaus.at

Bijzondere kaassoorten
Al eeuwen bestaat in Vorarlberg de traditie de bergweides in drie etappes te gebruiken. Daarbij komen enkele bijzondere en zeldzame kaassoorten tot stand. De 'Kaasroute Bregenzerwald' nodigt uit dit cultuurgoed, de mensen, hun gastvrijheid en natuurlijk de kazen in al hun facetten te ervaren.
www.kaesestrasse.at

Een uitgebreider overzicht is te vinden op: www.austria.info/nl/passie-voor-traditie

Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijks Toeristenburo
Thiebout van den Bergh - Marketing & PR Manager
Tel.: 020-4623502, mail: thiebout.vandenbergh@austria.info